fbpx

A természet tavaszi ajándékai

Végre beköszöntött március, ébredezik a természet: a népi megfigyelések szerint újra csörgedeznek az éltető nedvek a növényekben a téli dermedtség után. Itt az ideje, hogy körülnézzünk az erdőben, miből meríthetünk erőt a tavaszi fáradtság ellen.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ókori Rómában ezt a hónapot tekintették az év kezdetének, mivel ekkor indul újra a természet körforgása, kezdődnek újra a földeken a munkák. Habár még változékony az idő, és én sokszor küzdök azzal, hogy már tavaszt várok, de valójában még a tél utolsó rúgásait kapom, ilyenkor erőt ad egy kirándulás, mert a természet már valóban éledezik.

Számomra az erdőjárás minden évszakban feltöltő, nyugtató hatással bír. Télen szeretem, ahogy ropog a lábam alatt a hó, imádom a zúzmarás tájat, a tobozgyűjtést a karácsonyi dekorációhoz. Nyáron a fővárosi kánikulából a legjobb megoldás az erdő hűvösébe menekülni, patakokban pancsolni, málnát, szedret eszegetni a bokrokról. Ősszel pedig varázslatos látványt nyújtanak a színesedő fák, a vastag avarszőnyeg, a vöröslő csipkebogyó. Talán mégis az a kedvencem, amikor kora tavasszal kikelnek az első zöld hajtások, és a hóvirág magányossága után egyre több új élet jelenik meg.

A legjobb elfoglaltság ilyenkor sétálni és gyűjtögetni: élvezem, ahogy egyre több növényt ismerek fel, eszembe jut, hogy mire lehet őket felhasználni. Mindegyiknek van valamilyen jótékony hatása is, aminek a túra után otthon a kanapén érdemes utánaolvasni, jó levezetése a napnak, lekerekíti az erdőjárás élményét. A gyerekeimet is szeretem ebbe bevonni: szuper játék a szedegetés, a kiskosarak megtöltése, és nagyon hasznos tudást is kapnak vele. A klímaválság korában különösen fontosnak tartom, hogy visszataláljunk a természethez, újratanuljunk rég elfeledett ismeretanyagokat. Tudjuk, melyik növény mire jó, hogyan dobhatjuk fel vele az étkezésünket, hogyan tudjuk ezeket kíméletes módon tartósítani, a későbbi hónapokra eltenni. Így fenntartható forrásból juthatunk vitaminforráshoz, ami garantáltan vegyszermentes és nem utazta át a fél világot, amíg az asztalunkra került. 

Íme néhány példa, hogy mit érdemes keresgélni a március-áprilisi erdőben:

Medvehagyma

A képen zöld, növény, kültéri, zöldség látható

Automatikusan generált leírás
forrás: Imt.ie

Talán a legkézenfekvőbb, mára szinte mindenki által ismert kora tavaszi növény. Sokakat elriaszt a szedésétől, hogy kinézetre könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág mérgező levelével, ugyanakkor a medvehagyma erőteljesen fokhagyma illatú. Ahol nő, messziről érezni az átható illatot, nem véletlenül nevezik vadfokhagymának is. Én a biztonság kedvéért a leszedett leveleket egyesével is meg szoktam szaglászni, hogy ne tévedjek. Szezonban szinte mindenhez használom: nyersen a vajas kenyér mellé, zöldborsó főzelékbe téve, pogácsába sütve, pesztóként, bár ehhez érdemes más zöld növényt is tenni az erőteljes íze miatt. Egy kisebb csokrot le szoktam fagyasztani, később csak előkapom, és rántottába aprítom.

A levelén kívül felhasználható a medvehagyma termése is, amiből sós-ecetes lével leöntve medvehagyma kapri készíthető. Az elkészült savanyúság valóban hajaz a kapribogyó ízére, viszont rendkívül munkaigényes az apró bogyócskákat leszedegetni a szárról, szóval csak akkor vágj bele, ha a türelmed végeláthatatlan.

Turbolya 

A képen fű, növény, kültéri, levél látható

Automatikusan generált leírás
Fotó: banyaerdo.hu

Egyik kedvencem ez a növény, ami kinézetében a petrezselyemre hasonlít leginkább, de az íze teljesen más. Az illata és az íze is erőteljesen ánizsos. Ha leszedve és az ujjaid között elmorzsolva nem érzed ezt az illatot, ne egyél belőle, mert az biztosan nem turbolya. Érdemes a zsenge hajtásokat keresni, mert ilyenkor még nem fás vagy kesernyés a növény. Telepekben nő, így ha egyre rálelsz, biztosan tudsz egy jó csokorra valót szedni belőle. A francia konyhában gyakran használják fűszerként levesekbe, sültekhez, de én leginkább salátákba szeretem tenni vagy főzelékeket is fel lehet dobni vele. Mautner Zsófi tavaszi zöldfűszermártásában is szuper jól működik.

Salátaboglárka

Ez az egyik legelső színes virágú növény az erdőinkben. Élénk sárga szirmai messziről észrevehetőek, számomra mindig a napos idő beköszöntét jelzik. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, emiatt régen a skorbut kezelésére is használták. Könnyű összetéveszteni a mocsári gólyahírrel, ami mérgező. A szirmok méretére érdemes figyelni: a salátaboglárka szirmai kisebbek és hosszúkásak, egy virágon 8-12 sziromlevél helyezkedik el, míg a mocsári gólyahír nagyobb sziromleveleiből 5-7 található egy virágon. A legjobb, ha száraz területen gyűjtöd, mert ott nem terem mocsári gólyahír. Salátába szoktam tenni a zsenge levelekből és a virágokból is néhány darabot, de használtam már túrótorta díszítéseként is. Csodás színe miatt nálunk mindig kerül az asztalra is egy pici csokor belőle.

Csalán

Egy nemszeretem gaz, amit érdemes gyűjteni: a csalán
Fotó: hobbikert.hu

A csalánról köztudott, hogy csípése jótékonyan hat a reumára, de az talán kevésbé elterjedt, hogy kimagasló a vastartalma, serkenti a máj működését, így tavaszi tisztítókúrákhoz is kiváló. Gyulladáscsökkentőként is használható főzete sebgyógyításra, égési sérülések lemosására. A felső néhány zsenge hajtást érdemes szedni, ezek kevésbé csípnek, és az ízük is üdébb. Frissen felhasználható zöld turmixba, kis mennyiségben pesztóhoz is szoktam adni, szárítva pedig érdemes belőle eltenni egy adagot és később teaként fogyasztani. 

Ibolya

Illatos ibolya (Forrás: Wikipedia)
Forrás: wikipedia

Egyik legkedvesebb tavaszi virágom az ibolya, ami azon kívül, hogy gyakran díszíti az étkezőasztalunkat, rengeteg jótékony hatással bír és sokféleképpen felhasználható. Gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő, képes a megfázásos tünetek enyhítésére. Szárított virágából készülhet tea, ami köhögéscsillapító, nyákoldó hatású. Fel tudja dobni a salátákat, remek dísze lehet sütiknek, pudingoknak. 

Egyszer készítettem kandírozott ibolyát. A virág így sokáig eltartható, de hosszú órákat el lehet vele pepecselni. A szirmokat egyesével kell bekenegetni tojásfehérjével, majd meg kell szórni finom szemcséjű kristálycukorral, és néhány napig hagyni kell száradni. A húsvéti répatorta tetején csodásan mutat, de tényleg nagy türelem kell a kenegetéséhez. 

A kedvencem pedig az ibolya pezsgő, aminek a receptjét Shamobags Nusinál találtam. Egy befőttes üvegnyi ibolya pezsgőhöz szükséged lesz egy nagyobb marék ibolyára, fél almára, felforralt és visszahűtött vízre, egy kiskanál mézre és egy csipet sóra. Mindent össze kell keverni és lezárt üvegben a konyhapulton tartani. Nagyjából egy hét után készül el a savanykás ízű, pezsgő ital, ami a hagyományos üdítőktől jóval összetettebb ízű, és elsőre meglepően hathat. Mégis érdemes vele megbarátkozni, mert nagyon egészséges, frissítő. Az ilyen jellegű fermentált italok fogyasztása segít visszaszoktatni az ízlésünket a természetes zamatokhoz a túlcukrozott, mesterséges ízfokozókkal dúsított ételek és italok után.

Bízom benne, hogy sikerült felkelteni az érdeklődésed, és nyitott szemmel fogsz járni a tavaszi kirándulásaidon. Amire minden növény gyűjtésénél érdemes figyelni:

  • a forgalomtól távol eső helyeket preferáld
  • soha ne tarold le a növényeket, hagyj a méheknek, erdei állatoknak és az utánad érkező túrázóknak is
  • ne gyűjts semmilyen növényt gyökerestül, gondolj a következő tavaszra is
  • mindig bizonyosodj meg róla, hogy valóban ehető növényt vittél haza
  • légy hálás a természetnek mindenért, amivel ellát. Amit hazaviszel, valóban használd fel akár a konyhában, akár a gyerekekkel játékként, természetes színezékként, díszítésként. Ne kerüljön a hátizsákból egyenesen a kukába.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör