fbpx

A hold változásának hatása az emberi szervezetre

A várandós kismamák gyakran szülnek teliholdkor, én személy szerint pedig borzasztó nehezen alszom el olyankor. Kíváncsi voltam, vajon létezik tudományos magyarázat arra, hogyan hat ránk a hold és annak különböző fázisai.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy mi emberek milyen kapcsolatban állunk univerzumunk égitesteivel, azok közül is leginkább a holddal. Évekkel ezelőtt azt hallottam egy szülész-nőgyógyásztól, hogy teliholdkor már fel van készülve rá, hogy az utolsó heteikben levő várandós kismamái közül sokan aznap éjjel fogják szüléshez riasztani. Vajon a nők tényleg ilyen kapcsolatban vannak a holddal? És ha ők igen, akkor a többi élőlény is megérzi a földön a különböző holdfázisokat?

A kutatások azt mutatják, hogy nagyon is van kapcsolat a Földön zajló történések és a hold állása között. És most nem valami spirituális dologba készülök belemélyedni – bármennyire is imádnám -, hanem ténylegesen, tudományos tényekbe, úgyhogy a spiri félők is bátran maradjanak! Az egyik ilyen felfedezés, hogy a korallok teliholdkor szaporodnak, ilyenkor indítják útnak petesejtjeiket és ivarsejtjeiket, amik aztán megtermékenyítik egymást. Bolygónk és az égitest között felerősödik a gravitációs vonzerő teliholdkor, ami befolyásolja például a tengereket is, gyakoriak ilyenkor az árapályok. Tehát egészen biztos, hogy a hold hatással van az itteni életre, de vajon  mindez hogyan érinti az emberi szervezetet?

Menstruációs, vagy hold ciklus?

Nem véletlen, hogy a nők menstruációs ciklusát hold ciklusnak is hívják. Hiszen tény, hogy egy átlagos periódus 28 napból áll, a holdnak pedig 27 napra és kicsivel több, mint 7 órára van szüksége, hogy körbeérjen a föld körül, valamint 29 napra egy teljes holdfázis ciklushoz. Így mondhatni tökéletes szinkronban vannak a nők a hold mozgásával. Természetesen ez egyénenként változó, és függ többek között kortól és egészségi állapottól is, de nagyon érdekes szerintem, hogy az átlagos napok száma így összevág. Valamint, hogy sokaknak tényleg teljesen a holdfázisokkal együtt változik a ciklusa. Ebből fakadhat az is, hogy a spiritualitásban a holdat a női energiákhoz kötik, míg a napot a férfiakhoz.

Azonban annak ellenére, hogy nem egy szülész-orvos beszámol arról, hogy telihold környékén több baba születik, ezt a hiedelmet a statisztikák nem támasztják alá, így ez marad egy legenda.

A hold hatása az alvásra

Az alvásunk befolyásolásával kapcsolatban már több kísérletet is elvégeztek önkéntesek bevonásával. Az egyik ilyen tesztre a bázeli egyetemen került sor, ahol teljesen sötét szobákban vizsgálták a résztvevők alvásának minőségét. Erre azért volt szükség, mert előtte sokan arra gyanakodtak, hogy azért alszanak az emberek nyugtalanabbul telihold alatt, mert jóval erősebb és több fény világít be ilyenkor az ablakokon. A kísérlet során egyértelművé vált, hogy nem ez a magyarázat, hiszen az ablaktalan szobákban pihenő önkéntesek is rosszabbul aludtak holdtöltekor, sokkal felszínesebb fázisban maradtak, és rövidült is az alvásuk ideje. Érdekesség még, hogy a melatonin szintjük is alacsonyabb volt ekkor, ami okot adhat a rossz alvásra. Ez pedig már utalhat valamilyen fajta kapcsolatra ember és holdállás között. Mintha látatlanul is érzékelné a testünk a nagy világosságot, mivel a nyári időszámítás esetén is, mikor meghosszabbodnak a nappalok, később indul be a melatonin termelődés. Pontos megfejtésre ezzel kapcsolatban még nem jutottak a tudósok, de ezek az apró kísérletek már többször is bizonyították a hold és az alvásunk minősége közötti összefüggést.

Hangulatingadozás a holdfázisok változásakor

Arisztotelész elmélete szerint az őrületet és az epilepsziát is a hold váltja ki. Ez a teória azonban azóta erősen megdőlni látszik, hiszen a mentális betegségeknek számtalan oka lehet, és az orvostudomány rengeteget fejlődött azóta, hogy ezt be is bizonyítsa. Különböző kutatások azonban valóban találtak egyezéseket mániákus depresszióban szenvedők lelki állapota és a holdállás között. Ezek a hangulatváltozások azonban sokszor inkább ahhoz köthetőek, hogy az alvás minősége ténylegesen változhat teliholdkor. A rossz alvás pedig egyértelműen kihat mindenki lelkiállapotára, nyilvánvalóan egy mentális betegére esetleg fokozottabban. Tehát közvetetten, befolyásolhatja a hold a kedvünket, ám közvetlenül erre nincsen bizonyíték jelenleg.

Tudományos tekintetben a föld egyes eseményeire mindenképpen hat a hold átalakulása, fizikai mivoltából, a gravitációs vonzás teliholdkor bekövetkező növekedése miatt. Összefüggések találhatóak a női menstruáció és a holdciklus között is, ám valós bizonyítékok többnyire csak alvásunkkal kapcsolatban léteznek egyelőre. Minden más feltételezés még kérdéses, vagy egy fajta hiedelemből fakadó romantizálása a hold életünkben betöltött szerepének.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32