fbpx

Vitaminok és ásványi anyagok természetes forrásai

A téli szezonban hajlamosak vagyunk kevesebb nyers zöldséget, gyümölcsöt enni, ami részbena szezonális lehetőségek csökkenése miatt lehet, de azért is, mert ilyenkor inkább meleg, főtt ételre vágyunk. Pedig sok vitamint tudnánk pótolni megfelelő étkezéssel.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pontosan a bevezetőben írtak miatt, sokan kezdünk étrendkiegészítők szedésébe, ami egy könnyebb, egyszerűbb módja a pótlásnak, főleg ha valakinek komoly deficitje van egy adott komponensből. Ez egy remek lehetőség és mi is írtunk korábban a vitaminokkal kapcsolatban. Azonban ha nincsen semmi komolyabb problémánk, akkor nyissunk a természetesen fellelhető források felé is, jobb ha ezekből szintén tudjuk fedezni a napi szükségletnek megfelelő vitamin és ásványianyag mennyiség legalább egy részét. Egyelőre, az ősz beköszöntével számtalan hazai, szezonális termésből megszerezhetjük ezeket, ami a lehető legjobb megoldás. Erről itt olvashattok bővebben. Érdemes azonban tudni, hogy magas hő hatására zöldségeink és gyümölcseink vesztenek vitamin tartalmukból, ezért amit csak lehet, nyersen fogyasszunk. A következőkben pedig egy listát hoztam, ami egyfajta kisokosként szolgálhat, ha valamelyik vitamin vagy ásványi anyag bevitelére jobban szeretnél figyelni.

A vitamin: Felelős a látásunkért, a szemeink egészségéért, várandósság esetén pedig fontos szerepe van az embrió fejlődésében. Természetes forrásai: sárgarépa, petrezselyem, joghurt, tojás.

B vitamin: A B vitaminnak 8 különböző fajtája van, ezek a B1,B2,B3,B4,B5,B6,B7,B9 és B12. Ezek együttesen segítenek abban, hogy az élelmiszert energiává alakítsa a szervezetünk, illetve némelyiküknek külön funkciója is van a szervezetünkben. A B6 például többek között a központi idegrendszer egészséges működéséhez szükséges, a B12 pedig az agyi működéshez elengedhetetlen. Természetes forrásaik: banán, magvak, spenót, vörösbab, húsok. Jó tudni, hogy a B12-t szükséges mennyiségben csak állati eredetű élelmiszerekből tudjuk bevinni, ezért aki ezeket mellőzi, mindenképpen pótolja a vitamint étrendkiegészítő segítségével.

C vitamin: Az erős immunrendszer fenntartásához elengedhetetlen vitamin. Természetes forrásai: citrusfélék, feketeribizli, brokkoli.

D vitamin: A D vitamin fontos szerepet játszik a szervezetünkben a kalcium és a foszfor beépülésében, tehát a csontjaink egészsége szempontjából van nagy szükségünk rá. Természetes forrásai: elsődlegesen testünk a napfényből szerzi meg ezt az összetevőt, de kis mennyiségben halakban és a tojásban is megtalálható. A téli időszakban viszont ezt érdemes pótolni mesterséges formában.

E vitamin: Hasznos az izületeink számára, illetve az egészséges bőr egyik alapvető szükséglete. Segíti a sérülések gyorsabb gyógyulását is. Természetes forrásai: napraforgómag, mandula, spenót, brokkoli, kiwi.

K vitamin: A szív, az érrendszer és a csontozat egészséges fenntartásához járul hozzá. Természetes forrásai: megtalálható a legtöbb zöldleveles élelmiszerben, mint a fodroskel és a spenót, illetve a brokkoliban és a kelbimbóban is.

Cink: Segíti a növekedést, hozzájárul a génállomány egészséges összetételéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és az emésztésben is van szerepe. Természetes forrásai: zab, quinoa, gomba, spárga, lazac, csirke.

Foszfor: A csontok egészségéért, fejlődéséért felelős ásványi anyag. Természetes forrásai: hüvelyesek (csicseriborsó,bab stb.), magvak, húsok, halak.

Kalcium: A foszfor párja, szintén feladata a csontok egészségének megőrzése. Természetes forrásai: zöldlevelesek, mint a spenót, fodros kel, teljes kiőrlésű kenyérfélék.

Magnézium: A sejtműködésben, az agyi funkciók megfelelő működésében és a csontok egészséges felépítésében is szerepe van. Természetes forrásai: tökmag, kesudió, mandula, quinoa, étcsoki, spenót.

Proteinek: Szükségesek az izmok épüléséhez és karban tartásához. Természetes forrásuk: húsok, halfélék, szója, hüvelyesek.

Vas: A vas egyik fő feladata az oxygén szállítása a szervezetünkben a vörösvérsejtek részeként, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű bevitele. Természetes forrásai: mák, vörösbab, magvak, spenót.

A cikk tartalma csupán általános, tájékoztató jellegű információkat tartalmaz, nem minősül orvosi szakvéleménynek. Személyre szabott tanácsokért keresd fel háziorvosodat, vagy kérd dietetikusod segítségét!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32