fbpx

Az olasz konyha több a tésztánál és a pizzánál

Ha már utazás nélkül telnek a napjaink, egyetlen lehetőségünk maradt a régi fotók nézegetése mellett arra, hogy úgy érezzük, mintha külföldön lennénk. A megoldás pedig az, hogy a konyhánkba varázsoljuk az ételeken keresztül a vágyott úticélt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Meg van az a rész, a Zac Efronnal a Föld körül sorozatból, amikor Olaszországba utaznak, és végtelenül kedves idős ott lakókkal tartanak interjúkat? Ha nincs, mindenképp nézd meg! A stáb elutazik Szardíniába, azon belül pedig az úgynevezett „kék zónához”, ahol a világ legtöbb idős embere él, hogy megtudják, mi a hosszú élet titka. Az epizód végére pedig többek között olyan konklúziókat kapunk, hogy egyáltalán nem visz előre, ha például a szénhidrátot teljesen kiszorítjuk az életünkből, ahogyan a stressz sem a legmegfelelőbb hozzávaló a kiegyensúlyozott élethez. Ennek apropójából mai cikkemben az olasz konyhát, és annak fortélyait veszem sorra.

Először is felejtsük el azt a tévhitet, hogy „egy tál tészta unalmas és nem laktató”. Összességében az olasz konyhát merész, élményszerű, és érzelmes ételek uralják, még akkor is, ha az „csak” egy tészta. A fogások mélyen tükrözik az olasz mentalitást, a hagyományok és a hagyományos termékek nagyon fontosak, amik legtöbb esetben a szezonalitáson és a lokalitáson alapulnak.

Tradicionális olasz konyhai hozzávalók

Minden hiteles olasz étel a legalapvetőbb, mégis legízletesebb összetevőkre épül. Az egyik ilyen az olívaolaj, ami a legtöbb olasz recept sarokköve, dinszteléshez, sütéshez, de akár nyersen, salátákhoz is egyaránt. Ezt követik a zöldségek. A fokhagyma és a hagyma a jól bevált alapanyagok az olasz konyhákban, de az intenzív ízű zöldségek is gyakran díszítik a tányérokat. A balzsamecet szintén kiemelkedő helyet foglal el, és nehezen találunk olyan szakácsot, akinek ne lenne a közelében parmezán vagy Grana Padano, vagyis a szegények parmezánja. De a hal is nagy szerepet játszik, legyen szó friss tengeri halakról vagy éppen olajban tárolt konzerves fajtáról, olyanról, mint a szardínia. Továbbá a pácolt húsok is bőségesen helyet kapnak. Az olaszok nagy rajongói a tartósításnak: a sertéshúst kolbásszá vagy szalámivá, az olajbogyót extra szűz olívaolajjá, a szőlőt borrá, a zöldséget pedig pácolt zöldséggé varázsolják. Mindezzel a céljuk, hogy a szezonális finomságokat tartóssá tegyék.

A tökéletes tészta receptje

Sokkal könnyebb tésztát készíteni, mint ahogy azt gondolnánk! Bár már egyre több tésztakészítő konyhai gép állhat a rendelkezésünkre, nekünk nincs másra szükségünk, mint egy konyhai robotgépre (egyesek szerint ez is elhanyagolható), sodrófára, és sima felületre. Hozzávalóként pedig lisztet, tojást és sót használjunk. Van, aki vízzel készíti, hiszen előfordul, hogy a kapott tészta nehezen áll össze. Ha nem vagyunk biztosak benne, használjuk azt az egyszerű logikát, miszerint, ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá lisztet, ha pedig túl száraz, jöhet a víz. Majd hagyjuk pihenni a tésztát, mielőtt felvágjuk és megfőzzük.

De függetlenül attól, hogy saját készítésű tésztát vagy boltit választunk, az egyszerű tésztaételek remek lehetőséget adnak arra, hogy viszont lássuk Olaszország ízeit a tányérunkon. Próbáljunk ki olyan recepteket, amiknek csak 2-3 összetevője van, és csináljunk hozzá gyorsan elkészíthető mártásokat. Közben kóstoljunk gyakran, és hallgassunk az ösztöneinkre. Ha hiányoljuk belőle az egyik fő összetevőnek a karakterét, tegyünk még bele! Akkor pedig, ha könnyebbé szeretnénk tenni egy fogást, használjunk brokkolicsírát.

Ne feledjük, hogy a tökéletes olasz ételek a jó hozzávalókon múlnak. Legyen prioritás a minőségi alapanyag, és az is, hogy szívvel, lélekkel főzzünk, akárcsak az olaszok! Ha úgy érzed, kezd tökéletesedni ez a technikád, kezdj bele több fogásba is, és előbb utóbb rengeteg finom olasz ételt fogsz tudni tálalni.

Klasszikus olasz receptek

A nápolyi pizzán és a tiramisun túl próbáltam olyan fogásokat gyűjteni, amik kevésbé mindennaposak, de mégis tradicionálisnak számítanak az olasz konyhában.

Ribollita leves

A ribollita egy klasszikus toszkán leves, friss zöldségekkel, leginkább kelkáposztával, paradicsommal, sárgarépával és fehér babbal készül. A kenyérrel való sűrítésnek és a parmezán bőségességének köszönhetően egy igazi lelket melengető étellel találjuk szembe magunkat.

Ricottás húsgombóc

A ricottának és a pecorino sajtnak köszönhetően ezek a húsgombócok ízben gazdagok és kellőképpen intenzívek lesznek. A szokásos marha-sertéshús keverék helyett pedig ezt a receptet kifejezetten olasz főtt sonkával ajánlják elkészíteni.

Őszibarackos – olívaolajos torta

Ennek a tortának a tésztája kétszer lágyabb, mint a magyar konyha piskótái, az olívaolaj és a pűrésített őszibarack kombinációjának köszönhetően. A tengeri sóval megszórt gyümölcsöntetnek köszönhetően a végeredmény tökéletes édes-sós ízkombináció.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör