fbpx
Egy újhullámos kávézóba belépve olyan listával találhatjuk szemben magunkat, aminek a feléről azt se tudjuk, hogy micsoda. Hiszen most már olyasmiket is látunk, mint V60 meg batch brew, vagy nitro. Utána jártunk mik ezek a filter kávék!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Specialty kávézók pár évvel ezelőtti elterjedésével a kávékultúra gyökeresen megváltozott. Az eleinte újdonságnak számító Flat White és Cortado mellett szép lassan bekúszott a filter kávézás hagyománya. Mitől más ez, mint az eszpresszó gépből nyert fekete? Attól, hogy a filterben a kávé sokkal több ideig ázik, más ízjegyeket nyernek így belőle, míg a nagy espresso gépekben hirtelen, nagy nyomással és gyorsan folyik le, ami szintén más ízeket hoz ki belőle. A filternek rengeteg fajtája létezik, legyen az gépi vezérlésű, vagy kézi, teljesen levette lábukról az embereket, ám az kérdéses lehet sokak számára, hogy a különböző elnevezések mit takarnak. Ezért összeszedtünk pár izgalmas típust, hogy megmagyarázzuk, mik azok.

V60

A V60 egy nagyon egyszerű szerkezet, amit kézi filterezéshez használnak mind kávézóban, mind pedig otthon a kávé kedvelők. Ennek részei egy kisebb (üveg) kancsó, maga a V60 tölcsér, és egy filter (papír vagy fém) amibe az őrölt kávét helyezzük. Ha ilyet kérünk valahol, akkor azt azonnal készítik nekünk, ám kicsit több időt vesz igénybe, mint egy átlagos kávé leeresztése, hiszen a V60 esetében a barista maga öntögeti a forróvizet a filterbe helyezett kávéra. Ez pedig a legfontosabb része a filteres kávéknak, hiszen egészen másképp jönnek ki az ízek, mint egy kávégép használatakor, pont ezért érdemes kipróbálni.

filter kávé
Fotó: Pexels, cottonbro
Cold brew

A cold brew szintén filter kávé, csak nevéből adódóan nem forró vízzel öntik le, hanem szobahőmérsékletű, vagy egyenesen hideg vízzel. Különlegessége, hogy 12-24 órán keresztül hagyják lecsöpögni, ennél fogva természetesen ezt nem a barista csinálja, hanem egy komoly filter rendszer. Ízben ez a kávé kevésbé lesz savas, inkább lágy, és egyenletes világa van. A filter kávé rajongóinak egyik kedvenc nyári itala, amit leginkább tej és cukor nélkül, jégre töltve ajánlanak fogyasztásra.

Batch brew

Sokakat megrémíthet a gondolat, hogy egy kávézóban termoszból kapják a kávét, valójában azonban nem kell ettől megijedni, a termosz nem azt jelzi, hogy gyenge minőséggel kínálnak, sőt! A batch brew az egyik legbiztosabb választás, ha filter kávét szeretnénk inni. Ugyanis ez egy gép által vezérelt rendszer alapján működik, kivédve ezzel minden lehetséges különbséget két pohárnyi adag között. Azért termoszból öntik, mert a filter gép esetében beállítható több mennyiség lecsöpögtetése, anélkül, hogy figyelni kellene rá, ezért egy nagyobb termoszba eresztik, ami aztán fogyasztható hőmérsékleten tartja. Gyakran, mivel ezzel kevesebb dolog van, az ára is olcsóbb, mint például egy V60-as filter kávénak, amit a barista önt le. Minőségben azonban ez is ugyanannyira kiváló, és azonnal szervírozható, nem kell várnunk rá, hiszen ezt általában már korábban elkészítik.

Aeropress

Ez a módszer valahol félúton van a filteres és az eszpresszó gépes fajták között, hiszen filteres berendezés, ugyanakkor elkészítésében a nagy nyomásnak van szerepe. Az aeropress gépet úgy kell elképzelni, mint egy hengert, amiben egy mikroszűrő található, ami lehetővé teszi, hogy egy teljesen zacc mentes csésze kávét kapjunk. Az említett henger egy dugattyú elvén működik, és kézi nyomással készíthetjük el vele a kávénkat. Használata egyszerű, ezért egy kempingezésen is jól jöhet, ha magunk szeretnénk kávét készíteni, mert csupán őrölt kávé és forróvíz kell hozzá meg az aeropress henger, ami nem törékeny a V60-as eszközökkel ellentétben. Ezért az aeropress bár néhány kávézóban is megtalálható, igazán talán otthoni és utazós kávéfőzésnél jön jól. Ízvilágban a többi filter kávéhoz hasonló, kevésbé savas italt kapunk belőle.

filter kávé
Fotó: Pexels, Amelia Hallsworth
Nitro

Ez a típus csak kevés helyen található egyelőre, így ha biztosra akarsz menni, akkor a Kontakt kávézóba menj kipróbálni ezt a csodát! Na, de mi is a lényege a nitro kávénak? Ez is egy cold brew jellegű kávé, annyi különbséggel, hogy a Guiness sörhöz hasonlóan nitrogénnel dúsítják. Ettől egy krémesebb, dúsabb italt kapunk, ám a benne lévő buborékok a szénsavtól eltérőek, ezért nem azt a szúrós ízt adják neki, sokkal inkább egy lágy, szinte édeskés aromát kölcsönöznek a kávénak. Ha valaki igazán különleges kávés élményt szeretne, neki mindenképpen ajánlom, hogy egyszer próbálja ki!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör