Hozzávalók:
300g konzerves/üveges kész csicseriborsó
fél csokor medvehagyma
¼ lilahagyma
2 teáskanál citromlé
1teáskanál olivaolaj
egy kevés víz vagy növényi tej ízlés szerint a megfelelő állag eléréséhez
só, bors
Elkészítés:
A hozzávalókat mossuk meg, és a csicseriborsóról, ha van türelmünk, szedegessük le a héját, ami egy átlátszó hártyás réteg. Sokak szerint ettől jobb lesz a belőle készült étel, de ez akár el is hanyagolható.
Ezután lényegében a két hagyma felvágása az egyetlen feladatunk, és a hozzávalók aprítóba helyezését követően a megfelelő állag elérése. Azonban ez amilyen könnyű feladatnak tűnik, olyan odafigyeléssel jár, hiszen kenyér feltét révén nem jó, ha túl folyós a végeredmény. De az sem ideális feltétlenül, ha túl szilárd marad. Ez azonban ízlés kérdése, kikísérletezzük ki a számunkra leginkább szimpatikus állagot! Krémesítéshez használjuk a hozzávalóknál említett vizet, vagy növényi tejet.
Ha elkészült a krémes humuszunk, kóstolgassuk még, és ha igényeljük, nyugodtan fűszerezzük tovább, vagy tegyünk hozzá még a medvehagymából. Nekem ez a mennyiség pont megadta azt a pikáns ízt, amit vártam. Dominált benne a medvehagyma, de mégsem lett eltúlozva, azonban ez megint csak ízlés kérdése. Ha elértük a kívánt eredményt, akkor nincs más hátra, mint tálalni!
Pirítósra, vagy mártogatósnak ajánlom ezt a pompás zöld színű finomságot.
A medvehagyma egészségre gyakorolt hatásairól pedig itt olvashattok.