fbpx

Hatékony stresszkezelés, pirulák helyett

Napi szinten szembesülünk vele, milyen problémák, sőt, komoly betegségek kialakulásához vezethet a stressz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Így teremthetjük meg saját életünkben a Távol-Keleten élők nyugalmát

Burst Mária, a nepalitermekek.com megálmodója, aki eddigi életének jelentős részében a hatékony stresszkezelés, a fizikai és mentális egészségmegőrzés módszereit kutatta, tapasztalatainak megosztásával szeretne segíteni azoknak, akik még keresik az utat egy békésebb, kiegyensúlyozottabb lét felé.

A nyugati kultúrákban elképesztően felgyorsult az élet
, az újabb és újabb kihívásoknak csak úgy tudunk megfelelni, ha mindig maximumon pörgünk. Igen ám, de ez meddig mehet? A megoldás gyorsan és könnyen adja magát: vagy különböző hangulatfokozóktól, vagy éppen gyengébb-erősebb nyugtatóktól reméljük az azonnali segítséget és a tűzoltást. Pedig lehetne ez másképp is. A jóllétünk érdekében szánjunk egy kis időt magunkra!

„Én is hasonló cipőben jártam. A folyamatos aggódás, a megfelelési kényszer és más, nem mindig kellemes hatások teljesen eluralták az életemet, amiből hosszú ideig nem láttam kiutat. Az utazás volt mindig is az, ami közben átszellemültem, és akármerre is jártam a világban, mintha egy másik életbe csöppentem volna. Különösen Nepál atmoszférája és az ott élő emberek mentalitása volt rám nagy hatással. Annak ellenére, hogy elképesztően szegény ország, az emberekből folyamatosan derű és hihetetlen nyugalom árad. Olyannyira magával ragadott ez az élmény, hogy újra és újra visszatértem töltekezni, és közben kerestem az okát ennek a számomra megmagyarázhatatlan jelenségnek” – osztotta meg történetét Burst Mária, avagy Mary, a nepalitermekek.com létrehozója, aki azt is elárulta, hogy felfedezései szerint a nepáliak nyugodtságának hátterében egyebek mellett a meditáció áll.

Meditációval egy élhetőbb életért

Ha képessé válunk arra, hogy beépítsük az életünkbe a meditációt, annak bármelyik, számunkra leginkább testhezálló formáját, azzal rengeteget teszünk életminőségünk javítása érdekében. Kezdjük azzal, hogy miben segíthet a meditáció:

1. Csökkenti a stresszt
2. Segít megszabadulni a pszichés betegségektől
3. Fejleszti a tudatosságot életünk minden területén
4. Segít abban, hogy jobban megértsük az okokat és az összefügéseket
5. A meditáció lassítja az öregedést
6. Növeli az elégedettség, boldogság érzetet
7. Fejleszti a koncentrációt, segít elérni a lelki békét
8. Erősíti az immunrendszert
9. Hozzásegít a nyugodt alváshoz, ezáltal teljesítményünk növekedéséhez
10. A meditáció megtanít valóban élni

„Ne csüggedjünk, ha kezdetben nehézséget okoz leülni, magunkba mélyedni, ugyanis a meditáció tanulható. Elszántsággal és kitartással rövid időn belül elérhetjük azt a szintet, amikor már nem egy kipipálandó feladat lesz a napi tevékenységi listánkon, hanem az a 20-30 perc vagy akár 1 óra, ami erős alapot ad ahhoz, hogy könnyedén helyt álljunk életünk minden területén” – jegyezte meg Mary.

Meditáljunk az egyéniségünknek megfelelően!

Számos meditáció típus közül választhatjuk ki azt, ami számunkra a legkellemesebb élményt nyújtja. Legyen az akár a Zen, a Mindfullness, a Mantra, a Transzcendentális vagy más típusú meditáció, az eredmény garantáltan nem marad el.

Egyes meditációkhoz elegendő egy szőnyeget leteríteni, de ülhetünk meditációs párnára is, ha az kényelmesebb. Használhatunk az elmélyülést segítő eszközöket is, mint például meditációs zene, füstölő, gyertya vagy éppen a hangtál.

Helyet foglalhatunk kényelmes ülésben, azaz a meditációs párnán lazán keresztezett lábakkal, lábfejünket az ellenkező comb vagy térd alá helyezve. Ülhetünk féllótusz ülésben is, amikor az egyik lábunkat rátesszük keresztben a másik combunkra, a másik lábunkat pedig vagy behajlítjuk vagy egyenes tartásban pihentetjük. A teljes lótuszülés esetében a lábainkat keresztbe tesszük, és mindkét lábunkat az ellentétes combunkra helyezzük. Természetesen használhatunk széket is, ez esetben ügyeljünk arra, hogy a háttámlájától távolabb tartsuk a hátunkat és mindkét lábunkat tartsuk a padlón.

Meditáció és önkezelés hangtállal

A különféle kultúrákban már évezredek óta használják a hangokat terápiás céllal. A megfigyelések szerint a hang, mint rezgésforma számos módon felhasználható a pszichés és biológiai folyamatok szabályozására, feszültségoldásra, fájdalomcsillapításra, a koncentráció fokozására, valamint a nyugalom elősegítésére. A hang a hallóidegeken keresztül az agykérgi területeket ingerli, így vált ki pozitív élettani hatásokat.

„A hangtálak a meditációt is rendkívüli módon tudják segíteni, amellett, hogy megteremtenek egy olyan nyugalmi állapotot, amelyben sokkal könnyebben el tudunk lazulni, a rezgések révén kedvező folyamatok is elindulnak a testünkben” – tudtuk meg a nepalitermekek.com megálmodójától.

A hangtálak hangjának hatására képesek felszakadni az érzelmi gátak, régi, elfeledett, elfojtott emlékek törhetnek felszínre, amelyeket ebben a nyugalmi, meditatív állapotban egyszerűbb megérteni, elfogadni vagy elengedni. A hangtálak egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hatással vannak a vérnyomásra, a pulzusra, a szívműködésre, a cukorszintre, a szervezet stressz-szintjére, illetve az emésztésre is” – avatott be a hatékony stresszkezelési módokat kutató szakember, aki azt is jelezte, hogy a hangtálak gyermekek esetében is alkalmazhatóak, ugyanis ők különösen nyitottak a hangok és rezgések befogadására. A hangtálak használatával segíthetjük motorikus fejlődésüket, mozgáskoordinációjukat, beszéd-, írás- és olvasási készségüket, és jó hatással van a túlmozgásos gyerekek kezelésére is.

„Nepáli útjaim során különös gondossággal válogattam össze azokat a termékeket, amelyeket elhoztam a magyar emberek számára, hogy leljék ők is éppúgy örömüket bennük, ahogyan én, és fejlődhessenek, gyógyulhassanak azzal a módszerrel, ami a távoli országban élőknek a mindennapi életük része” – tette hozzá Burst Mária.

Az eredeti tibeti hangtálak egyenesen Nepálból érkeznek, minden darab egyedi és különleges, nincs kettő teljesen egyforma. Találhatók közöttük géppel és kézzel készítettek is, ami viszont közös bennük, az a szakértelem és a gondosság, amellyel létrehozzák ezt a speciális terápiás eszközt, amely akár saját magunknak, akár szeretteinknek értékes karácsonyi ajándék is lehet.

Meditációról itt írtunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32