fbpx

Hogyan legyen hűvös a szobád még a nyári forróságban is

Bármennyire is szuper évszak a nyár, a kánikulában gyakran egészen átmelegszik a lakás. Ilyenkor van, hogy a forróság napokig nem is hagy minket aludni. Hogy ezt elkerüljük, hoztunk pár ötletet, amivel te is lehűtheted a szobádat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Válaszd a megfelelő ágyneműhuzatot

Fontos, hogy az ágyneműhuzatunk ne műszálas, hanem helyette 100%-ban pamutból legyen. Ez a leginkább lélegző anyag és a tapintása is hűvösebb. A tönköly, köles vagy hajdinapárnák abban az esetben ajánlatosak, ha nagyon izzadósak vagyunk. Ezekben a párnákban képes több levegő keringeni, így nem tartják meg a meleget. Ha pedig pénzügyileg nem okoz gondot, vásároljunk selyem ágyneműt, ami kiváló hőmérséklet-szabályozó tulajdonsággal bír.

De az is működhet, ha lefekvés előtt enyhén benedvesíted az ágyneműt vagy néhány órára berakod a mélyhűtőbe. Ezzel azért legyünk óvatosak, tényleg csak nagy melegben ajánlatos, mert könnyedén felfázhatunk. Nem kell, hogy csuromvizes legyen az ágyneműnk, már a nedves anyagnak is hűteni tud a párolgása.

Testhőmérséklet hűtése

Átlagosan 21 fokos szobára van szükség ahhoz nyáron, hogy jól aludjunk. De az ágyak könnyedén elnyelik a meleget, és testünk is enged hőt a matracokba, párnákba. Amellett, hogy az ágynemű hűvös, fontos, hogy testhőmérsékletünk is megfelelő legyen.

A testhőmérsékletünket az agyban található hipotalamusz szabályozza, ezért feltétlenül fontos, hogy fejünk hűvös maradjon. Ugye máris értelmet nyert a vizes kendő és a különböző fejfedők viselése nyáron? Szerencsére számos módja van, hogy fejünk éjjel is hűvös maradjon! Vásárolhatunk például hűtőpárnát, hűtőmatracokat, de alternatív megoldásként az is működik, ha egy behűtött palackot teszünk az ágyba a párna közelébe. Segíthet még az is, ha bevizezzük a hajunkat lefekvés előtt.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás is segít csökkenteni a belső hőmérsékletet. Ha nehezedre esik a számodra megfelelő mennyiséget bevinni a nap folyamán, akkor jól jöhet számodra is a Plant Nanny nevű applikáció, amiről ebben a cikkben írtunk.

Tartsd hűvösen a szobát

Talán azt senkinek sem kell mondani, hogy napközben sötétítsük be az ablakainkat és éjjel, ha a hőmérséklet engedi, aludjunk nyitott ablaknál. Viszont ezeken kívül még megannyi ötlet van arra, hogy forró nyári napokon is hűvös maradjon a szobánk!

Egyik ilyen trükk, a ház alacsony hőmérsékletének megőrzése érdekében, ha nedves vagy vizes lepedőt akasztunk fel egy nyitott ablak közelében, ami képes hűteni a beáramló levegőn. Ezen kívül ha az ablakokra kívülről alufóliát ragasztunk, visszaveri a napfényt és nem engedik be a meleget a lakásba.

Kánikulában ha lehet, ne használjuk a sütőt és kerüljük az órákig tartó főzéseket. Helyette együnk friss salátákat, gyümölcsöket, gyorsan elkészülő és tápláló leveseket. Gasztronómia rovatunkban megannyi receptötletet találsz!

Estére kapcsold le a lámpákat, ha nincs rá szükséged, és a hálószobádban ne tölts elektronikai eszközöket, amik meleget árasztanak magukból.

A szobanövények azon túl, hogy jól néznek ki, segítenek a levegő tisztán tartásában és annak hűtésében is. A növények nedvességet engednek a levegőbe a természetes víz- vagy vízgőzleadása, a víz elpárologtatása során. Vannak bizonyos fajták, amik pedig tisztítják a levegőt, ezzel is segítve a szoba levegőjének frissen tartását.

A ventilátor is jó megoldás lehet, ám, ha nagyon áll kint a levegő, akkor csak a meleget forgatja. Érdemes ilyenkor a ventilátor elé tenni egy tálba jeget vagy jégakkut. Így az áramló levegő az edény felett halad el, és a jég segítségével még jobban le fog hűlni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32