fbpx

Gyermekkoromat idéző ételek

Vannak ételek, amiknek illatával együtt megcsap a gyerekkorom emléke, és a mai napig képesek feleleveníteni mindazt, amit akkor éltem át. Hosszú a lista, én most kiemeltem a négy legjelentősebbet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Túróstészta

A túróstészta azok közé az ételek közé tartozik, amiket Apukám készített, amikor Anyukám szombatonként dolgozott. Az eredeti túrós-tejfölös változatot ő megspékelte azzal, hogy betette a sütőbe. Imádtam a ropogós széleket, és valahogy mindig Apukám készítette a legfinomabban. A leglélekmelengetőbb étel volt téli, szürke napokon.

Máglyarakás, vagy ahogy mi hívtuk, zsemlefelfújt

Ehettük dióval, mákkal, barack vagy másfajta lekvárral, a zsemlefelfújt  minden változata – kivéve a mazsolás – gyerekkorom egyik kedvenc étele. Bármikor, bármennyit meg tudtam enni belőle. Ez is kifejezetten a téli időszak ételének számított nálunk, így leginkább azt az érzést idézi fel bennem, amikor már sötétben értem haza délután az iskolából, és vártam a mikrót, hogy felmelegítse zsemlefelfújtat, ami után egész nap áhítoztam az iskolapadból.

Lecsó

Érdekes a kapcsolatom a lecsóval, ugyanis gyerekként nem szerettem. De pár éve kaptam egy adagot Anyukámtól télen, amit az előtte lévő nyáron rakott el. Amikor kibontottuk, hogy felmelegítsük, az illata annyira megihletet, hogy még verset is faragtam belőle. Azóta az egyik kedvenc nyári fogásom, és minden falat belőle a gyerekkorom nyarait idézi.

Almás-kekszes süti

Kiskorom óta a kedvenc süteményem. Alul keksz, középen vanília pudingos almapüré, felette ismét keksz, azon csokimáz. Volt, hogy együltemben meg tudtam enni belőle 10 darabot, és jóllakottan konstatáltam, hogy nekem mára megvolt az ebéd. Ha Anyukám most is elkészíti, nehéz megállnom, hogy ne egyem ki az egész tálat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör