fbpx

Miért annyira fontos a megfelelő folyadékpótlás?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fáj a fejem. – Ittál elég vizet? Olyan fáradékonynak érzem magam. – Ittál elég vizet? Ismerősen csengenek ezek a mondatok? A megfelelő folyadékpótlás nagyban befolyásolja immunrendszerünk megfelelő működését. Nem meglepő, hiszen biológiaórán tanulhattuk, hogy az emberi szervezet 60%-a víz, és különböző mértékben bár, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk, a szívünk, a vérünk, és a csontjaink is.

Sokszor esik szó az egészséges étkezésről, a sportolásról, a stresszmentes élet kialakításáról, viszont gyakran képesek vagyunk megfeledkezni arról, hogy ezek csak akkor lesznek teljesértékűek, ha a napi szükséges folyadékbevitelre is odafigyelünk. Ráadásul, míg nyáron könnyebben fogyasztunk nagyobb mennyiségű folyadékot, az ősz és tél beköszöntésével egyre kevésbé csúszik az a pohár víz. Pedig a hűvösebb napokon is ugyanannyira fontos, hogy szinten tartsuk ezt a mennyiséget.

Egy átlagembernek napi 2 – 2,5 liter víz fogyasztására van szükség. De! Ez nagyban függ például a testsúlyunktól. Minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk. Ugyanilyen szempont a mozgás. Az említett 2 – 2,5 liter azokon a napokon elegendő, amikor nem végzünk aktívan sportot. Illetve függ a megfelelő arány az életkorunktól, és az egészségügyi állapotunktól is, sőt az időjárástól is.

Vízszükségletünk 20-30 százalékát élelmiszerek, ételek formájában fogyasztjuk el. Emiatt a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek változatos fogyasztása is alapja lehet a megfelelő hidratáltságunknak. – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

folyadékpótlás

De a folyadékpótlás legjobb alternatívája az ivóvíz. Hiszen az kalória és energiamentes, könnyen hozzáférhető, és fogyasztásával hatékonyan tudjuk pótolni a szükséges folyadékmennyiséget. Ezen kívül napi 1-1 pohár 100 %-os gyümölcslé, tej, kakaó vagy kávé, limonádé is beilleszthető a napi étrendünkbe. Ezeknek a fogyasztása esetén a mérték és a napi arányok tartása fontos.

A dehidratáltság előjelei egyébként a szomjúságon kívül lehet még fejfájás, fáradtság, fizikai állóképességünk csökkenésének tapasztalása. Szervezetünk 1-2 %-os vízvesztesége ezekben a tünetekben is megnyilvánulhat.

A napi rutinba viszont nagyon könnyen beilleszthető a vízfogyasztás. Jó, ha útközben mindig van nálunk egy kulacs. Tanulás vagy munka közben pedig fontos, hogy mindig legyen mellettünk egy pohár víz, és töltsük újra, miután kifogy. Ez a 2 – 2,5 liter mennyiség nagyjából 6-8 pohár víznek felel meg egy nap. Vezetés közben éberségünk fenntartásához is ajánlatos a víz fogyasztása. Hosszútávon megtapasztalható, ha odafigyelünk a napi előírt folyadékmennyiség bevitelére, az előbb említett panaszok vagy kellemetlenségek megszűnnek!

De nagyon fontos, hogy nem szabad átesnünk a ló túloldalára a vízfogyasztást illetően. A túlfogyasztás megterhelő lehet a vesének, illetve, aki hajlamos rá, neki testének vizesedését is fokozhatja. Érdemes ezért figyelni magunkra, hogy hogyan reagálunk a nagyobb mennyiségű víz fogyasztására, továbbá mivel minden szervezet más és más, ajánlatos dietetikussal egyeztetni a megfelelő folyadékfogyasztás mértékéről!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32