fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy természetben eltöltött nap sokszor felér akár egy hosszúhétvégés pihenéssel. Feltöltődünk, élményeket szerzünk, friss és tiszta levegőt lélegzünk be, és rácsodálkozunk a környezetünkben található szebbnél szebb növény- és állatvilágra. Azt, hogy egy kirándulást követően úgy érezzük magunkat, mint aki újjászületett, vagyis, hogy a természet pozitív hatással van a mentális jóllétünkre már több kutatás is alátámasztotta.

Ez is lehet az egyik válasz arra, hogy miért szeretnék megvédeni mindezt a természetvédők. Miért áldozzák munkájukat, sőt akár egész életüket arra, hogy hivatásszerűen védjenek növény és állatfajokat, kutassanak, hogy hatékony megoldásokat találhassanak mindennek a fenntartására. Viszont napjainkat még mindig a túlfogyasztás, nagy mennyiségű hulladékkeletkezés, erőforrásaink pazarlása jellemzi. Ezért fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten, mi hétköznapi, halandó emberektől is ugyanannyit kapjon a Föld, mint amennyit elveszünk tőle.

Tehát ha eddig kerested az okokat, hogy számodra miért legyen fontos a környezetvédelem vagy miért érezd közel magadhoz, akkor bízom benne, hogy az általam leírtak meggyőznek.

A természet pozitív hatással van az egészségre

Az erdőterápia, más néven erdőfürdőzés – japánul shinrin yoku – kifejezés 1982-ben jött létre. Ennek során a természet adta lehetőségekkel élve átszellemülünk és elengedjük a mindennapokból adódó feszültséget.

Mindezt nem lehet összekeverni a túrázással, mikor A-ból B pontba szeretnénk eljutni. A shinrin yoku valójában egy meditáció a fák között, melynek során a résztvevő igyekszik mind az öt érzékszervét használni. A titok pedig a mély lélegzetvételekben rejlik, illetve abban, hogy időnként megállunk, megcsodáljuk, megtapintjuk az ágakat, mohát, leveleket. Itthon Erdőmerülés néven tudunk ezen a programon részt venni.

természet

Kutatások szerint az erdőterápián részt vett emberek hosszútávon optimálisabb idegrendszeri funkciókkal, kiegyensúlyozott szívkondícióval és csökkenő bélzavarokkal rendelkeznek.

A természet javítja a közérzetet

A természet hozzájárul továbbá az érzelmi reakcióink és memóriánk javításához. Egy, a természet kognitív előnyeiről szóló tanulmány megállapította, hogy a természetben sétát tett személyek jobban teljesítettek egy memóriateszten, mint azok, akik a város utcáin sétáltak. Míg a természeti séták segítenek a depresszióra hajlamos személyeknek, a városban tett kilométerek inkább szorongásra adhatnak okot. Viszont a természettől motiváltabbnak és energikusabbnak érezhetik magukat a felépülésüket tekintve.

De vannak olyan kutatások, melyek azt bizonyítják, hogy az erős környezeti kapcsolatunk összefügghet jobb teljesítménnyel, megnövekedett koncentrációval. Nem hiába hallhattuk gyerekként, hogy szüleink arra buzdítanak minket, hogy legyünk minél többet a szabadban. Sőt, ezt a tényt a beltéri szobanövények pozitív hatása is bizonyítja.

Fogékonyság a lelki változásra

Környezeti pszichológusok azzal érveltek, hogy az ember és a természet közötti kapcsolat egy hozzáadott értéket is képvisel. A természet közelében hajlamosabbak vagyunk hálásak lenni, és értékelni mindazt, ami megadatott. A kinti csodák látványa automatikusan felkelti bennünk, hogy amit látunk, azt meg is kell védenünk.

Az itt leírtakon kívül már számos szakmai és nem szakmai jellegű összefoglalót olvashatunk az interneten a témában, viszont a végeredményt saját bőrön is érezhetjük. Ezért is javasoljuk, hogy töltsünk minél több időt a szabadban annak érdekében, hogy lelki és testi egyensúlyunkat megőrizhessük. Ha tudjuk, védjük a környezetünket, ott és úgy, ahogy csak lehet. A környezetbarát életmódot tekintve pedig fókuszáljunk apró lépésekre, melyekkel magunkat se erőszakoljuk meg. Ráadásul a kisebb célok hamarabbi elérésével sokkal tovább tart majd a motivációnk. Ha pedig inspirálódásra vágyunk, tegyünk pár lépést a hétköznapokból kiszakadva egy erdőben.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek