fbpx

A környezetbarát életmód hatása a testre és a lélekre

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A környezetbarát életmódnak sok mérhető és látható hatása van, ami a Földön és a pénztárcánkon kívül saját magunkat, vagyis a testünket és a mentális jóllétünket is befolyásolhatja. Pozitívan és negatívan egyaránt. Le kell, hogy írjam, ehhez a cikkhez nem találtam túlságosan mély inspirációkat online, ezért most teljesen a saját, szubjetkív tapasztalásaimra fogok hagyatkozni, amelynek segítségével az előnyökről és a hátrányokról számolok be.

A környezetvédelem egyébként akkor lépett be az életembe, mikor 8 évvel ezelőtt zalai otthonomat fővárosira cseréltem. Kinyílt a világ, csak éppen egy dolog nem volt benne, ami addig mindig: a természet. Ennek hiánya idővel kezdett megfogalmazódni bennem, ezért a főiskolán elkezdtem kutatni olyan irányba, aminek segítségével közelebb kerültem szakmailag a környezetvédelemhez és a fenntarthatósági fejlődéshez. Mindezt azért, hogy legalább elméletben foglalkozhassak vele. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer a Petőfi TV-ben fenntarthatósági szakértő titulusban mesélek az A38 Hajó környezetbarát megoldásairól, amik az én nevemhez fűződtek. Ahogyan azt sem, hogy most egy csapattal dolgozhatok Budapest zöld útmutatóján.

Ha pedig meg kéne fogalmaznom azt, hogy miért választottam ezt az utat, és miért állok ki a Föld megóvásán kívül mellette, talán a megfejtés kulcsa az a tapasztalat lenne, hogy azoknak a személyek társaságában érzem őszintén jól magam, akik tesznek a fenntarthatóságért. Őket a nyitottság, megértés, elfogadás, etikusság jellemez. Ezen kívül az ő értékrendjükkel és gondolkodásmódjukkal tudtam eddig a leginkább azonosulni, és úgy érzem, általuk tudtam eddig a legtöbbet tanulni. De ez a hivatás tekintetében előny, most pedig jöjjön az, hogy a mindennapokban hogyan kamatozik ez az életforma.

Előnyök

Úgy sejtem, nem véletlenül a tudatosságot emeli ki minden aktivista, cég, szolgáltatás, ha a környezetkímélő életmódról beszél. Hiszen a tudatosságnak globálisan is nagyon sok pozitív kimenetele van: általa nem a múltra vagy a jövőre összpontosítok, hanem kizárólag a jelenre. Segítségével képesek vagyunk megélni az eseményeket, illetve nem másokat hibáztatni azért, ami velünk történik, és még sorolhatnám. A környezetvédelemhez számomra a tudatosság úgy kapcsolódik, hogy ennek a szemléletnek a segítségével nem másokat okolok a jelenlegi helyzetért. Továbbá próbálom a pillanatnyi állapotokból kihozni a legjobbat, ezen kívül nem tagadom, hogy a klímaváltozás egy létező jelenség. Sarkítok, de csak így fogjátok megérteni. Hiszen a végletesség egy másik gyakori jelenség, amivel nap mint nap találkozom. Ellenben a környezetbarát életmód megtanít arra, hogy a folytonos változások miatt könnyen alkalmazkodj, és mindenben megtaláld az arany középutat. Mindezt azért, mert máshogyan nem tudnál boldogan lavírozni benne.

Ezen kívül, amit én még kaptam az elmúlt három év során, az a tervezés, rendszerezés és keretesség lehetőségei. Elképzelhető, hogy túlmisztifikálom, – tény, hogy nagy fan vagyok – és az idő haladtával ez zsigerből az életünk részévé válik, de én úgy érzem, hogy a környezetvédő struktúrák tették ezt automatikussá bennem. A gyakorlatban ez eleinte úgy nézett ki, hogy a pazarlás elkerülése végett megterveztem előre a vásárlásaimat és hogy miket fogok főzni. Mára pedig már abban is egész jó vagyok, hogy egy sűrűnek tűnő napomat sikerül a számomra megfelelő keretek között tartanom. Ne nézzetek kockának, ezt nem viszem túlzásba, viszont amikor szükség van rá, tényleg nagy segítség abban, hogy ne csússzak el és tartsam a határidőket.

A környezetbarát életmód átformálta az értékrendemet is, ami szerintem szintén hozzájárul a jóllétemhez. Biztosan kell ehhez egyfajta fogékonyság is, és nem feltétlenül a környezetvédelem miatt született meg ez bennem, inkább az csak erősített rajta. Mert számomra nem érték a legdrágább telefon, autó, sem az ötcsillagos szállások más kontinenseken. Helyette boldoggá tesznek kirándulások a közelben, de bevallom, van mikor egy műanyagmentes fogkefe is örömet okoz. Nem vicc.

És ha már szóba jött a természet, annak pozitív lélektani hatásairól ebben a cikkben olvashatsz.

Az itt felsoroltak a lelki jóllétemhez járulnak hozzá. Ami az egészségemet illeti, szerintem nem kell sokat magyarázkodnom. A piacra járás nagy előnye, hogy a szezonális termések által tudjuk a leghatékonyabban a megfelelő vitaminokat a szervezetünkbe juttatni. Ezen kívül én személy szerint ódákat zengenék a húsfogyasztás elhagyásának az előnyeiről, de inkább azt javaslom, ezt mindenki tapasztalja meg a saját bőrén. Kezdve azzal, hogy heti egy mentes napot tart. Vagy egyen egyik nap egy húsos ételt, majd másnap egy zöldségeset, és figyelje meg magán a különbségeket.

Hátrányok

De sajnos, mint mindig, a jó mellett megjelenik a rossz is. Kezdeném a környezetbarát életmód negatív aspektusaiból azzal, hogy jelenleg a kapitalista társadalom nem igazán akaródzik elindulni egy fenntartható életmód felé. Erről a mindennapos küzdelemről már egyszer itt beszámoltam nektek, de most is muszáj megemlítenem. Hiszen míg a mikrokörnyezeted folyamatosan támogat, globálisan majdhogynem egyáltalán nem ez figyelhető meg, ezért nem meglepő, hogy még saját magad is megkérdőjelezed, amiben hiszel. Ez pedig azt hozza magával, hogy néha elképesztően egyedül tudod magad érezni. És én még a szerencsések közé tartozom, mert vannak a környezetemben olyan személyek, akik értékelik, ha megosztom a gondolatomat a témáról. Többször megfordult már a fejemben az a kérdés, hogy vajon, ha ők nem lennének, még mindig ilyen kitartóan állnék a Föld megóvása mellé? Hiszen a magány csak egy lapáttal tesz rá arra, hogy megerősítse bennünk, hogy ez a harc egy felesleges próbatétel.

Érzékenységemnek köszönhetően sokszor elhatalmasodott rajtam a klímaszorongás is. Főleg akkor, mikor a környezetbarát életmódról szóló hatásvadász cikkek, előadások jöttek velem szembe, aminek nem volt más célja, csak az agresszív megfélemlítés. Értem én, hogy ez egy technika, de várom az üzeneteket azoktól, akiknek ezek változtatták meg a gondolkodásmódját. Szerintem a pánikkeltés egy igen erős negatív vonzatot hoz magával, amiktől az emberek lefagynak, ahelyett, hogy a motiváció tüze kigyulladjon bennük.

Ami viszont segít abban, hogy az ilyenkor elhatalmasodó negatív érzelmeimet meglovagoljam, az az, ha mindezt nem fojtom el magamban. Ha megkeresem azokat az embereket, akik velem egyetértenek és segítenek abban, hogy kitartsak a környezetvédő céljaim mellett. Tényleg a legjobb gyógyír erre (is) az influencerek, előadások mellett a megfelelő közeg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek