fbpx

Így legyen a fürdőszobád is műanyagmentes

Még bőven tart a műanyagmentes július kihívás. Éppen ezért ebben a cikkben olyan fürdőszobai termékekről, praktikákról írunk, melyek csomagolásmentes és természetes összetevőkből előállított alternatívákat nyújtanak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tisztálkodás

Nekem a fürdőszobát tekintve az első műanyagmentes lépésem volt, hogy a tusfürdőmet lecseréltem natúrszappanra. Ezen egyébként nem csak a nagy mennyiségben keletkező műanyaghulladék miatt érdemes változtatni, hanem egészségügyi okból is. Többek között van egy anyag, amitől óva intenek a szakemberek. Ez nem más, mint az SLS, ami a legtöbb fürdőszobai termékben megtalálható.

„Az SLS-t széles körben alkalmazzák, mert számos kedvező tulajdonsága van, nemcsak mosásra jó, de alkalmas nedvesítésre és habképzésre is. Megtaláljuk ipari tisztítószerekben, például autómosó, ipari zsírtalanító anyagokban, háztartási felmosó szerekben, de tusfürdőkben, samponokban, szappanokban, habfürdőkben, sőt még fogkrémekben is.” – olvashatjuk a zoldgondolkodas.hu oldalán. Ezt az applikációt javaslom annak érdekében, ha nem vagyunk biztosak abban, mit is tartalmaz a megvásárolt kozmetikai portékánk.

Szerencsére már egyre több a megbízható hazai márka, aki károsanyagoktól mentes, natúrszappanokat készít. A Ligeti Boltban a Napvirág finomabbnál finomabb illatú termékei közül válogathatunk. Ehhez mindenképp érdemes beszerezned egy luffa szappantartót, ami segít szárazon tartani szappanodat, és így sokkal tovább használhatod majd.

A Ligeti Bolt termékei, kép a szerző tulajdonában van.

Ha viszont nem szeretsz szappannal fürdeni, kezet mosni, akkor is van lehetőséged a csomagolásmentes boltban vásárolni! Kimérve szintén beszerezhető a Napvirág olívás folyékony tusfürdője és folyékony szappanja.

Én elhagytam a balzsamot, hajlakkot, hajhabot és a fürdőszobámban a sok flakon helyett már csak egy van, ami a sampon. Igen, itt még van hova fejlődnöm, de jelentem, már elkezdtem tesztelni a Fleur De Lin szilárdsamponját! Ezt te is megvásárolhatod a Ligeti Boltban, vagy válogathatsz szintén a Napvirág márka termékeiből, melyek hajhullás vagy zsírosodás ellen is megoldást nyújtanak. Amennyiben elkezded a használatát, az elején nagy lesz a kontraszt, hiszen a szilárdsamponban található naturális anyagok nem fogják ugyanazt a művi hatást hozni, mint egy klasszikus bolti sampon. De hamar átáll a haj, sokkal természetesebb tapintása lesz, és a fejbőrnek is nagyon jót tesz, hogy nem vegyszerekkel tisztítod.

Fogápolás

Elsőkörben lecserélhetjük a műanyagfogkefénket bambuszból készült fogkefére, én már évek óta azt használok, és az elején sem tűnt fel a különbség. Aztán jöhet a fogkrém helyett – ami szintén tele van különböző mesterséges anyagokkal, akár még kőolajszármazékkal is – a menta illóolajos Napvirág fogkrém, ez áll legközelebb a „jellegzetes” fogkrémhez, ezzel is könnyítve az átállást.

A fogselyemre és fogköztisztítóra is van a Ligeti Boltnak egy károsanyagoktól mentes, vegán, zero waste alternatívája, melynek sörtéit ricinus olajból készült műanyagből állítják elő, ezzel is biztosítva, hogy valóban a lehető legkörnyezetkímélőbb fogköztisztítót állítsák elő. Csomagolása pedig újrahasznosított papírból van, ráadásul az EU-n belül gyártják.

Bőrápolás

Fontos a hidratálás, ezt sok cikkünkben részleteztük már. Ehhez nagyon könnyen elkészíthetünk egy testvajat, melynek receptje a Ligeti Bolt instagram oldalán érhető el.

Amennyiben viszont kész termékekkel szeretnénk kivitelezni a műanyagmentes és vegyszermentes testápolást, a Napvirág termékei ebben is szuperül megállják a helyüket.

Arcápoláshoz sincs szükség megszámlálhatatlan számú kozmetikumra, helyette a bőr is meghálálja, ha naturális összetevőkből előállított termékekkel kényeztetjük. Ehhez arcradírt, tonizáló rózsavizet, arclemosó mandulaolajat, hidratáló arckrémet is találunk a Ligeti Boltban.

Szintén nagyon fontos téma szerintem a megfelelő dezodor kiválasztása. Régen én is azoknak a táborát erősítettem, akik minél illatosabb és minél hatékonyabb izzadásgátlót választottak. Majd idővel világossá vált, hogy az izzadás mennyire fontos a testünk és immunrendszerünk számára, hiszen azon keresztül távoznak a méreganyagok. Éppen ezért nem szabad a természetes folyamatokat gátolni azzal, hogy az erős izzadásgátlókkal eltömítjük a pórusokat. Számos környezetbarát krémdezodort teszteltem már, de nekem a Fleur De Lin mandarin-levendula lett a befutó. Ez a bio szűz kókuszolajat, levendulaolajat, és mandarin illóolajat tartalmazó termék egy édes, citrusos illatú, krémes textúrájú dezodor, amely segít gyengéden megszüntetni a kellemetlen szagokat, és magabiztos érzetet ad használójának. Én nyaranta van, hogy napközben kétszer-háromszor is használom, és így tényleg nincs okom az aggodalomra. Májusban még a nagyobb kiszerelést vásároltam, aminek még mindig meg van több, mint a fele! Ráadásul a Fleur De Lin márka alapítója visszagyűjti a tégelyeket, így a csomagolás örök körforgásban marad.

Menstruációs eszközök

Menstruációs eszközöknek egy teljes cikket szántunk, ami itt olvasható. Ebben a téma fontosságáról, illetve az általam kipróbált termékekről írtam.

A Ligeti Boltban a hulladékmentes menstruációhoz intim kelyhet, illetve mosható betétet vásárolhatunk.

Fürdőszobai kellékek

A legtöbb fürdőszobai kellék százféle színben csillog-villog, anyaguk pedig nem más, mint műanyag. Gondoljunk csak egy fésűre vagy egy eldobható borotvára! Annak érdekében, hogy műanyagmentessé váljon fürdőszobád, érdemes időről időre ezeket is lecserélni természetes anyagból készült változatokra. Éppen ezért javaslom a beszerzését a sminklemosó korongoknak, fültisztító pálcikáknak, fából készült haj– és körömkefének, illetve a többször használatos borotvának. A Ligeti Boltban található acélborotva pengéinek kialakításakor odafigyeltek arra, hogy kezdők is bátran használhassák. Zárt fésűzettel rendelkezik, ezzel csökkentve a bőr megvágásának kockázatát.

Tisztítószerek

A műanyagflakonban tárolt, vegyszerekkel teli takarítószerek környezetbarát alternatíváit mi is könnyen elkészíthetjük! Jó megoldás lehet ez a fürdőszobai fertőtlenítő spray, melynek receptjét és kivitelezését ebben a videóban tekinthetjük meg.

Vízkőoldáshoz az előző cikkemben írt tippemet javaslom, vagyis a citromsav bevetését. Van egy száraz módszer, amihez csak be kell vizezni, majd megszórni citromsavval a felületet és lesúrolni a vízkövet. De készíthetünk ebből is házi keveréket. 1-2 teáskanálnyi citromsavat tegyünk egy 100 ml-es szórófejes flakonba, majd töltsük fel meleg vízzel. Ha felolvadt a citromsav, már használhatjuk is a folyadékot!

Ha szeretnéd, mentsd el ezt a cikket és tekints rá útmutatóként a mindennapok során! Útravalóul pedig: természetesen nem kell minden eszközt egyszerre beszerezned. Helyette érdemes szépen lassan, lépésről lépésre vásárolnod mindig csak a szükséges dolgokat. Mindezt akkor tedd, ha elhasználódik a régi. Feleslegesen ne válj meg semmitől!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek