fbpx
Májusi holland kirándulásunk második állomása Rotterdam volt. Ez a város jelentős logisztikai és gazdasági központ, ugyanis Európa legnagyobb tengeri kikötője. Elmesélem, miket néztünk meg egy nap alatt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rotterdam leginkább egyetemeiről, nyüzsgő kulturális életéről és modern építészetéről ismert. A II. világháború során a városközpont csaknem teljes lerombolását követően olyan építészek virágoztatták fel a várost, mint Rem Koolhaas, Piet Blom és Ben van Berkel. Nekik köszönhető a rotterdami változatos építészeti táj, beleértve a felhőkarcolókat.

Modern holland építészet

Így talán érthető is, hogy Rotterdam a modern és úttörő építészete miatt vált világhírűvé. Az évek során a várost Manhattan at the Meuse, vagyis Manhattan a Meuse folyó partján és Hollandia építészeti fővárosának is nevezték egyrészt a látképe miatt, másrészt pedig azért, mert olyan nemzetközileg vezető építészeti cégeknek ad otthont, amelyek más nagyvárosok híres épületeit és hidjait is tervezték. Ilyen például az OMA, az MVRDV, Neutelings & Riedijk.

A városnak egyébként 38 felhőkarcolója és 352 toronyháza van. Hollandia legmagasabb épületei között az első 5 rotterdami épület. Többek között itt található a legmagasabb felhőkarcoló, a 165 méter magas Maastoren. 2016-ban pedig jóváhagyták a 215 méter magas Zalmhaven Tower építését, aminek befejezése várhatóan a 2022-es évben lesz.

Ebből kifolyólag képzelhetitek, hogy mennyire eltér ennek a városnak a hangulata,  bármilyen más helység óvárosától. Az utcákon sétálva igazán nem mindennapi épületek mellett haladhatunk el. Hogy élvezhessük a látképet, érdemes szerintem gyalogosan közlekedni. És amennyire újhullámosak az épületek, szerintem az itt lakók is legalább olyan lazák és modern stílusúak. Nekem nagyon tetszett, hogy bár csak egy napig, de részese lehettem ennek a hangulatnak.

rotterdam

Így telt a napunk Rotterdamban

Az ott eltöltött idő alatt, az első állomásunk az Operator Radio-ba vezetett, ugyanis a csapatunk fele meghívást kapott, hogy játsszon a rádióban. Vagyis a zene nem csak Hágában volt utazásunk során a központban! Rotterdamról ennek kapcsán érdemes tudni, hogy igen erős az ottani elektronikus zenei szcéna. Sok disztribútor, lemezbolt, kiadó, producer, dj-k és fesztiválok köthető ide.

Ezt követően amíg a csapatból a többiek lemezboltokat jártak (Pinkman Store, Clone Records), én meglátogattam a Printroom nevű magánkiadót, akik a risográf nyomtatás mellett, izgalmas kiadványokról is híresek.

Ezután nyakunkba vettük a várost, és megcéloztuk a Meuse folyót. Itt sétáltunk egy nagyot, a hidak között, amit mindenkinek nagyon ajánlok. Majd a Cube House felé vettük az irányt, ami már egy kissé turistás környék, ugyanis ezen a részen több látnivaló is található. A különleges formájú sárga házak mellett itt van például a híres Markthal is.

építészet

Miután kigyönyörködtük magunkat az épületekben, kerestünk egy helyet, ahol vegán pho levest ebédeltünk. Az étterem neve Pho Hanoi volt, és abszolút ajánlom azoknak, akik kedvelik a vietnámi konyhát, és szeretnének hozzánk hasonlóan a teraszon a jó időben megpihenni evés közben. A kiszolgálás szuperkedves volt!

A mennyei mannánk elfogyasztása után hagytuk, hogy a tömeg elsodorjon minket a „rotterdami Váci utca” felé, ahol különböző fast fashion üzletek akadtak az utunkba. Itt még megkóstoltunk egy waffel-t, és egy kicsit letérve a nyüzsgő útról, kerestünk egy meghittebb részt, ahol a kanálisok mentén andaloghattunk, majd hamarosan visszaindultunk Hágába. 

Vonattal a két város egyébként 20 percre van egymástól. Javaslom, hogy online vásárolj vonatjegyet, mert a honlapon pár euróval olcsóbb. A vonatközlekedés egyébként elképesztően jó Hollandiában. Amellett, hogy minden gyakran és pontosan, az ott dolgozók nagyon kedvesek és segítőkészek.

Rotterdam városát azoknak ajánlom, akik végtelen mennyiségben kíváncsiak és nyitottak a modern építészetre, akiket érdekel, milyen egy kikötőváros, akik nem bánják, ha a nyaralásuk során egy igazán pezsgő helyen lehetnek, és akik nyitottak a kultúra minden formájára.

Olvasd el a Hágáról szóló beszámolómat itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban