fbpx
Liszt, víz, tej, cukor, só, vaj, élesztő, tojás. A Föld milyen csodálatos és leleményes teremtménye is az ember, hogy ebből a néhány alap, bármely konyhában fellelhető hozzávalóból képes megalkotni a világ egyik legösszetettebb sütőipari termékét: a Croissant.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mert a Croissant összetételében nem kifli, de még csak nem is egy előre csomagolt, mindenféle ízléstelen töltelékkel telecukrozott száraztészta bumszli. Hanem egy kívül ropogós, érzékien rétegzett, vajas aromájú, levegős-rácsos textúrájú költemény, a pékségek ódája a tésztaistenhez. Előállítását tekintve amilyen bonyolult, sokszor napokig tartó precíz munka , fogyasztása amolyan félvállról vett pikkpakk művelet. Keverés, kavarás, pihentetés, simizés, hajtogatás, lapítás, nyújtás, vágás, sütés, tálalás, értékesítés. Nyakatekert, ismeretlenekkel teli talány ez, mely helyes megoldását amilyen sokan keresik, olyan kevesen találják.

Némi íráskészséggel, számottevő eléréssel és prófétai ambíciókkal újságírói minimumomnak érzem, hogy az interneten fellelhető megannyi „legjobb ez, legjobb az” cikk után megemlékezzek az elmúlt években robbanásszerű népszerűségnövekedést bemutató kézműves pékségek feketeöves harcművészeiről.

5. Freyja – the croissant story

Mi sem érzékelteti jobban a közelmúlt fővárosi gasztroforradalmának szakadatlanságát, mint egy olyan hely üstökösi felemelkedése, ami a kézműves pékségek sorából kitűnve gyakorlatilag „csupán” egyetlen termékfajta – igaz, annak megannyi variációja – magas minőségű és gondos elkészítésében érdekelt. Az immáron nem csak pesti, de budai egységgel is büszkélkedő Freyja – the croissant story nem egészen két év alatt lett a vajas tésztarétegekért rajongók Mekkája, nem mellesleg teljesen megérdemelten. Termékeiket az aprólékos rétegzettség jellemzi, filozófiájuk a formákkal és ízekkel való játékosság, így a kínálat az édes és a sós, a kerek és a négyzetes közti tartományon belül mozogva repíti játékos utazásra kóstolóját.

4. Artizán Pékség

Aligha kéne bemutatni a friss pékáruk illatáért rajongóknak a Fekete Gergő agyszüleménye nyomán megvalósult Hold utcai helyet, ami mára saját árnyékára telepedve nőtt túl magán, és lett a magas minőség és változatos kínálat egyszavas definíciója. Artizán. A különböző édes és sós péksütemények mellett kenyereket, bagetteket, kalácsokat és ebédmenüket kínáló egységben kapható Croissant pedig a meghatározás mentén kikövezett utat követve olyan, amilyennek a magas elvárások nyomán lennie kell. Első ottjártamkor csak egy „sima” vajas példányt kértem, hogy aztán otthon kettévágva, majd megkóstolva belém hasítson a felismerés, milyen megütközést keltő is lehetett az üzlet dolgozói számára a „sima” jelző hallata.

3. nor/ma

Télies hideg, kihalt utcák, csípős szél. Ezek a körülmények uralkodtak ottjártamkor, a nor/ma északi stílusú, a Kálvin tér közelében található egységét pedig az Isten is ezekre a zord időkre teremtette. Az ajtón belépve nem harsány kivagyiskodással, vetítéssel és csillivillizéssel, hanem végtelen letisztultsággal és egyszerűséggel találkozunk. Oldalt csűrik és csavarják a pár gondolattal arrébb már fémpolcokon sorakozó késztermékeket, száll a liszt, terjed az illatfelhő. Az élmény elsőre ugyan ridegnek tűnhet, kisvártatva azonban megteremti a szolgáltatást nyújtó és azt igénybe vevő közti bensőséges, már-már kiscsaládias hangulatot. „Fáradj be, ismerj meg minket, így dolgozunk mi, osszuk meg egymással a látottakat egy-egy finom falat formájában.” Nagyjából ekképp summázható a nor/ma által nyújtott hangulatcsokor, no meg persze a kiváló péktermékekben. A viszonylag csekély választék gondoskodik a készített termékek magas minőségéről, amely alól a széltét és magasságát tekintve is robosztus Croissant sem kivétel.

2. VAJ

A Vaj birodalom frekventált helyen fekvő üzlethelysége, ahogy megnyitotta kapuit, rögtön fel is robbant. Na persze nem a szó szoros, sokkal inkább átvitt értelmében. Az újonnan nyíló vállalkozásokra általában jellemző kimért, fokról-fokra történő fejlődés helyett ugyanis rakétasebességgel váltak a napindító finomságokat kínáló pékségek egyik zászlóshajójává. A kínálatban rejlő szédítő variációs lehetőségek, udvarias kiszolgálás és tökéletes ízek jellemzik, aki itt nem talál kedvére valót, az nem is ember. Tesztem komolyságáról és az egészséges táplálkozás iránti elköteleződésemről tanúbizonyságot téve képes voltam beérni a kihagyhatatlan vajas Croissant mellett egy mogyorós-krémes tekercskölteménnyel. Ez utóbbi életem talán legjobb péksüteménye volt, de a pékség második helyezése jelzi, hogy a Croissanttal sem lőhetünk nagyon mellé.

1. Arán bakery budapest

A Pékség, a sarkon fekvő kis szentély, ahol a sajnálatos korlátozások ellenére is mindennaposak a reggeltől délutánig tartó Istentiszteletek, ahol sorra adják át egymásnak a kilincset a lelkes hívők. Itt finomabbnál-finomabb termékektől roskadozik az oltár és ahol lelkes ministránsok igyekeznek garantálni mindezek harmonikus egységgé válását. Az Arán nem egy terméke vált mára a fővárosi pékségekért rajongók megkerülhetetlen darabjává (khmfahéjastekercskhm), aki jót akar magának kóstolót vesz például a különböző kenyerekből is. Az én személyes kedvencem mégis a maga letisztultságában nagyszerű vajas Croissant, ami a háttérben megbújva várja, hogy bizonyítsa, mindent tud, amit egy Croissantnak tudnia kell 2021-ben textúra és ízkombináció tekintetében.

Virtuális taps, kalapemelés, meghajlás és tisztelgés  a Kollektív Magazin rögtönzött Croissant-olimpiájának helyezettjei előtt!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör