fbpx

Démonizált ételek: miért hülyeség a tiltásuk

Nagyjából amióta az eszemet tudom, tele van listákkal a fejem, hogy mit nem szabad enni. Magyarul démonizált ételek sokaságától rettegtem. Elmondom, miért hülyeség ez!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a gondolatommal, de nekem is 29 év és számtalan lemondással, bűntudattal teli diéta vagy újabb életmódváltás kellett ahhoz, hogy eljussak ide. Nem szabad démonizálni az ételek és pont.

Ne egyél tésztát, mert kövér leszel, a krumplit felejtsd is el, mert annyi a fogyódnak. Fehér rizs? Hülye vagy? Már csak az kellene. Pedig – ha éppenséggel nem vagy valamelyikre allergiás vagy követeli meg valamilyen egészségügyi problémád – ezekkel az ételekkel összességében nincsen semmi baj.

Leginkább démonizált ételek

Az alaptézisem az, hogy mindent szabad enni, csak mértékkel és mindig úgy alakítva a tányérunkat, hogy abban mindig legyen elegendő zsír, fehérje, szénhidrát és rost. 

És igen, megesik, hogy elcsábulsz és bemész egy gyorsétterembe, de ha nem rendszeresen teszed, és nem minden nap ott ebédelsz, akkor most kapaszkodj meg! Nem lesz semmi bajod!

Jöjjenek azok a bizonyos étel, illetve élelmiszercsoportok

Évekig sulykolták belénk, hogy a só rossz. És az igaz is, hogy a túlzott fogyasztása (nátrium), növelheti a szívbetegségek, a stroke kockázatát.

Mindemellett a só egy nagyon fontos elektrolit forrás, és hiánya ugyanúgy egészségügyi problémákhoz vezethet. Például szerepe van a folyadék egyensúlyban, és hogy az izmaink és idegeink megfelelően működjenek.

Az alacsony nátrium tartalmú diéta sem való mindenkinek, nem árt előtte orvossal konzultálni, mielőtt minimalizáljuk a sóbevitelünket.

démonizált ételek

Magas zsírtartalmú ételek

Ez logikusan hangzik, nem? Nézzünk azért ennek is a mélyére! Bár fontos a mértékletesség, de a zsírra igenis szüksége van a szervezetünknek, hiszen például számos vitamin oldódik benne. Ott van mondjuk az avokádó vagy az olívaolaj, amik mind hasznos és jó zsírok. De ha nem minden nap eszel meg egy zsírosabb húst, attól sem lesz semmi bajod.

démonizált ételek

Szénhidrátok

Tészta, krumpli, fehér rizs és még sorolhatnám, amelyek igazi démonizált ételek. Velük riogatják a diétázók, egészséges életmódra törekvő gyanútlanokat. Pedig hát azért ez sem annyira egyszerű kérdés. 

Eleve nem árt ketté bontani, mert vannak a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok. Ha olyan szénhidrátokat fogyasztunk, amelyek sok növényi rostot tartalmaznak, csökkenthető a felszívódásuk sebessége. 

démonizált ételek

Továbbá szénhidrátra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen ebből lesz energiánk. És ha elhízunk, az nem a tészta vagy a rizs miatt van, hanem mert nem megfelelően táplálkozunk. Hiszen a lassú felszívódásúak is ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, csupán a raktározásra, szervezetünkre gyakorolt hatásuk eltérő.

Ha érdekel még ez a téma, ebben a cikkünkben olvashattok arról, hogyan állítsuk össze a tányérunkat úgy, hogy az valóban egészséges legyen!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32