fbpx

Meghatározó írónők az életemből – könyvajánló

Az írónőket gyakran alábecsülik, mondván, hogy csak könnyed regényeket írnak. Azonban azt kevesen látják, hogy a könnyed regény is boncolgathat nehéz témákat. Számomra ezek a könyvek nagyon sokat jelentenek.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Janikovszky Éva: Aranyeső

Fiatal tinédzser éveim egyik legemlékezetesebb könyve az Aranyeső. Főszereplője, Ágnes pont azok előtt a nehézségek előtt áll a regényben, amik előtt bármelyik kamasz, ezért is könnyű azonosulni vele. Továbbtanulás, szerelem, a felnőttlét kapuja. Ágnes készül az érettségire, majd kiderül, hogy nem veszik fel, ezért beiratkozik az ápolónőképzőbe. Itt újabb akadályokba ütközik, amiket nehéz legyőzni. Csalódik a szerelemben, az emberekben. Vajon sikerül beilleszkednie az új iskolába és hivatásos ápolónőnek lenni? Rátalál a nagy ő? Egy biztos, nekem az Aranyeső óta a Kornél a kedvenc férfinevem.

Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja

Azt hiszem, minden tinédzsernek szüksége van olykor egy kedves szerelmi történetre. Az Édességek kicsiny boltja azonban nem csupán a rózsaszín felhőkről szól. Egyik kedvenc városomban játszódik, Londonban, azonban abban az időben, mikor kitör a pestis. Hannah, a főszereplő nem sokkal azelőtt szegődik el kisegítőnek nővére édességüzletébe, mikor a halálos kór lecsap a fővárosra. A szerelmi történet középpontjába innentől kezdve a túlélésért való harc kerül. Mindazonáltal a mai napig a lelki szemeim előtt látom, ahogy Sarah a kandírozott narancsról mesél Hannah-nak. A szívemhez egyik legközelebb álló regény ez.

Agatha Christie: Halál a Níluson

Kinek nem volt Agatha Christie korszaka? De most komolyan. Egy jó krimi annyira magával tudja sodorni az embert, hogy a világ minden gondját elfelejti, amíg azon agyal, vajon a luxushajó melyik utasa a gyilkos. Főleg ha a titokzatos Egyiptomba tart az a hajó, ami már önmagában egy rejtélyes régészeti csoda. Természetesen Poirot éppen ezen az úton kívánta kipihenni magát, ami nyilvánvalóan nem valósulhatott meg, hiszen amint tudomására jutnak a történtek, azonnal nyomozásba kezd. Én könyvben és tv-s sorozat formájában is imádom Poirot kalandjait, egyszerűen annyira szerethető karakter, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne kicsit kiszakadni a szürke hétköznapokból.

Fejős Éva: Bangkok, tranzit

Fejős Éva egy zseni. Legalábbis szerintem. Aki így ontja magából a regényeket, csak zseni lehet, írói példakép. Mégis pont az egyik olyan írónő, akiről sokan azt gondolják, csak könnyed regényeket ír, amiket a csajok a tengerpartra hurcolásznak. És mégsem. Mert annak ellenére, hogy a szórakoztató kategóriába sorolnám magam is a könyveit, mégis, a Bangkok, tranzit az első és eddigi egyetlen könyv, amin sírtam. Ez azért valamit csak jelent, nem? Mert igen, Fejős Éva elkísér a tengerparta, a Balatonhoz, a Wellness hotelbe, de ott van veled akkor is, ha egy szakítás után ki akarsz kapcsolódni a valóságból.

Nem mellesleg pedig olyan témákat feszeget, amikről sokan csak a pszichológusunkkal tudunk beszélgetni. Ilyen például az, amikor egy szülő elveszíti a gyermekét, mert elsodorja a cunami. Hogyan bocsájtasz meg saját magadnak, vagy a férjednek egy ilyen helyzetben? Merthogy ő volt a vízben a gyerekkel, mikor az egész történt. És mégsem hibás, hiszen az elemekkel nem tudott megküzdeni. De ha nincs kit hibáztatni, akkor hogyan engeded el a fájdalmat? Ez csak egy, a könyvben szereplő hét élettörténetből, de számomra ez volt az, ami könnyeket csalt a szemembe, ezért nekem Fejős Éva örökre az egyik legmeghatározóbb írónő lesz.

Benedek Ágota: Rumbarumbamm

Benedek Ágota forgatókönyvíró, blogger, színésznő, és most már írónő is. Nem mellesleg pedig ugyanolyan ember, mint te vagy én. Éppen ezért ugyanannyira szenved a karanténtól, mint te vagy én. A könyve pedig nem akar más lenni egy – az ő szavaival élve – kibaszott karanténnaplónál. Ezen a művön nem sírtam, nem rázott meg. Viszont rettentő sokat nevettem egy olyan időszakban, ami tele van nehézségekkel és akadályokkal mindannyiunk számára. Egy ilyen évben nincs jobb gyógyír, mint a nevetés. Nekem ezért tartozik Ágota is mostantól a meghatározó írónők közé az életemben.

Biztos, hogy még sokakat tudnék felsorolni, többek között Orvos Tóth Noémit is, aki ugyan pszichológus, de az Örökölt sors című könyve rengeteg felismeréshez vezetett saját életemmel kapcsolatban, és remekül kiegészíti a terápiámat. Rami azonban már ajánlotta ezt a könyvet korábban, az ő cikkét itt találjátok, és ha további remek alkotások után kutatnátok, akkor ide és ide kattintsatok!

Borítókép: Tajnay Dorottya

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32