fbpx

Ezért ajánlom az időszakos böjtölést

Az intermittent fasting, vagyis magyarul az időszakos böjtölés lassan egy hónapja része a mindennapjaimnak. Mint sokan mások, én is elengedtem magam az elmúlt egy évben, és egy olyan tartható megoldást kerestem, ami az egész testemre és az ételekkel való kapcsolatomra kihat. Nekem ez lett az időszakos böjtölés.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
De mi az az IF, vagyis időszakos böjtölés

Sokan ezt diétának nevezik, én viszont sokkal inkább egy életmódnak. Bár a neve arra utalhat, hogy ezt csak időszakosan csinálod, azonban ha beválik, akár életed végéig folytathatod. A lényeg annyi, hogy egy bizonyos időszakában a napnak böjtölsz, a másik részében viszont ehetsz.

A legnépszerűbb formája ennek a 16:8, vagyis amikor 16 órát böjtölsz és 8 órában eszel. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy kihagyod a reggelit és már csak ebédelsz, majd este hat vagy nyolc órakor eszel utoljára. A módszer egyik hasznát talán abban tudnám leírni, hogy segít legyőzni a túlevést. Hiszen attól, hogy mondjuk nyolc óra áll rendelkezésedre, amikor vihetsz be élelmet, nem azt jelenti, hogy akkor meg kell enned a Meki egész kínálatát. Pontosan annyit kell enned, amennyire a szervezetednek szüksége van. Ha a célod pedig a fogyás, akkor manapság számos applikáció létezik, amivel ki tudod számolni, hogy mennyi is ez a kalóriaszám.

Azt semmiképp sem ajánlom, hogy kezdj őrült számolgatásba és ha egy grammal is túllépsz valamit, akkor ess kétségbe. Én pont azért szeretem ezt a módszert, mert önmérsékletre tanít, és meglepően könnyű volt betartani. Én egyébként a Yazio alkalmazást használom, amiben nekem minden szükséges pont benne van. Egyrészt mutatja, hogy hol tartok az időszakos böjtömben, és még azt is leírja, hogy éppen mi történik a testemben. Illetve van egy kalóriaszámlálós része, de még szuper recepteket is ajánl.

Szóval a hosszú önsanyargató diéták után, úgy érzem találtam egy valóban tartható módszert.

Mi történik bennünk az időszakos böjt alatt?

Nyilván felmerül benned, hogy ez szép és jó, de mégis mi a jó abban, hogy sok órán át nem eszek. A böjt időszaka alatt a szerveztünk glükóz-háztartása javul, vagyis javítja a vércukorszintet és az inzulinszintet. Megvédhet minket a szív-és érrendszeri betegségektől, a reumától. Az időszakos böjtölés során nem lassul az anyagcseréd, és attól sem kell tartanod, hogy izmot veszítesz, hiszen a szervezet elsőként nem izmot, hanem zsírt éget.

Már pár óra böjtölés után gyógyító hatású biokémiai változások indulnak el benned, ezt nevezzük autofágiának. Ez egyszerűbben annyit tesz, hogy a szervezetet végre nem köti le az emésztés, így van ideje tisztulni és lebontani az elöregedett, esetleg hibás sejteket. Ezzel csökkenti például a gyulladást a szervezetben, és meggyógyítja a sérült sejteket is. Ezzel lassítható a test öregedése, és javítja a zsíranyagcserét.

A böjtölési időszak több fázisra bontható: az elején, az utolsó étkezést követően emelkedik a vércukorszint, elkezdődik az emésztés. Minél magasabb a vércukorszint, annál lassabb a zsírégetés, ezért fontos oda figyelni a táplálkozásra. 8 óra elteltével elérjük a normál vércukorszintet, a test pedig felhasználta az utolsó étkezésből nyert szénhidrátokat. Ezt követi a zsírégetés szakasza, ez nagyjából 12 órát követően kezd igazán beindulni. Ilyenkor érdemes sportolni, hogy segítsük ezt a folyamatot.  Olyan 14 óra böjtölést követően pedig kezdődik a már említett autofágia, vagyis a test öntisztító folyamata. Több kutatás szerint, ez akár a várható élettartamot is növelheti.

Mindenkinek ajánlott az időszakos böjtölés?

A válaszom nem. Vannak olyan súlyos, vagy akkut betegségek, amelyeknél nem ajánlott, vagy legalábbis előzetesen jobb egyeztetni a kezelőorvossal. Csak úgy ne ugorjunk bele semmibe. Illetve terhes, vagy szoptató anyukáknak sem jó, ha elkezdik az időszakos böjtölést.

Amiért viszont mindenki másnak ajánlom, az az, hogy nem kell egyből végletekben gondolkodni. Az időszakos böjtnek rengeteg formája van, és az a legjobb, ha hagysz magadnak időt, hogy belerázódj. Ne egyből egy nagyon hosszú böjt folyamattal kezd. Ugyan a megvonásos időszakban teán és vízen kívül nem szabadna mást fogyasztani, de a kezdetekben, ha úgy érzed nem bírod, nyugodtan egyél valami zöldséget, gyümölcsöt, esetleg igyál ezekből készült levet. A lényeg a fokozatosság, hogy ne ezt is egy tarthatatlan kínzásnak éld meg.

Én még olyan hatalmas változásokról nem tudok beszámolni, amit viszont észrevettem, hogy igenis nőtt az akaraterőm. Már meg tudom állni, hogy este csak azért is egyek valamit, illetve a számomra mumus nassolás nagyrészét is kiiktattam. Újra van erőm és kedvem sportolni, és nem, nem fogsz elájulni, ha evés nélkül sportolsz. Az időszakos böjtölés segített rájönni arra, hogy mennyire nagy jelentőséget tulajdonítunk az ételnek, és mennyire központi kérdéssé tesszük azt, akár negatív, akár pozitív irányba.

A lényeg tehát a mértékletesség, fokozatosság és hidd el, a tested meghálálja.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32