fbpx

Karácsonyi hagyományok a világ körül – 2. rész

Míg kis hazánkban hagyományosan a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli a karácsonyi fogás, más országok ünnepi ételei nagyban eltérnek ezektől. És ugyanígy a programok is! Hoztunk pár érdekes tradíciót a világ körül.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Finnország

Karácsony reggelén a finnek tejberizst esznek, fahéjjal vagy vajjal a tetején találva. Aki megtalálja a mandulát a tányérjában, ő a nyertes. Néhol a családok minden gyerek tányérjába elrejtenek egyet. Talán innen ered a testvéries győzelem kifejezés?! A napot pedig közös szaunázással zárják.

Lengyelország

Lengyelországban Szenteste egy katolikus hagyományhoz híven a családok megosztják egymással az oplatek nevű karácsonyi ostyát. Mindenki tör belőle egy darabot, miközben boldog karácsonyt kíván. Aznap kizárólag akkor vacsoráznak, amikor az első csillag már megjelenik az égen, és mindig tesznek egy extra terítéket az asztalra, ha valaki váratlanul érkezne hozzájuk.

Ukrajna

Ukrajna lakosságának csaknem 50%-át ortodox keresztények teszik ki. Akik ezt a vallást gyakorolják, január 7-én ünneplik a karácsonyt, mégpedig tradicionális ruhákba öltözve és énekelve városszerte. A kutia vagy kutya nevű étel, búzával, mákkal és mézzel készül, az egyik népszerű karácsonyi fogásuk. Néhol egy kanállal még fel is dobnak belőle a plafonra: ha jól odaragad, bőséges lesz a termés az új évben.

Mexikó

Szerte Mexikóban az egyház tagjai jelmezekbe bújnak és pásztorjátékkal újraélik a karácsony történetét. A mexikói karácsonyi szezon már december elején elkezdődik a Las Posadas menettel, amelynek keretein belül felelevenítik Mária és József utazását. Az élénkpiros mikulásvirágot pedig ünnepi dekorációként használják az egész országban. 

Ha további karácsonyi hagyományokról olvasnál, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban