fbpx
Nemrég pár napot egy wellness hotelben töltöttünk, ahol többféle szaunát is sikerült kipróbálni. Egy barátnőmnek hála, elég nagy szauna rajongó lettem az évek során, és elgondolkodtam, vajon mennyien tudják, milyen egészsége is ez.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
  1. A szauna javítja az általános egészséget, jólétet és a teljesítményt

Nem meglepő módon, az első pozitívum, ami mindenkinek eszébe jut a szaunáról, az a stresszcsökkentés. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb betegség (pl. szívbetegség) legalább részben a stresszhez kapcsolódik. Évtizedekig tartó, szakértők által lefolytatott orvosi kutatások kimutatták, hogy a szaunázás mélyreható egészségügyi előnyökkel járhat. Dr. Jari Laukkanen és munkatársai a Kelet-Finnországi Egyetemen több mint 2300 résztvevővel végzett 25 éves tanulmányából kiderült, hogy a rendszeres szaunahasználat javítja a szív- és érrendszeri egészséget számos egyéb egészségügyi előny mellett. 

  1. Jót tesz a szívnek

Nem csak a stresszcsökkentés miatt, de egyéb élettani hatása okán is jót tesz a szívünknek. A hagyományos vagy infraszauna magas hőmérsékletén a bőr felmelegszik, és a test maghőmérséklete megemelkedik. Ezekre a megnövekedett hőszintekre válaszul a bőr közelében lévő erek kitágulnak, és megnő a „szívteljesítmény/keringés”. Orvosi kutatások kimutatták, hogy a pulzusszám 60-70 percenkénti ütésről, percenként 110-120 ütésre (intenzívebb fürdéssel 140-150 bpm-re) emelkedhet ilyenkor, és a lehűlés után gyakran a normál alá süllyedhet. Bebizonyították, hogy a rendszeres szaunahasználat csökkenti a halálozás és a halálos kimenetelű szívbetegségek kialakulását, valamint csökkenti a stroke és a magas vérnyomás kockázatát.

  1. Méregtelenít

A szauna melegének hatására a test alaphőmérséklete emelkedni kezd. Az izzadságtermelés elsősorban a test hűtésére szolgál, és 99%-ban vízből áll. A szaunában végzett mély izzadás azonban segíthet csökkenteni az ólom, a réz, a cink, a nikkel, a higany és a vegyi anyagok szintjét – amelyek mind olyan méreganyagok, amik általában a mindennapi környezetünkkel való kölcsönhatás során szívódnak fel.

  1. Javítja az agyműködést

A Kelet-Finnországi Egyetemen Dr. Jari Laukkanen és munkatársai által végzett 25 éves, több mint 2300 résztvevővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a rendszeres szaunahasználat (heti 4-7 alkalommal, 80 °C-on 19 percig) csökkentette az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát. Az Alzheimer- kór esetén az izzadást az agy egészségének javításának fontos módjaként említik.

  1. Szauna a mélyebb alvás érdekében

Kutatások kimutatták, hogy a szaunahasználat mélyebb, nyugodtabb alvást eredményezhet. Az endorfin felszabadulása mellett a késő esti órákban a megemelkedett testhőmérséklet lefekvéskor csökken. Az endorfin lassú, pihentető csökkenése kulcsfontosságú az alvás megkönnyítésében. A szaunázók világszerte élvezik az esti szauna megnyugtató melegéből fakadó mély alvás élményét.

  1. Kalóriát éget

Sokan népszerűsítik úgy, mint egy kalóriagyilkost és bár  egyesek eleinte nagy mennyiségű kalóriaégetést tapasztalhatnak – különösen azok, akik kezdetben rossz formában vannak – hosszú távon, a szaunát egyszerűen úgy kezeljük, mint egy eszközt a fegyvertárunkban, amikor további kalóriák elégetésére van szükség. Maga az izzadási folyamat jelentős mennyiségű energiát igényel. Ez az energia a zsírok és szénhidrátok átalakulásából származik. Az amerikai hadsereg orvosi kutatása szerint: „Egy közepes kondícióban lévő ember könnyen leizzadhat 500 grammot egy szaunában egyetlen alkalom alatt, miközben közel 300 kalóriát éget el.” A szervezet a szívműködés felgyorsulása miatt égeti el az említett kalóriákat.

  1. Tisztítja a bőrt

Amikor a szervezet mély izzadással izzadni kezd, a bőr megtisztul, és az elhalt hámsejtek pótlása megtörténik – így a bőr jó állapotban marad. Az izzadás kiöblíti a baktériumokat az epidermális rétegből és a verejtékcsatornákból. Kimutatták, hogy a pórusok tisztítása javítja a kapilláris keringést, miközben puhább megjelenést kölcsönöz a bőrnek.

Mikor kerüljük a szaunát?

Bizonyos egészségügyi feltételek nem kompatibilisek a szaunákkal vagy gőzfürdőkkel. A szauna használata előtt feltétlenül fordulj orvoshoz, ha az alábbi állapotok bármelyike ​​fennáll:

  • asztma vagy egyéb légzési rendellenességek
  • szívbetegség
  • terhesség
  • epilepszia
  • nagyon magas vagy nagyon alacsony vérnyomás
  • alkoholos befolyásoltság alatt álló emberek
  • stimulánsokat, nyugtatókat vagy más tudatmódosító szereket szedők

A kiruccanás helyszínéről itt olvashatsz.

Forrás

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32