fbpx

Megoldások az ülőmunka káros testi hatásaira

Időnk nagy részét ülve töltjük, sokszor oda sem figyelve, milyen testtartásban és körülmények között. Pedig mindez nagyban hozzájárul testünk amortizálódásához, többek között az ízületi fájdalmakhoz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Talán nem tudtad, de egy ártalmatlannak tűnő nyaki fájdalom mögött az ülőmunka állhat. Sőt csípőfájdalomhoz akár az is vezethet, hogy folyton keresztbe tett lábbal ülsz. Ha nem kompenzáljuk elegendő mozgással az egyhelyben ülést, hosszú távon előidézhetünk vele fejfájást, de ízületi vagy emésztőrendszeri panaszok egyaránt jelentkezhetnek

Energiaszintünk annál alacsonyabb, minél többet ülünk. Ennek eredménye, hogy fáradtabbak leszünk, kevésbé tudunk koncentrálni, így nem csoda, hogy teljesen háttérbe szorul napjainkból a mozgás. Ilyenkor sokkal könnyebb az esélye az elhízásnak is. Végeredményként pedig ízületi, illetve izomfájdalom, izomfeszülés jelenhet meg, ami odáig fajulhat, hogy orvoshoz kell fordulnunk.

Sokszor észre sem vesszük, amikor rosszul ülünk, főleg a monitor előtt. De vezetés közben, vagy telefonhasználat során is lehet nem megfelelő a tartásunk. Nem meglepő, hogy már szakirodalmak szólnak az előrehelyezett fejtartásról, amikor a fejünket helytelenül előredöntve tartjuk. Ilyenkor pedig még a légzés is nehezebb. A fej rossz pozíciója miatt izmaink – főleg a nyakban – befeszülhetnek, ami fájdalomként jelentkezhet a nyak-vállövi résznél. Fontos tudni, hogy a nyakban, és a vállban gyűlik össze leginkább a stressz. Tehát ilyen időszakokban még fontosabb a gyakori mozgás! 

Amit tehetünk a rendszeres sportoláson kívül azért, hogy ne terheljük feleslegesen gerincünket, az első körben az, hogy megvizsgáljuk a munkakörnyezetünket. Válasszunk olyan széket, melynek háttámlája és ülőrésze állítható, továbbá magassága szabályozható. Fontos, hogy a monitor szemmagasságban legyen, és változtassuk munka közben is a testhelyzetünket! 

További megoldás lehet még masszázslabda beszerzése. Ezekkel számos gyakorlat elvégezhető, amik lazítják az izmokat és ízületeket. 

De vannak olyan gyakorlatok egyaránt, melyeket ülés közben, labda nélkül is végezhetünk, és átmozgatják a testünket. Ezeket naponta többször ismételjük meg, közben lélegezzünk mélyen! 

  • végezzünk előre és hátra vállkörzéseket 
  • végezzünk medencekörzést
  • húzzuk hátra mindkét vállunkat, zárjuk a lapockákat, majd lazítsunk
  • hajtsuk előre a fejünket, majd vissza
  • billentsük jobbra majd balra a fejünket

De ajánlom ezt 9 perces nyaklazító gyakorlatsort is:

Továbbá olyan apróságok is számítanak, mint egy emlékeztető beállítása a telefonunkon, ami jelzi, hogy álljunk fel, menjünk egy kört az iroda környékén. Jó taktika lehet még, ha például a szemeteskosarat messze tesszük az asztalunktól, hogy el kelljen sétálni odáig, amikor kidobnánk valamit. Mindemellett válasszuk a lépcsőzést a lift helyett, és e-mail vagy telefonhívás helyett sétáljunk oda munkatársainkhoz

Amennyiben nehezedre esik rávenned magad a sportolásra, ajánlom Pulay Szilvivel készült interjúnkat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32