fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Furcsán hangozhat ez a mondat így megfordítva, de nagyon is fontos jelentőséggel bír. Ugyanis a lélek egészsége legalább annyira kihat a fizikai egészségünkre, mint fordítva, és erre már az ókori görög és római kultúrákban is rájöttek.

Az eredeti mondat Luvenalis római költőtől származik, és valójában így hangzik: „Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano / Azért kellene imádkozni, hogy ép testben ép lélek legyen.” Ezzel arra utalt, hogy az emberek megannyi butaságért imádkoztak annak idején, mikor a legfontosabb az ép test és az ép lélek, így később már csak a mondat ezen részét emlegették. Erre a görögök is komoly hangsúlyt fektettek, hiszen nagy filozófusaik rájöttek, hogy e kettő egymástól elválaszthatatlan, és ugyanannyira jelentős az egyik egészsége, mint a másiké. Az Olimpiai játékokra edzették testüket, de hogy lélekben semmi ne terhelje közben őket, ezért a játékok alatt például mindig felhagytak a háborúskodással, és azt az időt csak az Olimpiának szentelték. Mindezzel alapot adtak a lélekgyógyászatnak.

Nem kell azonban időben ilyen messzire menni, a XX. századra Freud hatására egyre többet foglalkoztak a betegségek lelki oldalával. Ahhoz azonban, hogy belássuk, mekkora befolyással bír egymásra a testünk és a lelkünk még idáig sem kell visszapörgetnünk az idő kerekét, a saját mindennapjainkban is találunk erre bizonyítékot. Gondoljunk csak arra, mikor ledönt a lábunkról egy influenza. Olyankor a testünk beteg, ugyanakkor azt is mondjuk, hogy olyan rossz a közérzetünk, rossz a kedvünk. Vagy ha stresszelünk, szorongunk, annak is jelentkeznek testi tünetei, mint a hányinger, vagy a gyomorgörcs. És ennek ugyanígy meg van a másik oldala is, mikor valaki nem tud kigyógyulni egy adott betegségből, és nem találják az orvosok sem a rosszulléte gyökerét. Ahogyan sok nő pedig nagyon nehezen esik teherbe. Aminek számtalan oka lehet, de ez esetben is előfordulhat, hogy a probléma eredete valójában a lelkünkben keresendő.

Pszichológusom egyik sikertörténete például pont egy olyan nőhöz kötődik, aki nem tudott teherbe esni, mert jóindulatú ciszták voltak a méhében. Mivel fizikailag nem nagyon találtak megoldást, így elkezdett terápiára járni, ahol sok minden kiderült a múltjáról, az életével kapcsolatban, olyan gócokat találtak, amiket sosem tudott feloldani, a pszichológus segítségével viszont sikerült. Ma pedig már ott áll a terapeutánál a fénykép a gyönyörű kisgyerekről, aki így végül megfoganhatott, mert már nem gátolta semmi az anyukáját. Az ilyen történetekre sokszor ráfogjuk, hogy „áh persze, csodák nincsenek!”

De mi van akkor, ha nem csodaként tekintünk rájuk, hanem tudományként? Ami rájött, hogy a lelkünk oly sok dolgot tárol, hogyha mentesítjük a terhek alól, akkor felszabadíthatjuk, és ez a testünkre is kihat. Ezt a tudományágat nevezzük pszichoszomatikának, ami pontosan azt vizsgálja, hogy a lelki problémáink elmélyedése milyen szervi megbetegedésekhez vezetnek. Komolyabban az 1930-as évektől kezdtek foglalkozni ezzel, és ilyen betegségnek minősítették például az asztmát és a gyomorfekélyt is. Erről részletesebben a mindset pszichológia oldalán olvashatunk.

Természetesen nem állíthatom, hogy minden egyes problémára a pszichológus a megoldás, de nagyon sokszor tud segíteni. Visszatérve például a jóindulatú cisztákra, ezeket is fejlesztheti azért a szervezetünk, hogy megóvjon minket, így sokszor egy adott testi tünetre tekinthetünk hasznos figyelmeztetésként. Ami már biztosan nagyon misztikusan hangzik néhány ember számára, de lehet valós. Ha például ilyen ciszta vagy bármilyen hasonló dolog alakul ki a nemző szerveink környékén, mikor több rossz kapcsolaton/egyéjszakás kalandon vagyunk túl, amik lelkileg nagyon megviseltek minket, de mégsem adjuk fel őket, mert a remény utolsó morzsájába kapaszkodunk, hogy egyszer majd az egyik ilyen estéből valami komolyabb is lehet, akkor gyanús, hogy ez a testünk jelzése. Ilyen, és ehhez hasonló esetekben a testünk kapcsol, és ha a lelkünkre nem hallgatunk, akkor megpróbál kifejleszteni valamit, ami már olyannyira figyelmeztető jellegű, hogy talán végre észbe kapunk. A szervezetünk éppen ezért egy zseniális rendszer.

Mikor ilyen testi rendellenességgel találkozunk, mint például egy jóindulatú ciszta, ami alapvetően bizonyos fokig veszélytelen, akkor sokszor bizony el kell gondolkoznunk, hogy esetleg milyen lelki trauma ért minket, vagy minek tettük ki magunkat, ami miatt az kialakulhatott, mintegy jelezve számunkra a bajt. És ez esetben szakember segítségével feloldhatjuk ezeket a lelki gócokat, amiknek általában aztán a velejárója, hogy a testi problémák is megszűnnek. Persze ezek a testi tünetek jelentkezhetnek bárhol a testünkön, és utalhatnak bármilyen lelki problémára az életünk megannyi területén. A felsoroltak csupán példák arra, hogy értsük, és lássuk, vannak összefüggések.

Éppen ezért csak javasolni tudom azt, hogyha szemben találod magadat egy betegséggel, vagy egy olyan fizikai problémával, amit nem értesz, hogy miért történik vagy ismétlődik folyton meg veled, vagy nem találjátok az orvosoddal az eredetét, akkor kezdj el kutakodni a lelkedben. Mert ma már műtéttel és gyógyszerekkel nagyon sok ilyen rendellenességet el lehet távolítani, ám sokszor attól, hogy valamit fizikailag eltűntetünk a gyökerei nem szűnnek meg. Hiszen a hétköznapokban adódó problémáidat is söpörheted a szőnyeg alá, de attól nem fognak megszűnni, csupán kevésbé lesznek szem előtt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32