fbpx

Miben rejlik a francia konyha esszenciája?

Bárhol is járunk a világban, a francia konyháról mindenki áradozik, és kifinomultsággal, precizitással jellemzi. Napjainkra pedig az UNESCO Szervezet a világörökség részeként tekinti! Te ismered a konyha tradicionális hozzávalóit és klasszikus ételeit?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A francia konyha régióként eltérő, de akár még városonként is változik néhány kilométeren belül. Nagy általánosságban azonban két részre osztják: Észak- és Dél-Franciaország konyháira. Az ország északi részén találhatunk több gazdaságot, így ez a régió ad otthont a háztáji ételeknek. Ezzel ellentétben a déli konyhát nagyban befolyásolják a környező mediterrán országok hagyományai. Többek között ennek köszönhetően sajátították el az olívabogyó és olívaolaj használatát, illetve fogyasztását. Mindemellett a töltött csiga a provance-i, a dijoni mustár a burgundi, a camembert sajt pedig a normandiai tájkonyhák híres specialitása.

Talán nem meglepő, hogy a francia konyha legjellemzőbb tulajdonsága, hogy minden összetevőből a legjobbat választja, és úgy egyesíti azokat, hogy megőrizze minden összetevő egyéni ízét. A mennyiség helyett a minőség figyelembevételének köszönhető, hogy a francia konyha ennyire egyedi. A konyhakultúra jelentős részét képzik egyébként a piacok, amik nagy városoktól kezdve, kisebb településeken át mindenhol megtalálhatók, természetesen változatos, friss és helyi portékákkal tele.

Tradicionális francia konyhai hozzávalók

Az olívaolaj, mint megannyi francia étel alapja, rengeteg lehetőséget kínál. Nem csoda, hogy ilyen lényeges szerepet tölt be a nemzet konyhájában. Ide tartozik még a dijoni mustár, amit pácok sűrítésére használnak, vagy amivel a vinaigrette öntetet teszik utánozhatatlanná. A Crème fraîche-t sokan összekeverik a tejföllel, mert bár hasonlóan krémes állagot képvisel ez a hozzávaló, a francia verzió tejszínből készül. Levesekhez és mártásokhoz, továbbá édes ételek mellé is tálalják, például egy tál gyümölcs mellé. A gyógynövények is elengedhetetlen hozzávalók! Az illatos, szárított provence-i fűszer, vagyis a rozmaring, kakukkfű, oregánó, tárkony és levendula keverékét olyan ételek fűszerezéséhez használják, mint a szárnyasok vagy a sült zöldségek. Nem maradhat el a felsorolásból a pékáru sem! Egyetlen francia ihletésű konyha sem lenne teljes baguette vagy croissant nélkül. És mivel Franciaország a világ legtermékenyebb borvidéke, ételeik gyakori hozzávalója a fehér és a vörösbor, melyeket húsok párolásához alkalmaznak, de mártásokhoz is remekül működnek. Végezetül pedig a franciák több sajtot termelnek és esznek, mint bármelyik más ország! A francia fromage néven ismert fajták közé tartoznak a camambert, a brie és a rokfort sajtkülönlegességek.

Jellegzetes francia ételek

Hagymaleves

A klasszikus francia hagymaleves az egyik olyan étel, amit legalább egyszer az életünk során ki kell próbálni, pláne, ha házi készítésű! Általában hús nélkül főzik, viszont húsleves alapléből. Forrón tálalják, crouton-nal és reszelt sajttal a tetején.

Terrine

A terrine elnevezés egyszerre vonatkozik az ételre és az edényre, melyben az készül. Ez eredetileg egy hosszúkás agyagedény volt, de napjainkban már van, hogy fémből és kerámiából gyártott alternatívákat használnak. Az étel összetevői többnyire apróra vágott hús, főtt tojás és belsőségek, kötőanyaga pedig az aszpik. Leggyakrabban vadhúsból készül, például fácánból, nyúlból, de előfordul, hogy tengergyümölcseiből, esetleg zöldségekből állítják elő.

Ratatouille

A ratatouille világszerte különösen népszerűvé vált a Ratatouille című kedves mesefilm miatt. Bár ennek köszönhetően hazánkban gyakran képesek vagyunk ezt a mennyei egytálételt lecsónak hívni, pedig a kettő nem ugyanaz. Az eredeti recept szerint a ratatouille-t szeletelt zöldségekből készítik. Elengedhetetlen hozzá a padlizsán, a cukkini, a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma.

Confit

A confit valójában a confire igéből származik, mely magyarul a konfitálást, vagyis a tartósíást jelenti. Minden olyan étel neveinek előtagjaként szolgál, melyet alacsonyabb tűzön lassan és sokáig főznek. Ilyen például a conf du canary, vagyis a konfitált vadkacsa, amit egy-két napig burgonyával és fokhagymával főznek. Ennek a módszernek köszönhetően a hús képes megőrizni eredeti ízét, és elegendő idő áll rendelkezésre arra, hogy a fűszerek átjárják a rétegeket, a zsír pedig nem engedi, hogy kiszáradjon a végeredmény. Leggyakrabban szárnyasokat konfitálnak, de gyümölcsökből lekvárt is lehet így készíteni.

Ha kíváncsi vagy az olasz konyha jellegzetességeire, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör