fbpx

Így indulj el az őszi ruha bevásárló körútra

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Beköszöntött az új évszak, ezzel együtt pedig az új kollekciók is megjelentek az üzletekben. Mielőtt azonban elindulnál a szokásos shoppingra, ebben a szezonban legyél egy kicsit tudatosabb vásárló!

Tudatosnak lenni nem csak a környezetünk védelme miatt hasznos, hanem idő, hely, és pénz takarosság szempontjából is. Összeszedtem nektek néhány tippet, hogyan spóroljatok magatoknak ezek mindegyikéből egy keveset!

Menjen a régi, jöjjön az új

Egyre többen építik be azt a szokást, hogy csak akkor engedik meg maguknak egy új darab beszerzését, ha megváltak előbb egy régitől. Ez lehetővé teszi, hogy sose legyen túl sok ruha a szekrényünkben, amiket már számon tartani se tudunk egy idő után. Természetesen nem muszáj egyesével megszabadulni tőlük, ma már rengeteg opció áll rendelkezésünkre e téren.

A válogatásban segítségünkre lehet például Marie Kondo metódusa a KonMari, amiről már egy Netflix sorozat keretében is tanulhatunk, és tapasztalatból mondom, érdemes belenézni, nagyon hasznos tanácsai vannak a lakás minden részére vonatkozóan! A japán rendszerezőnő a ruhák esetében azt javasolja, tegyük ki az összes létező darabot, amink csak van, az ágyunkra, és egyesével vegyük végig mindegyiket. Tartsuk a kezünkben és gondoljuk végig, hogy örömöt okoz-e nekünk az, hogy viselhetjük az adott terméket. Ha úgy érezzük, hogy már nem leljük örömünket benne, akkor mondjunk köszönetet érte,hogy addig szolgált minket, majd tegyük az eladó/adományozni szánt kupacba, és keressünk egy megfelelő eseményt, ahol megválhatunk majd ezektől a daraboktól.

Én személy szerint a vásárokra szavazok, ezek közül is a Gardrób Közösségi Vásárra, amit általában a Dürer kertben rendeznek meg. Nagyon kell figyelni az oldalukat, mert sokan érdeklődnek irántuk és mindig gyorsan betelnek a helyek, de ha figyelünk, kifoghatunk egy asztalt. Én azért szeretem ezt az eseményt, mert ha valamit nem sikerül eladni, de nem akarom visszacipelni a lakásba és tovább tárolni, akkor ott hagyhatom a helyszínen, és a szervezők elviszik ezeket adományként rászorulóknak. Így a nap végén, ha minden jól megy, visszajön az asztal ára, talán egy kis plusz is, és még jótékonykodtam is, tehát mindenki jól járt.

Felhalmozás helyett tervezés

Ruhákat felhalmozni, impulzus vásárolni abszolút nem vezet semmi jóra, se hely, se pénztárca szempontjából. Mielőtt elindulnánk a bevásárló körútra, gondoljuk át, mire van szükségünk. Hey Julie, magyar vloggerlány egyik tanácsa szerintem például hasznos lehet: ő a vásárlások előtt végiggondolja, mi hiányzik a gardróbjából, amit tényleg nagyon szeretne, illetve inspirálódik például Pinteresten. Ez azért lehet hasznos, mert így konkrét céllal érkezel az üzletbe, ami még vizuálisan is előtted van az applikáción, így kisebb eséllyel csábulsz el olyan dolgokra, amikre valójában nincsen szükséged, mert arra koncentrálsz, hogy olyasmit találj, amit előtte kinéztél már magadnak.

ruha

Érdemes megpróbálni kialakítani egy kapszulakollekciót is. Ennek lényege, hogy viszonylag kevés darabból álló gardróbot hozol össze, azokból a termékekből, amikre tényleg szükséged van. Feltétele, hogy főleg natúr, nem túl mintás dolgok legyenek benne, amik illeszthetőek egymáshoz, így reggel mikor össze kell állítanod az aznapi szettedet, sokkal könnyebb dolgod lesz, kevésbé fogsz mellényúlni, ha szinte minden passzol mindenhez. Ezzel megint csak időt spórolsz magadnak.

Gondolj a környezetre!

A környezettudatos vásárlásról már többször is írtunk korábban. Ebben is – mint mindenben – érdemes megtalálni a saját utadat, ami még jó érzéssel tölt el, nem pedig kényszerrel. Ez lehet a turizás, ma már rengeteg ilyen üzletet találni, mi is javasoltunk párat, de szerintem a legjobb, ha magad fedezed fel ezeket, és találod meg a legszimpatikusabbat. Járd végig a listánkban felsoroltakat akár csak kíváncsiságból, nem kell rögtön vásárolni is, elég ha először megbarátkozol velük. Vagy ha a városban van dolgod és akad egy kis szabadidőd, a centrumban már szinte minden főút mentén találsz egy-egy használt ruha kereskedést, csekkold őket!

Ha a turizás végül úgy érzed nem a te világod, támogathatod a magyar tervezőket is, róluk itt írtunk. De ha te még úgy érzed, ruhavásárlás terén nehezen mozdulsz ki a komfortzónádból, vagy bátortalan vagy e téren, akkor is van megoldás, hiszen már a nagyobb vállalatok is előrukkoltak tudatos kollekciókkal, ezekről pedig itt írtunk.

Mindent összevetve, az a fontos, hogy továbbra is jól érezd magad a bőrödben, ehhez nem baj, ha apránként sajátítod el ezeket a fortélyokat, a lényeg, hogy rálépj erre az útra valamilyen formában, a magad tempójában. Később pedig büszke leszel magadra, hiszen tényleg rengeteg időt, helyet és pénzt lehet megspórolni ezekkel az apró kis trükkökkel.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek