fbpx

Túlzásba lehet vinni a vitaminfogyasztást?

Folyton azt halljuk, hogy mennyire fontos a vitaminok szedése és pótlása, amivel kár is lenne vitatkozni. Azonban arra is oda kell figyelni, hogy mit és mivel, illetve milyen mennyiségben szedünk, ugyanis lehet, hogy pont ártunk magunknak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A vitaminokkal kapcsolatos eddigi cikkeinket itt és itt találjátok, amikben az alapokról, jótékony hatásokról írunk. Ma pedig azt részletezzük, hogy szedésük során mire érdemes odafigyelni.

Szedni vagy nem szedni?

Azt a szakértők is leszögezik, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás és kielégítő egészségi állapot mellett, nem is lenne szükségünk vagy csak nagyon ritka esetben, hogy ilyen formában vigyük be a szervezetünkbe a vitaminokat. Azonban nyilván elég kevés ember van a Földön, aki az elegendő vitaminmennyiséget csak táplálékbevitellel képes lenne elérni.

Az egészségtudatos életmód ott kellene, hogy kezdődjön, hogy egy laborvizsgálat keretin belül megtudjuk, nekünk pontosan milyen vitaminból, ásványianyagból van hiányunk, vagy kellene jobban feltankolni. A gyakorlatban sajnos nagyon kevesen vesszük igénybe ezt a szolgáltatást. Helyette sokan multivitaminokat szednek, amikkel viszont az a baj, hogy a legtöbb esetben nem is tudnak hasznosulni vagy nagyon elenyésző mértékben. Esetleg egymással nem kompatibilis vitaminokat tartalmaznak, vagyis nem segítik, sőt megakadályozzák a felszívódásukat.

Arra sem árt odafigyelni vitaminszedéskor, hogy például a zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D, E és K bevitele megfelelő zsiradék mellett történjen, tehát vagy eleve azzal vegyük be. Ez lehet valamilyen olaj is, vagy magában az étrendünkben legyen bőségesen jelen, hiszen csak így tudnak hasznosulni. Tehát akkor van igazán haszna a vitamin szedésének, ha személyre szabott módon, és a felszívódás tekintetében megfelelő körülmények között használjuk őket.

Az egy igazi tévhit, hogy minél több vitamint szedünk, annál egészségesebbek leszünk. Mindig a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra és életvitelre kell törekedni, hiszen ezek számítanak igazán. Gondoljunk bele, ha mindig gyorsétteremben eszünk, semmit sem mozgunk, de reggelente bekapunk egy C vitamint, azzal nem oldottunk meg semmit. Bár ez egy szélsőséges példa, de mindenki le tudja vonni belőle a következtetéseket.

Lehet-e veszélyes a túlzott vitaminbevitel

Vannak olyan vitaminok, amelyek bizony egy mennyiségen túl, akár veszélyesek is lehetnek. Ezért sem árt betartani a betegtájékoztatón leírtakat vagy azt, amit az orvosunk javasolt. Ilyen vitaminok például az A, D, E, K, amelyek nem tudnak kiürülni a szervezetből, és egy bizonyos ponton túl csak felhalmozódnak és például bőrproblémákat okozhatnak.

A C és B vitamin túlzott szedése pedig csak simán felesleges, hiszen egy bizonyos mennyiségen túl nem hasznosulnak, csak simán távoznak a szervezetünkből. Például C vitaminból naponta 80 mg-ra van egy átlagos szervezetnek szüksége. Így hiába van egy készítményben mondjuk 1000 mg, ezzel maximum gyomorpanaszokat okozhatunk magunknak. De akár vesekövet, gyomorgörcsöt, fejfájást is eredményezhet vagy akár hányingerrel is járhat a túlzott szedésük.

Ezek miatt nagyon fontos, hogy ne csak hasraütésszerűen szedjünk vitamint, hanem kérjük ki akár egy szakértő tanácsát is a témában.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32