fbpx

Ezért figyelj a bőrödre nyáron is – a szűrés fontossága

Végre itt a nyár, a meleg és sokak vágya, hogy szeptemberre csokira barnulva zárhassák ezt az időszakot. Csakhogy mint mindennek, a napozásnak is megvan a maga veszélye, bőrünkre pedig kifejezetten fontos ilyenkor is figyelni. Például, hogy eljárunk szűrésre.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már több cikkünkben is beszéltünk a napozás szabályairól, legyen szó gyerekekről és felnőttekről egyaránt. Így azt már tudhatjuk, hogy 10:00 és 16:00 között érdemes kerülni a közvetlen napfényt, de legalábbis ilyenkor fokozottan ügyeljünk a fényvédelemre.

Tudósok megállapították, hogy az UVA sugárzásnak köszönhetjük a barnulást, az UVB pedig napégéshez vezethet. A bőrünk két rétegből áll: a nagyrészt kötőszövetből álló irhából és hámrétegből. Az alsó részben található hámsejtek folyamatosan osztódnak, és a felső réteg közé kerülve elszarusodnak. Ez ellenállóvá teszi a felületet, illetve a fényvédelem egy részéért is felelős. Ugyanis itt vannak a festéktermelős sejtek, melyek a szép barna szint adják.

Hogyan védjük a bőrünket?

Minél világosabb típusok vagyunk, annál jobban kell figyelni a fényvédelemre, és hogy milyen erősségű naptejet vagy olajat használunk. Ezek a termékek úgy működnek, hogy elnyelik vagy visszaverik az UV sugárzást, a faktorszám pedig megmutatja, hogy mennyire hosszú ideig tart a védelem. Érdemes fél órával a napozás előtt felkenni, illetve félóránkként akár újra kenni. Nem árt még a kritikus időszakban kendővel, kalappal védeni magunkat a túlzottan erős napsugaraktól.

Kiknek kell kifejezetten figyelni?

A rövid válasz, hogy mindenkinek. Azonban természetesen vannak olyan tulajdonságok, amelyek még inkább nagyobb óvatosságra intenek minket. Ha például a családban volt már bőrrák, vagy ha valakinek nagyszámú festékes anyajegye van.

A melanóma az egyik legrosszabb indulatú daganatfajta. Kialakulhat régóta meglevő anyajegyből, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy. Ennek felismerése egy laikus számára elég nehéz feladat.

De nem csak a világos bőrű és hajú embereknek kell fokozottan oda figyelni erre, hanem azoknak is, akiknek sok anyajegyük van. Fontos tehát az önvizsgálat, illetve a szűrés is, hogy minél hamarabb kezelni lehessen egy esetleges rosszindulatú elváltozást, ezzel is növelve a gyógyulás esélyét.

A sok leégés, feleltölen napozás később még akár gondot is okozhat, ezért legyünk elővigyázatosak. A szakemberek szerint az ősz eleji időszak az egyik legalkalmasabb az általános anyajegyszűrésre, de ha bármi furcsát észlelünk magunkon, jobb egyből szakemberhez fordulni.

Fontos még tudni, hogy a bőrünk emlékszik minden napon töltött órára és leégésre. Ezek pedig összeadódnak, amelyek akár bőrdaganathoz is vezethetnek. Ez alól pedig bizony a szolárium sem kivétel. Ugyanis az itt alkalmazott UVA sugárzás is képes provokálni a bőrt. Az egészségünk mellett pedig a túlzott napozás, szolizás esztétikai következményekkel is jár, ugyanis a bőr elöregedését is gyorsítja, illetve az könnyen veszít a feszességéből.

Az anyajegyek összességében változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Velünk együtt barnulnak, az azonban téves gondolat, hogy a bőrfelszíntől kiemelkedő anyajegyekre kell jobban figyelni. Sokszor ugyanis pont a sima, bőrön találhatóak válnak rosszindulatúvá. Ha bármi változást tapasztalunk az anyajegyeinket illetően: például megváltozik a színük, formájuk vagy mondjuk megnőnek, akkor mindenképp keressük fel a bőrgyógyászunkat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32