fbpx

Mi az a holisztikus táplálkozás?

A holisztikus táplálkozás lényege, hogy tápláló ételeket azok legtermészetesebb állapotában fogyasszuk az egészségünk és jóllétünk érdekében. Mindez finomítatlan, feldolgozatlan, bio- és helyben termesztett élelmiszereket foglal magába
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezen kívül ami még jellemző a holisztikus táplálkozásra, hogy olyan gyógynövényeket és fűszereket is tartalmaz, amelyek mértékkel fogyasztva  egészséges tulajdonsággal rendelkeznek. 

A teljesértékű, tápanyagban gazdag étrend biztosítja, hogy megkapjuk a legjobb, működéshez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez a fajta diéta lehetővé teszi, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt, rostot és egyéb tápanyagokat kapjon, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében és erősítik az immunrendszert. 

Számos olyan étrend létezik, amelyek nem tartalmazzák az összes tápanyagokat. Ilyenek például az alacsony szénhidráttartalmú diéták, a gluténmentes étrendek, a paleo diéták vagy a vegán étrendek. Ezért szükséges ebben az esetekben az adott étrend tudnivalóit megfelelően körbejárni, megbízható forrásokból informálódni.

Hogyan étkezzünk holisztikusan?

A holisztikus étkezés gondosan felméri, hogy mit fogyasztunk, és mindenekelőtt az egészséget szolgáló étkezést helyezi előtérbe. Ez a fajta diéta sokféle gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gyógynövények, fűszerek és egészséges zsírok, például az olívaolaj bevitelére összpontosít.

Célja, hogy úgy étkezzünk, hogy az megfeleljen szervezetünk természetes szükségleteinek, ahelyett, hogy csak az élelmiszerekre hagyatkoznánk napi szükségleteinek kielégítésekor. Ennek legjobb módja, ha megértjük, hogy bizonyos tápanyagok hogyan működnek együtt az egészség megteremtésében. Például a rost szükséges a fehérje és a szénhidrát emésztéséhez: nélküle ezek az anyagok gyorsan áthaladnak a szervezeten, ami székrekedéshez vagy hasmenéshez vezethet. A rostok emellett csökkentik a vércukorszintet és hosszabb ideig jóllakottnak érezzük tőle magunkat. A C-vitamin segít a szervezetnek a vas megfelelő felhasználásában, az antioxidánsok, például az A-, E-vitamin és a karotinoidok pedig elősegítik a jó látást. További elengedhetetlen még az elegendő víz és só fogyasztása, mivel ezek létfontosságú szerepet játszanak az egészséges vérnyomás, a folyadékegyensúly és az izomműködés fenntartásában.

A témával  foglalkozó szakértő segítségével összeállíthatunk egy személyre szabott étrendet, ami figyelembe veszi a szükségleteinket, beleértve, hogy mit szeretünk, mire vagyunk esetleg érzékenyek.

Hogyan gyógyít a táplálkozás?

Az étkezéssel hatással vagy az egész szervezetedre.  Amiket fogyasztasz, hatással vannak testi, mentális és lelki egészségedre.

Előfordulhat, hogy egyesek nem engedhetik meg maguknak anyagilag ezeket az összetevőket, ezért választhatnak olyan étrendkiegészítőket, amelyek bizonyítottan jótékony hatásúak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek nem egyenértékűek a kiegyensúlyozott étrenddel. Nem helyettesíthetik a tápláló és tápanyagban bővelkedő ételeket, amelyek energiát biztosítanak a szervezetünk  számára.

A holisztikus táplálkozási szakemberek úgy gondolják, hogy ha valaki a számára legmegfelelőbb ételt eszi, akkor testének minden részében gyógyulást tapasztal. Azt mindannyian tudjuk, hogy az étel csillapítja az éhséget, de fontos tudatosítanunk, hogy abban is segíthet, hogy biztonságban és boldogan érezzük magunkat,  ha betartjuk a megfelelő táplálkozási tervet.

Egy jó táplálkozási terv, amely a holisztikus megközelítésre összpontosít, a következőkben segíthet:

  • testi és lelki jóllét
  • az egészségbe vetett bizalom növelése
  • az összetartozás érzés fokozása
  • önbecsülés növelése
  • energiaszint növelése
  • alvásminőség növelése

Mivel minden mindennel összefügg, és minden szervezet más, így nem elég, ha úgymond tisztán étkezünk és egészséges ételeket viszünk be a szervezetünkbe. A holisztikus táplálkozás során egy jól kialakított terv szerint áll össze a diétánk. 

A holisztikus szemléletnek pedig része a testi és lelki egészség megőrzése, amiről bővebben itt írtunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32