fbpx

A válás hatása a gyerekekre

Egy válás sosem könnyű. Pláne mikor gyerekeket is érint. Fontos, hogy a cikkben leírtak közül bármelyik is megjelenik, mi szülőként mindig a megoldásra koncentráljunk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha túlterheltnek is érzed magad, összpontosíts arra, hogy azt tedd, ami neked és a családod számára a legjobb. Ami pedig a legfontosabb, hogy bármi is legyen a válás oka, vedd észre a figyelmeztető jeleket, és legyél érzelmileg nyitott gyermeked számára.

Harag

Teljesen természetes reakció, ha a gyerekek dühösek a válás miatt. Számukra ilyenkor az egész világ megváltozik, mindeközben pedig sokszor háttérbe szorulnak, így sokszor kevés az információjuk arról, hogy mi is történik valójában. Ráadásul ők közvetlenül nem élték át azt, amit a szüleik, ezért kevésbé is értik az események kimenetelét. A harag bármilyen életkorban előjöhet, de különösen az iskolás és tinédzserkori gyerekek esetében jelentkezik. Ami fontos, hogy ilyenkor nem szabad hagyni, hogy elfojtsák magukban. Sok esetben pedig a düh onnan fakad, hogy magukat hibáztatják.

Antiszociális viselkedés

Elképzelhető, hogy gyermeked válás után kevesebbet van a barátaival, nem érzi jól magát családi összejöveteleken, esetleg még szorong is. Valószínűleg sokat gondolkodik a történteken, és különböző érzések kavarognak benne. Ez a válás után rövid ideig teljesen normális, de mikor már hónapok óta tartó jelenségről beszélünk, érdemes megismerni az okát. Legtöbbször az önbizalomhiány van az elvonulás hátterében. Érdemes erről sokat beszélgetni annak érdekében, hogy visszacsalogassuk őt a társaságokba, és újra érjék őt szükséges impulzusok.

Iskolai jegyek romlása

A tanulmányokat tekintve az elvált szülők gyermekei a válás következményeképp ronthatnak jegyeiken az iskolában. Ez 6 éves korban is előfordulhat, de inkább 13-18 éves korban jellemző. Több oka lehet, többek között, hogy a gyerekek elhanyagoltnak, depressziósnak érzik magukat a szüleik közti konfliktusok miatt. Annak eredményeképpen pedig, hogy kevésbé érdeklődnek a tanulmányok iránt középiskolában, kevesebb az esélye, hogy tovább tanulnak főiskolán vagy egyetemen.

Szeparációs szorongás

Kisgyerekek esetében a szeparációs szorongás fokozott sírásban és túlzott ragaszkodásban jelenhet meg. A 6-9 hónapostól 18 hónapos kor egyébként is mérföldkő, ez a jelenség ilyenkor ütheti fel fejét válástól függetlenül is. Ennek ellenére az idősebb gyerekek vagy kiskamaszok is szeparációs szorongás jeleit mutathatják, vagy sírhatnak a másik szülő után, amikor nincsen a közelben. Néhány gyermek számára jó megoldás lehet egy megszokott és gyerekekre szabott rutin kialakítása, de használhatunk olyan vizuális eszközöket is, mint egy naptár, ahol egyértelműen fel vannak tüntetve a látogatások időpontjai.

Visszafejlődés

A 18 hónapos és 6 éves kor közti gyerekek és óvodások visszatérhetnek olyan viselkedésmintákhoz, mint a túlzó ragaszkodás, ágybavizelés, hüvelykujj szopizása vagy dühkitörések. Ha visszafejlődést észlelsz, ez általában annak a jele, hogy folyamatos stressz és nehézségek érik gyermekedet az átmeneti időszak miatt. Ezek nyilvánvalóan aggasztó jelek lehetnek, ezért könnyen pánikba eshetünk. Pedig a kulcs ilyen esetben a folyamatos megnyugtatás és a következetesség, vagyis olyan cselekedetek, melyek következtében gyermekünk biztonságban érzi magát.

Étkezési és alvási zavarok

Egy 2019-es tanulmány felteszi a kérdést, hogy a gyermekek szó szerint magukon viselik-e a válás súlyát? Mert bár a gyermekek testtömegindexe nem mutat válás után egyből drasztikus változást, idővel mégis jelentősen magasabb lehet, mint azoknak a gyerekeknek, akik nem éltek át válást. És ez főleg azoknál a gyermekeknél figyelhető meg, akik 6 év alattiak voltak, mikor szüleik elváltak. A legtöbb korcsoport gyermekei alvási problémákkal is szembesülnek, ami szintén hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Ennek a következménye is lehet visszafejlődés, de olyan dolgokat is magába foglalhat, mint a folyamatos rémálmok, kitalált jelenségektől (szörny, mumus, stb.) való félelem, melyek szorongásérzetet keltenek lefekvéskor.

Választás a szülők között

Amikor a szülők veszekednek, a gyerekek megkérdőjelezhetik hűségüket valamelyikük iránt. Ezt általában nem tudják szavakkal kifejezni, helyette a cselekedeteik beszélnek, melyek alapja, hogy kényelmetlenül érzik magukat amiatt, hogy két szülő között választani kell. Pedig senki nem kéri őket, hogy válasszanak, igaz? Sokszor ez nem is direkt történik, a gyermek mégis azt érezheti, hogy éppen egyik szülője éppen a másik ellen fordítja. Ez pedig ronthatja köztük a kapcsolatot, miközben a gyerekeknek pártatlannak kéne maradnia. Tehát fontos, hogy a gyerekeket kíméljük a szülők konfliktusaitól, és ne adjunk nekik lehetőséget arra, hogy az ő fejükben kialakuljon az a gondolat, hogy választaniuk kellene, kit pártoljanak inkább.

Saját kapcsolati küzdelmek

Kutatásokból kiderül, hogy elvált szülők esetében nagy az esély arra, hogy gyermekeik is ebbe az élethelyzetbe kerülnek felnőttként. Emiatt elképzelhető, hogy kevésbé lesznek nyitottak a hosszú távú, elkötelezett kapcsolatokra. Akár az is előfordulhat, ha túl sok információt megtudnak a helyzetről, hogy elvesztik a bizalmukat az ellenkező nemben. De a válás akár azt is megmutathatja a gyerekeknek, hogy számos alternatív családmodell létezik. Így elképzelhető, hogy az együttélést választják a házasság helyett.

Segíts a gyerekeidnek megbirkózni az itt felsorolt jelenségekkel!

A válás nem könnyű dolog, viszont gyermekeid értékelni fogják a tiszta kommunikációt és azt, hogy őket is bevonod a megfelelő szinten. Ehhez pár tipp:

Bátorítsd a gyermekedet arra, hogy beszéljen veled őszintén. Magyarázd el neki, hogy a társaságodban biztonságban van, és ő bárhogyan is érez, az rendben van. A legfontosabb pedig, hogy hallgasd meg őt figyelemmel, bármiről is legyen szó.

Tudatosítsd magadban, hogy minden gyermek különböző folyamatokon megy keresztül. Ami az egyiküknél bevált, nem biztos, hogy a másiknál is működik. Figyeld a reakcióikat, megnyilvánulásaikat, és ennek megfelelően vond le a következtetéseket.

Ha lehetséges, próbáld kerülni a konfliktusokat az exeddel. Természetesen ez nem mindig lehetséges, de ha lehet, legalább a gyereked társaságában ne tedd. Amikor a szülők a gyerekek előtt veszekednek sajnos a gyerekek akarva akaratlanul is valakinek a pártjára állnak. Ez egyébként nem csak válás esetén, hanem minden sokat veszekedő szülőpáros esetében előfordulhat.

Kérj segítséget, ha úgy érzed, nem bírod tovább. Ez lehet a családod, barátod támogató közössége. De amennyiben gyermekednél észlelsz valamilyen mélyebb problémát, jelezd ezt külső szakember felé. Fontos, hogy tudd, nem kell mindennel egyedül megbirkóznod!

Szeresd és fogadd el önmagad. Bizony, talán ez a legfontosabb mindenek felett. Ugyanis gyermekednek szüksége van arra, hogy te erős és koncentrált legyél. Semmiképp se hibáztasd magadat. Ezt a gyerekek megérzik, és elképzelhető, hogy tudat alatt valóban téged fognak okolni a történtekért.

Útravalóul

A válással kapcsolatos legtöbb kutatásból kiderül, hogy a gyerekek ebben a fázisban nagyon is rugalmasak. A válás hatásai általában az 1-3 évben jelentik a legnagyobb kihívást. Ezen kívül pedig nem minden gyerek látja negatívan a szülei különválását. Azok a gyerekek, akiknek mindennapjaiban folyamatosan jelen van a veszekedés, akár pozitívan is tekinthetnek a szeparációra. Végezetül pedig ez egy olyan döntés, ami a családnak általában a legjobb. Próbálj meg mindent megtenni azért, hogy gyermeked megértse, bármi is történjen, ti egy család maradtok, csak megváltozott a felállás.

Legyél elvált, özvegy vagy már egy új személlyel házas, hidd el, hogy gyermekedet nem ez fogja érdekelni. Amit ő mindennél jobban szeretne az az, hogy feltétel nélkül szeressék, és mindenben támogassák őt.

Olvasd el a témában a Válás után ismerkedés szülőként című cikkünket is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32