fbpx

Csatlakozz velem a műanyagmentes július kihíváshoz!

A plastic free july, vagyis a műanyagmentes július egy globális mozgalom, mely emberek millióinak segít, hogy részt vehessenek a műanyagszennyezés visszaszorításában. Így lehetnek tisztábbak utcáink, vizeink, közösségeink.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A mozgalom ötleteket és lehetőséget kínál, melyek segítenek, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok használatát otthonunkban, munkahelyeinken, az iskolákban vagy akár helyi kávézókban. Becslések szerint az eddigi műanyagmentes júliusok összesen 177 országban 326 millió részvevőt inspiráltak.

Mi a baj a műanyaggal?

Ebben a cikkben részletesen olvashatsz a műanyag jelenségéről. Röviden a lényeg, hogy a benne található szintetikus anyagoknak köszönhetően a bomlási ideje több év, de akár évtized is lehet! Ha pedig nem kerül a megfelelő feldolgozó üzembe, szabad szemmel nem látható, 5 milliméternél kisebb, úgynevezett mikroműanyagok keletkeznek a bomlása során, amik bizonyítottan bejutnak a természetes vizekbe, a talajba, sőt ezáltal az állatok és a mi szervezetünkbe.

Statisztikák szerint egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, melynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag. De itthon sem jobb a helyzet. Egy fő évente 30,5 kg műanyaghulladékot termel, és ennek csupán 27,5%-át dolgozzák fel újra – írja a Humusz Szövetség.

Hogyan kapcsolódok én a műanyagmentes július kihíváshoz?

Évek óta tervezem, hogy részt veszek, de eddig mindig nyugtattam magam azzal, hogy elég, hogy nem eszem húst, hogy a cikkeim során környezetvédelemről írok, hogy szelektálom a hulladékot és az egyszer használatos nejlonszatyrot már úgyis kiiktattam. Most viszont arra jutottam, ez egy jó kis szintlépés lesz. A szerkesztőtársaim a tanúk, ugyanis hétfőn a megbeszélésen felesküdtem rá, hogy idén, ha esik, ha fúj, én részt veszek a műanyagmentes július kihívásban, és végig követhető lesz a folyamat a magazinon legalább heti egy cikk formájában. Ez a mai pedig amolyan alapozó cikk. Annak érdekében, hogy bennem is tudatosuljon, igen Julcsi, egy hónapig képes leszel kiiktatni a műanyagokat.

Elnézve most a műanyag szelektív szemetesünket, ami a legnagyobb fájdalom lesz, az azt hiszem, a humusz, a cottage cheese és a pudingok. De talán jó is ez a nyári hónap, 40 fokban úgyse kíván annyira sokat enni a szervezet. Vagy ha mégis, kipróbálom Dóri padlizsánkrémjét. Azt mondjuk még nem tudom, mi lesz a dobozos jégkrémmel.

Mert bár tanakodtam, hogy az újrahasznosítható meg az újrahasznosított műanyag érjen-e, de végül úgy döntöttem, ha már csinálom, akkor csináljam rendesen. Úgyhogy tényleg zero műanyag társaságában tervezem eltölteni a júliusi hónapot. És eskü, hogy június utolsó hete nem arról fog szólni, hogy mindenből előre betárazok.

Ha velem tartanál

Amennyiben meghoztam a kedved a műanyagmentes július kihívásra, vagy régóta gondolkozol, hogy belevágsz, és én voltam a húzóerő, akkor íme pár tanács a kezdéshez. Szerintem érdemes első lépésként megvizsgálnod a szemetesed, és aszerint átgondolni, hogy mi az, amiből műanyagmentes verziót kell, hogy találj. Félelmetesen sok műanyag található a háztartásunkban, úgyhogy készülj!

Keress alternatívákat! A margarint kibekkelheted vajjal, amit csomagolásmentesen be tudsz szerezni. Ha vegán verziót keresel, akkor készíts különböző zöldségkrémeket. A legtöbb műanyag egyébként a csomagolás. Így nem meglepő, hogy a műanyagmentességhez leginkább a csomagolásmentes boltok tudnak segítségedre lenni. De már vannak bizonyos üzletek, ahol kimérősen, saját tálkába kérheted az árut! Sőt, némelyik csomagolásmentes boltban tisztítószert is találsz. Járj nyitott szemmel, és fedezd fel újra a környékedet. Ha pedig nagyon vállalkozó szellemű lennél, bátran készítsd el otthon te az adott termékeket!

Én az évek során beszereztem pár egyszerhasználatos műanyagot leváltó eszközt, többek között van kávétermoszom, kulacsom. Ellenben nincs fémborotvám, hordozható evőeszközöm, se fém dobozaim. Viszont én azt vallom, hogy ne fordítsuk fel fenekestül az életünket. Ne költsünk több tízezreket most ilyen eszközökre, mert az csak egy rossz szájízt hagy bennünk. Legyünk kreatívak! A szívószálat utasítsuk vissza, evőeszközből legyen nálunk olyan, ami a konyhafiókunkban lapul, és szerintem a műanyagdobozaink is megteszik, ha elviteles ételről van szó, a lényeg, hogy ne egyszer használatosak legyenek.

Nekem egyébként a legnagyobb kihívás a hónap végi nyaralás lesz. Eddig még sose pakoltam magammal bevásárló szütyőket, de most itt az ideje, hogy ők is helyet kapjanak a hátizsákban. Ilyen helyzetekre is jó, ha előre készülünk. És ha beülnél valahova inni vagy enni, ne azon gyötörd magad, hogy vajon mi volt műanyagba csomagolva. Így nem fogod élvezni, és nem fogsz rá jó emlékként visszagondolni.

Keress a kihíváshoz társaságot! Aki lelkesít, motivál. Nekem most ti, olvasók lesztek azok. Érdemes lehet egy barátot, lakótársat behúzni, vagy facebook csoportokba csatlakozni, esetleg a téma képviselőitől inspirálódni.

Végezetül pedig ne a tökéletesre törekedj! Valószínűleg fogunk hibázni, amivel nincs baj. Nem fognak megbuktatni, ez egy teljesen normális jelenség. Pláne ha az első próbálkozásod! (Igen ezekkel most magamat is nyugtatom. :D) De arányaiban még mindig sokat fogsz tenni a környezeti fenntarthatóságért, még akkor is, ha 1-2 apró hibát vétenél. Érdemes erre a hónapra akár úgy is gondolni, hogy a tudatos, slow életre nyitsz vele ajtót. Hiszen segíteni fog abban, hogy tervezz, átgondolj, és átértékeld a jelenlegi helyzetet a Föld szennyezése kapcsán.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek