fbpx

Miért könnyebb nyáron fogyni?

Az emberiség nagy része igen nehezen (vagy sehogy sem) adja le a télen feljött plusz kilókat. A fogyást komplex életmódváltással, szigorú diétával, edzésekkel lehet elérni, és megtartani. Fogyni tehát sokunknak igazi embert próbáló feladat, amelyhez első körben nem magunkat, hanem az akaraterőnket kell alaposan megedzeni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fizetett tartalmi együttműködés

Le kell csípni némi időt a kényelmes tevékenységeinkből (például sorozatnézés a kanapén, tévéjáték a fotelból, stb.). A lecsípett időt pedig kevésbé kényelmes, de annál hasznosabb elfoglaltságokra szánni, mint például a sport, a mozgás. Le kell mondani az elfogyasztott chips és édesség nagyrészéről is, mivel a túlsúly oka zömében innen ered. Teljesen át kell variálnunk a táplálkozásunkat, fehérjedús, vitaminokban gazdag ételekre. Ha megvan a mozgás, és az egészséges táplálkozás, akkor már „csak” hosszú távon tartani kell, és az eredmény nem fog elmaradni. A folyamat lassú, és rengeteg kitartást, elszántságot igényel. Ha véletlen a nyári hónapokra csúszik a nagy életmódváltás, akkor egy hajszálnyit könnyebb dolgunk lesz. Lássuk milyen hatások segíthetik nemes ügyünket nyáron!

A jó idővel járó extra mozgás

Ha kisgyermekes szülő vagy, akkor amint beköszönt a jó idő, előkerülnek a gyerkőc járgányai (kismotor, gokart, roller, stb.). Ez azt jelenti, hogy vagy cipelned kell a járgányt, vagy szorosan a „versenyző” nyomában loholni. Tehát már többet, és intenzívebben mozogsz, pusztán azért, mert jó idő van. Aki szerint ennek nincs semmi hozzáadott sportértéke, az próbáljon meg követni egy négyéves motorost úgy, hogy minden ujján van egy bevásárlószatyor! A kellemes idő, és a napfény stresszoldó, motiváló hatással van ránk. Sok esetben szívesebben sétálunk, vagy bringázunk olyan helyekre, ahova télen mondjuk jellemzően autóval mennénk. Az eső ritkán esik, akkor is inkább élvezzük, mert hűs felüdülést hoz. A nyár a nagy kirándulások, túrák, sportok időszaka. Nem kell nehéz, kényelmetlen ruhákat hordani, amik akadályoznak a szabad mozgásban, már ez is rátesz egy lapáttal arra a hajlandóságunkra, hogy egy kis plusz mozgást beiktassunk.

A jó idővel járó extra ivás és evés

A nyár egyik velejárója az izzadás. Sokan egyfajta traumaként élik meg ezt a teljesen természetes folyamatot. Az izzadásnak pedig pozitív hatása van, hiszen a folyamat során testünk kiüríti a felesleges sókat, toxinokat és egyéb anyagokat. Az izzadság révén a bőrünk megtisztul, és segít eltávolítani a szervezetben felhalmozódott káros anyagokat. Emellett az izzadás segít fenntartani a testhőmérsékletet. Arra azért oda kell figyelni, hogy az elvesztett vizet és sókat folyamatosan pótolni kell. Sokan a hideg sörre esküsznek, de az sajnos nem segíti az ügyünket. Helyette az ásványvíz javasolt. Mivel sokat izzadunk, sokat iszunk, az anyagcsere úgy pörög, mint a villanyóra. A nehezebb ételeket is kevésbé kívánjuk. Kivéve persze a jégkrémet – minél nehezebb a jégkrémesdoboz, annál jobban örülünk neki. Erről is célszerű lemondani. Nyáron viszont sokkal könnyebben (és olcsóbban) juthatunk friss, zamatos, hazai zöldségekhez és gyümölcsökhöz. Számtalan fontos anyagot, vitamint tartalmaznak, a fogyást pedig az igen magas rosttartalmuk lendíti előre. Az igazi „napfény ízű” paradicsom pedig sokkal finomabb, mint az, ami négy-öt országon keresztül utazik egy hűtőkocsiban. Tehát ebben az időszakban sokat iszunk, az étrendünk pedig könnyen átbillenthető egészségesebb irányba. Ez plusz egy jó nagy lökés a fogyásnak.

Amikor a mozgáshoz már „túl jó” idő van

A nyár ugyan kedvez a szabadtéri mozgásnak, viszont vannak olyan forró időszakok, amikor képtelen magát rávenni az ember, hogy kimozduljon a hűs szobából. Némi mozgás azért ilyenkor is kell, hiszen az izmokra szükség van! Már egy klasszikus súlyzókészlet beszerzésével is megoldható, hogy kényelmesen, otthon izmosodjunk. Az edzéssel kombinált egészséges étrend során a bőr feszes marad, az izomzat növekszik, kontúrosabbá válik, a testzsír pedig egyre vékonyabb lesz. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy mozgással fittebb, erősebb, magabiztosabb lesz az ember, nem csak szimplán könnyebb. Negyven fokban viszont sokszor nehéz rávenni magunkat egy kis mozgásra. A légkondis lakásba, vagy a hűvös pincébe célszerű beszerezni akár egy szobabiciklit, akár egy univerzális kondigépet. Ha esetleg egy nyári vízitúrán szeretnénk kidomborítani a rátermettségünket, akkor pedig gyúrjunk rá a nyaralásra egy összecsukható evezőpadon! Rengeteg izomcsoportot megmozgat, formában tart, és felkészít arra, hogy öt perc evezés után ne a sor végén kullogjunk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32