fbpx

Miért nem sikerül lefogyni?

Elvesztetted a motivációdat a fogyás kapcsán? Már csak pár kiló hiányzik az álomsúlyhoz, de a felesleg istennek se megy le? Mi lehet a háttérben, miért nem sikerül a fogyás sokaknak? Ennek jártunk utána.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Túl szigorú vagy

Sokan irreális célokat állítanak fel maguknak, hogy például 2 hét alatt szeretnének 10 kilót leadni. Még ha nagy sanyaragatások árán sokat is fogyunk, a leadott kilók többszörösen térnek vissza, amint visszaállunk a rendes étkezésekre. Ennek bizonyított biológiai háttere van. Ezért ne legyél túl szigorú magaddal, próbálj egy tartható diétát kialakítani, amit hosszú távon, akár életvitelszerűen is tudsz folytatni. Ugyanis a túl szigorú, túl sok lemondással járó étrendek vége mindig az, hogy elkezdünk csalni egy idő után. Ha pedig már megettél például egy csokit vagy bármi mást, ami nem fér bele a diétába, könnyen érezheted azt, hogy megette az egészet a fene. Pedig ez nem így van. Ne legyél szigorú magaddal és ne add fel egyből, ha valami éppen nem úgy sikerült az egyik napon.

Túl sok nasi

Néha észre se vesszük mennyi kis apró nasit viszünk be a szervezetünkbe, amik viszont összeadódnak. Ezért érdemes, főleg az elején vezetni, hogy mikor és mennyit eszünk. Így kapunk egy valós képet arról mennyi kalóriát, tápanyagot stb. viszünk be az étkezések során. Próbáld ki, lehet, hogy meg fogsz lepődni.

Rejtett kalóriák

Sokan próbálnak azzal eladni egy-egy terméket, hogy lightnak, low carbnak és egyéb hangzatos, ma menő dolognak hívják. Azonban ezeknek a termékeknek érdemes átolvasni a hozzávalóit, mert sokszor finomított cukrot vagy sok kalóriát tartalmaznak. Nem árt jobban utána olvasni a dolgoknak, mielőtt bármit a kosarunkba rakunk, vagy nagyobb mennyiségben a szervezetünkbe visszük.

Koplalás

Ezt már az első részben említettem, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ne koplalj! Nem csak, hogy nem egészséges, de semmit nem fogsz vele elérni, vagyis hosszú távon biztosan nem. A fogyókúrázás, diétázás, életmódváltás nem kell, hogy a kínzással egyenértékű legyen. Sokkal inkább próbáljuk átprogramozni az agyunkat és megtalálni azt az étrendet, életmódot, ami számunkra a leginkább tartható, sőt, amit még élvezni is tudunk.

Semmi sport

Bár a fogyás 70 százalékban az étkezésen múlik, nem hanyagolható el a sport sem. Itt is próbálj apróbb lépésekben haladni, és ne egyből heti hétszer akarj az edzőteremben izzadni. A mozgás nagyban hozzájárul az anyagcserénk felpörgetéséhez, ami pedig az egyik kulcsa a kilók leadásának. Viszont abba a csapdába se ess bele, hogy edzés után nagy kajálást tartasz, mondván ezt már lemozogtad. Ugyanis, hacsak nem 3 óra intenzív edzésen vagy túl, akkor aligha tudod tartani a kalóriadeficitet, ha most letolsz egy hamburger menüt.

Hétvégi csalások

Hétköznap sokkal elfoglaltabbak vagyunk, ezáltal talán könnyebb tartani is magunkat a diétához. Aztán eljön a hétvége, és vele együtt a kísértés is, így sokan lazítanak ilyenkor. Azt hihetjük, hogy egy-két nap nem számít, azonban ezek összeadódnak. Próbálj az egységességre törekedni minden napod tekintetében, és ne hétvégén akarj bepótolni mindent.

Nem ismered a tested

Szerintem enélkül a legnehezebb sikeresen végig vinni egy diétát vagy életmódváltást. Ami ugyanis másnak bevált, neked nem biztos, hogy fog, hiszen minden szervezet más. Nem árt előtte egy nagyobb kivizsgálás, amely során esetleg olyan rejtett problémákra is fény derülhet, ami eddig gátolta a súlyvesztést. Lehet ez egy hormonális vagy egyéb betegség, értékeltolódás.  Bátran kérjünk külső segítséget, ha már évek óta küzdünk a súlyunkkal. Egy dietetikus személyre szabott étrendet állíthat össze  nekünk, amely valószínűleg sokkal tarthatóbb lesz a cél érdekében, hiszen passzolni fog hozzánk.

A diétáról, annak hátteréről már itt olvashattatok nálunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32