fbpx

Marie Kondo praktikái és a fenntarthatóság

Marie Kondo nevével akkor találkoztam először, amikor karácsonyi csomagoláshoz kerestem környezetbarát megoldást. A japán hölgy azóta többször is felbukkant előttem fenntarthatóság, tudatosság témában különböző platformokon.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nemrég például a Netflixen kerestem egy sorozatot, amikor megtaláltam a Sparking Joy with Marie Kondo, magyarul Tiszta öröm című műsort. Ebben Marie segít családokon, párokon, egyedülállókon rendszerezni a környezetüket. Hamar kipörgettem ezt az egy évadot, és bevallom, azóta már pár praktikát be is építettem a mindennapjaimba. De kezdjük az elején.

Ki ez a Marie Kondo?

Marie Kondo a rendrakás forradalmára, bestseller könyvszerző, már két Netflix-sorozat főszereplője. Ő fejlesztette ki a KonMari gyakorlatot, aminek keretein belül a saját szabályai alapján segít mindenkinek a rendrakásban, amit egyébként nagymamája tanított neki. De nyugi, neki sikerült meghaladni az átlagos, unalmas rendrakást! Célja, hogy mindenki számára örömet okozzon a pakolás, rendszerezés. A módszere lényegében arra tanít meg, hogy képes legyél leegyszerűsíteni és rendbe tenni a környezetedet úgy, hogy soha többé ne kelljen azt megismételni. Nézzük, hogy mi köze ennek az egésznek a fenntarthatósághoz!

A KonMari módszer

Ahogyan telnek az évek, egyre több tárgyat, ruhát halmozunk fel, minek majdhogynem több mint a fele a szekrény hátuljába süllyed. Észre se vesszük, mennyi felesleges dolog vesz minket körül! Ha sokszor te sem találod meg az éppen szükséges tárgyat, vagy fullaszt a rendetlenség, mindenképp adj egy esélyt Marie Kondo hatékony módszerének. 

Az első lépés, hogy kategóriákra osszuk a tárgyakat körülöttünk, ahelyett, hogy helységenként szanálnánk. Lépésről lépésre a következő öt csoportokon kell keresztül menned:

  1. Ruhák
  2. Könyvek
  3. Iratok, dokumentumok
  4. Komono (azok a tárgyak, amik nem tartoznak az első három csoportba)
  5. Azok a dolgok, amikhez érzelmek fűznek

Ezt követően egyesével sorban haladva a kategóriákban, minden tárgyadat ki kell pakolnod egy helyre. Tehát a ruhákkal kezdve, minden létező ruhadarabodat tegyél, mondjuk az ágyadra, vagy a kanapéra. Ez segíteni fog abban, hogy felismerd, az elmúlt évek során észrevétlenül mennyi szükségtelen holmid lett. Sokszor képesek vagyunk megfeledkezni azokról a dolgokról, amik nincsenek szem előtt! Ez például az egyik oka annak, hogy gyakran feleslegesen vásárolunk. Jogosan merülhet fel benned, hogy mi legyen ezzel a rengeteg ruhával? Egyesével nézd át őket, és minden darabnál tedd fel magadnak a kérdést: Örömöt okoz számomra ez a holmi? Boldogsággal tölt el hordani? Ha igen, ne válj meg tőle! Felejtsük el viszont megtartani azokat a ruhákat, amiket a „még jó lesz valamikor” jelző illeti. Azokra fókuszáljunk, amik örömöt adnak.

Mi legyen azzal, ami nem okoz örömöt?

Valószínűleg számos olyan tárgy lesz szanálásod során, amire már nem lesz szükséged a továbbiakban. Erre az esetre van néhány tippünk, amikről itt és itt olvashatsz.

Majd ha a ruhákkal kész vagy, haladj tovább a többi kategóriával. Hiszen ugyanúgy igaz a többi területre is, hogy ami nincs szem előtt, arról sokszor megfeledkezünk. Mókás felismerés, amikor több dologból is kettőt találsz majd egy-egy fiókban. Marie Kondonak egyébként nagyon praktikus rendszerező-ötletei is vannak, amiket többek között a sorozatban láthatunk, de könyveiben is elolvashatjuk. Nekem nagy tanulság volt például, hogy az átláthatóság érdekében érdemes mindent vertikálisan rendezni. És ami fontos még, hogy semmiképp ne egyedül végezzük a rendszerezést, pakolást! Vonjuk be a családunkat, élettársunkat, mindenkit, akivel együtt élünk. Szuper közösségkovácsoló ereje van ennek a programnak, még akkor is, ha az elején nyűgnek tűnik.

Én azért ajánlom ezt a módszert, mert hoz magával egyfajta tudatosságot és letisztultságot, ami pozitív hatással lesz hosszú távon a mindennapjaidra egyaránt. Személy szerint nagyon rajongok a japán minimalista kultúráért, miért ne hozhatnánk be egy szeletét mi is az életünkbe?

Ha felkeltette az érdeklődésedet a téma, böngéssz tovább Marie weboldalán. Amennyiben pedig kíváncsi lettél rendrakásról szóló sorozatajánlónkra, kattints ide: A RENDRAKÁS KÖNNYEBB, MINT VALAHA! – FILM ÉS SOROZAT AJÁNLÓ

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek