fbpx

Kamaszodik a gyerekem! – Mit tegyek?

A tinédzser évek nem csak fizikailag, hanem érzelmileg és intellektuálisan is intenzív változás időszakát jelenti. Nem meglepő, hogy sok család számára ez az időszak zűrzavarral jár. Ebben a cikkben hoztunk pár tippet tinédzserkori gyermekek neveléséhez.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Annak ellenére, hogy egyes felnőttek negatívan vélekednek a kamaszokról, mégis sok esetben energikusak, fegyelmezettek, idealisták, és érdeklődők az etikus dolgok iránt. Tehát bár ez konfliktusos időszak lehet gyerek és szülő között, a tinédzser évek nagyban segítenek a gyerekeknek a függetlenedésben.

A tini évek megértése

Mindenkinél máskor kezdődik a serdülőkor. Vannak korán erők, későn fejlődők, azon belül is egyénektől eltérő gyorsabb és lassabb folyamatok. Egyszóval a normálisnak tekintett skála széles.

Fontos azonban különbséget tenni a pubertás és a serdülőkor között. Legtöbben a pubertásra a felnőttkori jellemzők kialakulásaként gondolunk: mellek, menstruáció, szemérem és arcszőrzet megjelenése. Ezek minden bizonnyal a pubertás és a közelgő felnőttkor leglátványosabb testi jelei, de azok a gyerekek, akik fizikai változásokat mutatnak (8 és 14 év közöttiek), sok olyan változáson is átesnek, melyek kívülről nem láthatók. Ezek a serdülőkori változások.

Sok gyereknél a serdülőkor kezdete abban mutatkozik meg, hogy drámaian megváltozik a szüleihez viszonyuló viselkedése. Kezdenek leválni róluk és egyre önállóbbak lesznek. Ugyanakkor ebben a korban egyre jelentősebbé válik számukra, hogy mások – főleg a társaik – mit gondolnak róluk, így kétségbeesetten próbálnak beilleszkedni. Ennek eredménye, hogy sok esetben a barátok fontosabbak lesznek a szülőknél.

Az a bizonyos kamaszkori lázadás

A kamaszkor egyik sztereotípiája a lázadó, vad tini, aki folyton ellentmond a szüleinek. Míg ez néhány gyermek esetében előfordulhat, – hiszen ez az időszak az érzelmi hullámvölgyek időszaka -, az előítélet nem reprezentálja a legtöbb tizenévest.

A tinédzser évek elsődleges célja a függetlenség elérése. Ehhez el kell húzódniuk a szülőktől. Ezért érezhetjük azt , hogy tinédzser gyerekeink folyton ellentmondanak nekünk és eltávolodnak tőlünk.

A tizenévesek felnőtté válásakor összetettebben és racionálisabban kezdenek el gondolkodni. Ilyenkor alakítják ki az erkölcsi kódexüket. A szülők mindebből azt tapasztalhatják, hogy gyerekük, aki korábban hajlandó volt megfelelni nekik, hirtelen elkezd erőteljesen fellépni a szülői felügyelet ellen.

Éppen ezért szülőként alaposan meg kell vizsgálni, hogy mennyi teret adunk a tinédzsernek. Ebben segítségünkre lehetnek a következő kérdések megválaszolása: túlságosan ellenőrző szülő vagyok? Meghallgatom a gyermekemet? Megengedem, hogy tinédzser véleménye és ízlése különböző legyen az enyémnél?

Tippek szülőknek a tinédzser évekhez

Természetesen mint a legtöbb esetben, most sincs egy konkrét útmutató, melynek követése tuti tipp ezekhez az évekhez, de talán az itt leírtak a segítségedre szolgálnak.

Edukáld magad

Olvassunk könyveket a tizenévesekről. De ami még egyszerűbb, gondoljunk vissza a saját tinédzserkorunkra! Emlékezz a pattanásokkal folytatott küzdelmekre, vagy a korai, esetleg késői pubertáskorra. Legyél felkészült gyermeked hangulatingadozásaira, és a konfliktusokra, amikor körvonalazódik az egyénisége. Azok a szülők, akik tisztában vannak azzal, mi következik, jobban megbirkóznak a helyzettel. És minél többet tudsz, annál inkább leszel felkészült!

Beszélj a gyerekeddel időben és gyakran

Legtöbbször akkor kezdünk el beszélni gyerekeinkkel a test változásáról, menstruációról vagy szexről, amikor már mind megtörténtek. Válaszolj nekik a testüket érintő kérdéseikre, például a lányok és fiúk közti különbségek kapcsán és arról is, hogyan fogannak meg a babák. De ne terheld túl őket információkkal! Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerd a gyerekeidet. Vedd észre, amikor viccelődik a szexről vagy amikor egyre nagyobb figyelmet fordít a megjelenésére. Ezek jó alkalmak, hogy elkezdjetek beszélgetni, feltehetsz neki olyan kérdéseket, mint például:

  • Észreveszel bármilyen változást a testeden?
  • Vannak szokatlan érzéseid?
  • Szomorú vagy néha, de nem tudod miért?

Minél tovább vársz ezekkel a beszélgetésekkel, annál valószínűbb, hogy gyermeked tévhitet alkot, vagy zavarba jön, vagy fél a fizikai és érzelmi változásoktól. Viszont minél hamarabb nyitod meg ezeket a kommunikációs csatornákat, annál nagyobb esélyed van arra, hogy nyitottak lesznek feléd a tinédzser éveikben. Adj a kezükbe pubertásról szóló könyveket, melyek azoknak a gyerekeknek írták, akik épp keresztül mennek rajta. Mesélj a saját tinédzserkori emlékeidről nekik. Nincs is annál jobb egy gyereknek, ha tudja, hogy a szülei is hasonlón mentek keresztül.

Ne állj bele mindenbe

Ha a tinédzser gyereked be akarja festeni a haját, feketére lakkozza a körmét vagy szürreálisan béna ruhát vesz fel, gondold át a reakciódat, mielőtt tiltakozol. A tinédzserek célja, hogy sokkolják a szüleiket, ezért jobb, ha az apróbb dolgokba beleegyezünk, míg nagyobb dolgokra (alkohol, cigaretta, drogok) tartogatjuk a nemeket.

Állíts fel elvárásokat

A tinédzserek elégedetlenkedhetnek a szüleik elvárásaival szemben. Ennek ellenére általában megértik és tudják, hogy a szüleik törődnek velük és elvárnak bizonyos dolgokat: jó jegyek, elfogadható viselkedés, házirend betartása. Ha a szülőknek reális és megfelelő elvárásaik vannak, a tizenévesek megpróbálnak megfelelni nekik. Míg ezeknek hiányában a tinédzserek úgy érezhetik, nem törődnek velük.

Tájékoztasd a gyermekedet, és te is maradj tájékozott

A tinédzser évek általában a kísérletezések ideje, ami néha kockázatos magatartással jár. Ne kerüld a szex, drogok, alkohol vagy dohányzás témáját. Ha a nehéz témákat megvitatjátok, mielőtt ki vannak téve nekik, valószínűbb, hogy felelősségteljesen fognak cselekedni, amikor eljön az ideje. Oszd meg a családi értékeket vele, és beszélj arról, hogy mit tartasz helyesnek, illetve helytelennek, és miért.

Ismerd a gyermeked barátait, és az ő szüleit. A szülők közti rendszeres kommunikáció nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy biztonságos környezetet teremtsen a kortárs tinédzserek számára. A szülők segíthetnek egymásnak abban, hogy nyomon kövessék a gyerekek tevékenységeit, anélkül, hogy a gyerekek úgy éreznék, figyelik őket.

Vedd észre a figyelmeztető jeleket

Tinédzserkorban a bizonyos mértékű változás normális. De a személyiség vagy a viselkedés túl drasztikus vagy tartós változása valódi problémához vezethet, melyek szakmai segítséget igényelnek. Ügyelj a következő jelekre:

  • extrém súlygyarapodás vagy fogyás
  • alvási problémák
  • gyors, drasztikus személyiségváltozások
  • barátok hirtelen váltogatása
  • iskola gyakori kihagyása
  • rontott osztályzatok
  • beszéd vagy viccelődés az öngyilkosságról
  • dohányzás, alkohol, kábítószerhasználat jelei

Bármely más, nem megfelelő viselkedés, mely több mint 6 hétig tart, szintén sugallhat valamiféle mögöttes problémát. Nem kell, hogy aggodalomra okot adjon, ha tinédzserként becsúszik egy-két változás a viselkedésben vagy osztályzatban, de egy jeles tanuló nem bukhat meg több tárgyból egyik napról a másikra, és a nyitott, érdeklődő személyiségből nem lehet hirtelen zárkózott. Ilyen drasztikus esetekben orvos, helyi tanácsadó, gyermek pszichológus vagy pszichiáter segíthet a megfelelő tanácsadás megtalálásában.

Normális, ha szülőként úgy érezzük, nehezek a tinédzser évek. Hiszen a gyerekeknek ilyenkor kezd el még jobban kinyílni a világ, szeretnék elérni, hogy definiálhassák magukat, miközben még mindig szükségük van egy bizonyos keretrendszerre, amit nekünk szülőknek kell meghatároznunk. A legjobb, amit tehetünk, hogy őszintén viszonyulunk hozzájuk, kommunikálunk feléjük, és nem ijedünk meg a kérdéseiktől. Jó ha tudják, hogy bennünk megbízhatnak. Mindemellett érthető, hogy szülőként embert próbáló feldolgozni ezt a változást, de fontos, hogy elfogadd és megértsd a gyerekek cselekedeteinek mögöttes okait. Nekik ilyenkor nem ellenségre, hanem barátra és szövetségesre van szükségük, hiszen számukra egyre több az újdonság, és a barátaik mellett jó, ha otthon is segítségért fordulhatnak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32