fbpx

Mi az az intuitív étkezés?

Az intuitív étkezés célja, hogy megtörje a folytonos fogyókúrázást azzal, hogy kapcsolatba lépünk a test természetes éhség, teltség és elégedettség jelzéseivel. A cikkben többek között elhozom a 10 alapelvét.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

2019-ben Magyarország lakosságának több mint fele volt túlsúlyos vagy elhízott. Ez egy olyan probléma, mellyel foglalkoznunk kell hosszú távú egészségünk védelme érdekében: beleértve a szív- és keringési, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatának csökkentését.

És míg a diéták száma – sok közülük csak divatos – folyamatosan növekszik, az elhízás aránya is.

Az elmúlt években a diétás hozzáállás kritika tárgyává vált, ami a testpozitivitás, tudatosság és az öngondoskodás irányaiba mutató új mozgalmakkal párosult. Ennek eredménye, hogy az intuitív táplálkozás nagyobb figyelmet kapott.

Mi az az intuitív étkezés?

Az intuitív étkezés célja, hogy egy kifejezetten nem-diétás megközelítést nyújtson, ami az egészséges étkezést is figyelembe veszi. Két amerikai dietetikus a 90-es években fejlesztette ki, túlsúlyos emberekkel való munkáik során szerzett tapasztalataik és a diétamentes mozgalom növekvő népszerűsége alapján.

Missziójuk a test elfogadásának ösztönzése volt, figyelembe véve a túlsúly vagy az egészségtelen táplálkozás egészségügyi kockázatait is. Ez azért is fontos, mert bár senkinek nem kéne szégyellnie a testét, kutatásokból tudjuk, hogy az elhízás növeli többek között a szív- és keringési betegségek kockázatát.

A 10 alapelv

Az intuitív táplálkozásról szóló könyvükben Tribole és Resch a filozófia 10 alapelvével ismerkedhetünk meg. 

  1. Utasítsd el a diétázó-mentalitást

A diéta-mentalitás az az elképzelés, hogy létezik egy diéta, amelyik neked beválik. Az intuitív étkezés pedig ennek az ellentéte, úgynevezett anti-diéta.

  1. Tiszteld az éhségérzetet

Az éhség nem ellenség. 

Reagálj az éhség korai jeleire azzal, hogy időben eszel. Ha hagyod, hogy túlzottan megéhezz, akkor valószínűleg túl sokat fogsz behabzsolni.

  1. Békélj meg az étellel

Itt az idő fegyverszünetet tartani az étellel folytatott háborúban. Szabadulj meg azoktól a káros elképzeléseidtől, hogy mit szabad vagy nem szabad megenni.

  1. Halkítsd le a fejedben az „ételrendőrséget”

Az étel nem jó vagy rossz, és te sem leszel jó vagy rossz attól, amit eszel. 

  1. Tiszteld a jóllakottságot 

Ahogy a tested jelzi, ha éhes, úgy azt is jelzi, ha jóllakott.

Figyelj a komfortos jóllakottság jelzésére, ha úgy érzed, eleget ettél. Evés közben is ellenőrizd magad: milyen az étel íze, mennyire érzed magad éhesnek vagy telítettnek.

  1. Fedezd fel az elégedettségi-faktorod

Tedd élvezetessé az étkezést! Fogyassz olyan ételeket, amik jól esnek. Ha eszel, ülj le és teremtsd meg a szükséges környezetet. Ha élvezetessé teszed az étkezést, lehet, hogy kevesebb ételre lesz szükséged ahhoz, hogy jóllakj.

  1. Ismerd meg és tiszteld az érzéseidet

Az érzelmi evés valójában egy érzésekkel való megküzdési stratégia. 

Találj olyan tevékenységeket, amelyeknek semmi köze az ételhez, mégis segít megbirkózni az érzéseiddel. Sétálj, meditálj, írj naplót, vagy hívd fel egy barátod.

Tudatosítsd magadban, hogy mikor van olyan érzésed, amit éhségnek nevezhetsz és valójában érzelmeken alapul.

  1. Tiszteld a tested

Ahelyett, hogy kritizálod a testedet azért, ahogy kinéz, és hogy miket nem fogadsz el vele kapcsolatban, kezdd el értékelni és fogadd el úgy ahogy van.

  1. Mozogj – vedd észre a különbséget

Kísérletezz és találd meg azt a sportot számodra, amit őszintén élvezel. Helyezd át a hangsúlyt a fogyásról arra, hogy a sporttól energikusabbnak, erősnek és élőnek érezheted magad! 

  1.  Tiszteld az egészséged 

Az étel, amit eszel, legyen számodra jó ízű, és érezd jól magad tőle.

Ne felejtsd, hogy általános táplálkozási szokásaink alakítják az egészségünket. Egyetlen étkezés nem fogja megalapozni vagy megtörni ezt.

Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt az étrendet, tudatában kell lenned, hogy nem jár receptekkel, étkezési tervekkel vagy szigorú keretekkel. Ez kezdetben ijesztő lehet, különösen, ha megszoktál egy keretet. Tekints erre inkább egy folyamatként, aminek során újra fogod tanulni az étellel való kapcsolatodat.

Ahhoz, hogy működjön, az intuitív étrend mind a 10 alapelvével érdemes megismerkedni és megbarátkozni. Természetesen ebben is lesznek kísérletezések és hibák, hiszen nemcsak azt fogod enni, amit szeretnél, hanem mellette megismered a tested, az étkezéssel kapcsolatos igényeid és érzéseid, és elkezded megérteni, hogyan válaszd a testednek megfelelő ételt.

Akár kipróbálod az intuitív étkezést, akár nem, az első alapelvre érdemes emlékezni: a hosszú távú egészség, az egészséges táplálkozás hosszú távú megközelítését jelenti, nem pedig rövid távú diétákat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32