fbpx

Böjtölni másképp – Mire használhatjuk még ezt a 40 napot?

Tegnap vette kezdetét az idei 40 napos böjt. A keresztény közösségekben ez a húsvét előtti előkészületi, bűnbánati időszak. Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy nem vallásos személyek mikre alkalmazhatják ezt a negyven napot.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A vallás szerint a böjt lényege a hitben való elmélyülés, kiengesztelődés és végén a lemondás. Ez a 4. században vált általánossá, és a 11. századig nagyon szigorúan böjtöltek. Akkoriban konkrétan késő délutánig nem ettek semmit, a böjti napokon pedig nem fogyasztottak állati eredetű ételeket, tehát húst, tejterméket, tojást. Az Egyház ezeken a szigorú szabályokon azóta már enyhített, a 18 és 60 év közöttiek böjtje csak hamvazószerdára és nagypéntekre írja elő, hogy háromszor ehetnek és csak egyszer lakhatnak jól. Illetve ezeken a napokon és a többi pénteken 14 év felett nem fogyaszthatnak húst. Tehát a böjt lényegében egy étkezésbeli megszorítás. De most elkanyarodnék az egyháztól.

Februárban úgy gondolom, a legtöbben már alábbhagytunk az újévi fogadalmakkal, vagy ha épp még el se kezdtük őket, akkor íme, itt a 40 napos alkalom. Ez a későtéli, koratavaszi időszak egyébként is jó bármiféle újrakezdésre, tisztulásra, hiszen ahogyan egyre jobban hosszabbodnak a nappalok, nekünk is egyre több energiánk lesz. Tehát ha úgy érzed, hogy szívesen részt vennél a böjtben, de kevésbé vallásos jelleggel, viszont szükséged lenne az életed bizonyos területén egy 180 fokos fordulatra, akkor a mai cikkem neked szól. De fontos még leszögeznem, hogy online semmilyen forrást nem találtam a témámhoz, ezért kizárólag saját tapasztalataim és eddigi tudásom szerint született meg a mai írásom.

Fogalmazd meg, hogy mi az, ami az életedben nincs egyensúlyban

A böjt kezdetén, tehát az első napokon elegendő még csak a ráhangolódás. Szánj naponta időt arra, hogy megfogalmazod magadban, milyen káros vagy éppen téged hátráltató, akár tudatos vagy tudatalatti tevékenységeiden szeretnél változtatni. Ez lehet akár az étkezés is, de ennél még sokkal több lehetőség közül választhatunk. Például leredukálhatjuk az online töltött térben időt. Vagy csökkenthetjük a stresszfaktorainkat! Esetleg mondjunk le káros szokásainkról: túlzásba vitt mennyiségű édesség, dohányzás, alkohol. Ezek helyettesítésére kezdjünk el például egy meditáció-sorozatot, vagy olyan időtöltést, ami őszintén kikapcsol. Olvass, sétálj, rajzolj, azzal foglalkozz, amihez az inger a szívedből jön. Hiszen a legtöbb esetben mi magunk vagyunk háttérbe szorítva. Így most számodra kell időt találnod. Ha kell, vonj be magaddal valakit, hogy együtt tartsatok ki a 40 napon át. De merj nagyot is álmodni, a te böjtöd lehet egy régóta dédelgetett vágy valóra váltása is. Nagyon fontos viszont, hogy reális célt tűzz ki magad elé, hogy ne kudarcként éljük meg a folyamatot, és tudjuk azt teljesíteni. Közben pedig semmiképp ne legyünk túl szigorúak magunkkal!

böjt
Vázold fel a lépéseket

Miután megfogalmaztad a célodat, kezdj el arányosan közeledni felé. Ne akard, hogy holnapra minden megváltozzon. Ha például a téli befele forduló időszak hétalvóvá tett, de tudod magadról, hogy általában „morning person”, vagyis reggel aktívabb személy vagy, akkor elkezdhetsz minden reggel 10-15 perccel korábban kelni, egészen addig, amíg eléred a kívánt eredményt. A megteremtett , tegyük fel plusz egy óra pedig minden reggel elég arra, hogy tornázz egy kicsit. Ez a testmozgás elég energiát fog adni ahhoz is, hogy újra tele energiával tevékenykedhess délelőtt. De ez csak egy példa volt a sok közül. Ha valamilyen függőségedről szeretnél leszokni, akkor is érdemes lehet napról napra egyre csökkenteni annak a számát, mígnem a 40. napra eljutsz odáig, hogy teljesen sikerült elfelejtened ezt a szokást.

Vezess közben naplót

Ehhez nem szükséges minden nap oldaladat körmölni, viszont nagyon fontos kiegészítője lehet a célod elérésében. Az első oldalakon mindenképp fogalmazd meg újra írásban is, amit szeretnél elérni. Ez egyfajta nyomatékosítást is ad majd neked. Ezt követően pedig minden nap szóljon arról az írásod, hogy hogyan érzed magad, mit adott vagy esetleg vett el tőled a fogadalmad. Írd le azt is, hogy milyen nehézségeken mész keresztül. A végére meg kell, hogy tisztuljon a test vagy a lélek, jobb esetben pedig mindkettő, aminek utazását a naplód segítségével végigkövetheted. Visszaolvasva igazán megmosolyogtató lesz, hogy milyen távolinak tűnnek az akkor lehetetlennek tűnő akadályok!

Az alternatív böjtöd hosszú távú jótékony hatása

Egyfelől a saját böjtöd erősíti benned a kitartást az életed minden területére nézve. A célok elérésével pedig elégedettebbek, ambiciózusabbak lehetünk, és a sikerélmény segíti fokozni mentális jóllétünket. De ezen kívül, az első napi analizálások utat nyithatnak saját önismeretünk felé is. Továbbá ez az alternatív böjt fejleszti az önkontrollt, de még az akaraterőt és önbizalmat is! A 40 nap gyakorlás segíteni fog abban is, hogy a böjt végeztével a mindennapok részévé váljon az, amiért böjtöltél. Használd ki ezt a lehetőséget!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32