fbpx

Milyen egy valóban hatásos edzés?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Én is számtalanszor beleestem már abba a hibába, hogy trendi sportokat kezdtem el, vagy csak akkor éreztem hatásosnak egy edzést, ha szétizzadtam magam és majdnem belehaltam a végére. De aztán egy idő után mindegyik kikopott a napi rutinomból, mert egyiket sem élveztem igazán. Hiszen a sport lényege, hogy bár a kezdet mindig nehéz, de a végén élvezettel csináld. Ehhez pedig lehet, hogy számos sporton végig kell küzdened magad, mire megtalálod a neked valót.

Lényeg a fokozatosság

Magam is elkövettem ezt a hibát és mai napig számos példát látok arra, hogy valaki minden felkészültség nélkül beleugrik egy sportba. Ha jelentős túlsúllyal rendelkezel, akkor ne kezdd el egyből körbe futni ész nélkül a Margitszigetet. Egyrészt nagyobb kárt okozol vele, másrészt nagy valószínűséggel nem is fog elsőre sikerülni, így pedig a kudarcélmény visszavesz majd a kezdeti lelkesedésből.

Én, amikor egy profi edző kezei közé kerültem-és bár bőven körbe tudtam akkor már futni a szigetet (is)- jöttem rá, milyen helytelen technikával futok és mozgok. Ezzel pedig csak tönkreteszem a térdem, és az ízületeimet.

Ha komolyan gondolod a sportolást, akkor először a tanulással kezd. Nézz utána, vagy kérj segítséget hozzáértőktől, milyen az adott mozgás helyes technikája, mire figyelj. Én ezért is szeretek csoportos edzésekre menni, mert egyrészt ott látom az edző mozdulatait, másrészt ő is mindig ki tud javítani, ha nem helyesen, inkább megúszósan végzek egy gyakorlatot.

Nem is gondolnád, mennyi apróságon múlik egy hatékony edzés: hogyan veszed a levegőt, hogyan emeled a súlyt, hova teszed a súlypontod stb. Ha pedig nem figyelsz, nem csak az eredmény nem fog jönni, de akár le is sérülhetsz.

A mozgás legyen élmény

Össze kell kapcsolnod a fejedben az élményt, az élvezetet és a sportot. Ha egy jól kialakított, és helyes edzéstervet követsz, vagy találsz például egy szuper edzőt, edzőtársakat, egy jó termet, máris élvezetté válik a legkeményebb edzés is.

Vajon valóban van olyan , hogy nem neked való a sport? Esetleg ez csak kifogás? Biztos, hogy akadnak olyan mozgásformák, amelyek neked alkatilag sem valók, vagy nem élvezed. Lehet nem tudsz elmerülni a jógában, vagy éppen a túl hangos és gyors aerobic edzés készít ki. Ha nem okoz örömet, ne csináld, másképp az eredmény sem fog jönni. Viszont, ha egy ideje csak ki-be ugrálsz különböző órákról, ott már lehet a te akaraterőddel van gond.

Ezért írtam az elején az előkészületet. Ez nem csak azt jelenti, hogy megtanulod a helyes technikát, esetleg orvosi szempontból ellenőrződ mit szabad, mit nem szabad, hanem, hogy fejben is rákészülsz.

Ahogy az élet más területein, így a sportnál is igaz, hogy az hoz könnyebben eredményt, amit szívből csinálsz. Ha pedig elkezd egy sport valóban érdekleni, akkor vágyni fogsz rá, hogy minél jobban, minél hatékonyabban végezd azt. Mire pedig észbe kapsz, már nem is a súlyvesztés, esetleg az alakformálás lesz a fő cél, hanem maga a sportolás.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32