fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Előző cikkünkben már elkezdtük a virtuális kalandozást hazánk kiemelkedő borvidékein, de nem lenne teljes a kép, ha a külföldi bortermelő helyeket nem szednénk össze. Bár mostanság nem ajánlott az utazás, ami egyrészt reméljük ez hamarosan változni fog, másrészt, ha a boltok polcain találkozunk az ezekről a helyekről származó borokkal, már tudjuk, hogy olyan nagyot nem hibázhatunk.

  1. Franciaország: Bordeaux borvidék

Azok a francia borok, ugye. Nem hiába a bordeaux-i vidéket vettem az első helyre, hiszen talán ez a legismertebb és elismertebb is. A francia minőségi vörösborok egynegyede innen származik. Az innen érkezett borokat érdemes egy pár évig érlelődni hagyni, ugyanis frissen túlteng bennük a csersav. Itt egyébként közel 5 hektolitert termelnek évente a legjobb borokból.

A legismertebb fajták itt a merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc. A fehérborokat a sauvignon blanc és a sémillon adja.

  1. Franciaország: Provence borvidék

Na és persze Provence, a másik leghíresebb borvidék, amely számos filmest is megihletett. A gyönyörű mesébe illő tájhoz finom borok, főként zamatos rozé párosul. Ez Franciaország legmelegebb és legdélibb régiója, ahol finom és gyümölcsös borok készülnek, a turisztikai látványosságokról nem is beszélve.

  1. Ausztria: Burgenland

Talán elsőre meglepő lehet, mert Ausztriáról nem jut eszünkbe a bortermelés, pedig az ország szőlészeteink 40 százaléka itt található. Az egykor Magyarországhoz tartozott területen már időszámításunk előtt is folyt bortermelés. A nagyszerű adottságokkal rendelkező területen szinte bármilyen fajta bor megterem, de főleg  édes és száraz fehérborok, könnyed rozék, vagy habzóborok teszik ki a kínálatot.

Az itt elterjedt szőlőfajták a kékfrankos, fehérburgundi, zöld veltelini vagy épp a francia chardonnay.

  1. Olaszország: Montalcino borvidék

Az olaszokkal legalább úgy összekötjük a jó borokat, mint a finom tésztát. Ez a borvidék magában hordozza a toszkán táj minden romantikáját, a friss levegőt és egy kis értintetlen természetességet. Az itteni termelők szerint minden dombra másképp süt a nap, másfajta a talaj, így a szőlő is különböző lesz. A Brunello di Montalcino szőlőfajta csak Montalcino környékén érik, ez a híres fajtája.

  1. Görögország: Etna

A görögöknek sem kell bemutatni a bort, habár mi inkább az Ouzoval kötjük össze őket. Az Etna egy ma is működő vulkán, azonban ez nem tartja vissza helyieket, hogy szőlőt termesszenek. A köves, de termékeny vulkáni talajon elsősorban kékszőlők nőnek: ezek a nerello mascalese és a nerello cappuccio.

  1. Görögország: Santorini

Ez a kör alakú vulkanikus sziget az Égei tengeren található. A sziget főleg az édes fehérboráról híres. Az édes aszúbor és az enyhén muskotályos Aidini a két legfőbb bora. Ami még érdekesség, hogy a folytonosan fújó szél miatt a szőlőt a földön, kosár alakba fonva növesztik, így a vulkanikus talaj egy egészen különös ízt ad nekik.

  1. Spanyolország: Malaga borvidék

A közel félmillió lakosú város a bortermelő vidék központja, ahol olyan hírességek is születtek, mint Picasso vagy éppen Antonio Banderas. Málaga vidéke már nyolc évtizede büszkélkedhet eredetvédett borokkal.

Itt főleg az édes fehérborok dominálnak, amelyek moscatel vagy pedro ximénez fajtákból készülnek. A legjellemzőbb fajták: moscatel, pedro ximénez, chardonnay, sauvignon blanc, macabeo, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, syrah és tempranillo.

  1. Portugália: Madeira borvidék

A világhírű Madeira bornak ad otthont ez a csodás vidék.  Ez az egyik legrégibb úgynevezett erősített csemegebor. A hely ugyan afrikai lemezeken fekszik, de politikailag és kulturálisan is Európához tartozik. Híres még öntözőrendszeréről vagyis a levadákról, amelyek a sziget teljes nyugati és délkeleti részén húzódnak. A borkóstolás mellett, számos látnivaló akad még itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban