fbpx

A bor és az ételek párosításának alapjai

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Laikusként könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy egy jó minőségű bor nem elég ízletes bizonyos étel mellett. Ilyen esetben valószínűleg rosszul választottunk italt. Annak érdekében, hogy az étel és a bor karakteressége megmutatkozzon, fontos, hogy tisztában legyünk a párosítások alapjaival. Mert bár lehet egy bor jellegzetes, de ahhoz, hogy az étellel a legjobbat hozzák ki egymásból, a cikkben leírtakat fontos figyelembe venni.

Lényegében, amiket ilyenkor párosítanunk kell, azok az ízek: sós, édes, savanyú, keserű, zsíros és csípős.
A borok esetében ebből 4 kategória van: édes, keserű, vagyis magas csersavtartalmú, savanyú, magas savtartalmú és sós, azaz ásványos. A 6 féle ízű étel a 4 féle ízű bor között szükséges megtalálnunk a harmóniát.

Általánosságba véve a következő borokat a következő fajta ételekhez ajánljuk:

Világos, száraz fehérbor

A könnyű fehérborok, a könnyedebb ízű ételekhez illenek. Olyanok mellé, mint a friss vagy sült zöldségek, halak, de a tejszín és olaj alapú szószos ételek is jól passzolnak hozzá. Ha pedig olyan bort keresünk, amely illik az előételként felszolgált salátához, ne is keress tovább!

Ezek a fajták a Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Rajnai Rizling.

Édes fehérbor

Ezekhez a borokhoz főleg a különböző hús- és sajttálak passzolnak. Párosíthatjuk őket legfőképp lágy sajtokkal, kenyerekkel, füstölt húsokkal és krémes szószú tésztákkal.

Ezek a fajták többek között a Tokaji, Tramini, Királylányka, Muskotály, Jégborok.

Gazdag, testes fehérborok

Az olyan gazdag fehérborok, mint például a Chardonnay hagyományosan grillezett baromfihoz, főtt zöldségekhez, kagylókhoz, kenyerekhez, és tésztákhoz is jól passzolnak.

Ezek a fajták a Chardonnay, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling.

Pezsgő

A Pezsgő az ünnepek bora, de a koccintásokon kívül sok étel mellé is remekül illik: ilyen a hal, friss zöldségek, illetve a legtöbb sajt, dió és tojás mellé is jó választás.

bor
Halvány vörösbor

A könnyű vörösborok, mint például a Pinot Noir jó párosítás sült zöldségek, kagylók, baromfi és marhahúsok mellé. Összeségében pedig minden sült hús jól passzolhat a világos vörösborzhoz.

Ezek a fajták a Pinot Noir, Kadarka, Rosé.

Száraz vörösbor

A vörösborok jól párosulnak a fehér és vörös húsokkal, valamint a sajtokkal. A fűszeres, sós és füstölt húsok, továbbá a kemény sajtok kiváló kombinációt eredményeznek.

A száraz vörösborok általánosságban ugyanazokkal passzolnak, mint a többi vörösborok: húsok és sajtok. De ezen kívül nagyon jól mennek a desszertekhez is! Remek választás egy olyan vacsorához, aminek előétele sajt, főfogása vadhús, desszertként pedig étcsokoládés desszertet kínálunk.

Ezek a fajták többek között a testes Cuvée-k, Cabernet sauvignon, Merlot, Kék frankos.

Desszertbor

A desszertborokat nem érdemes desszertek mellé párosítani, hiszen ezek a fajták önmagukban desszertek. Jól kiegészítik a lágy sajtokat és füstölt húsokat.

Ezek a fajták az aszúk, késői szüretelésű borok, jégborok.

Összességében pedig amire érdemes odafigyelnünk:

  • legalább 12%-os magas savtartalmú fűszeres ízű fehér és rozébor a sós, savanykás édeskés ízű ételekhez passzol
  • legalább 12,5%-os, hordóban érlelt vörösbor fűszeres, kesernyés ételekhez passzol
  • magas savtartalmú borok, ásványos fehérbor vagy szénsavas bor (pezsgő vagy gyöngyöző) a zsíros, szaftos fogásokhoz

Ha pedig érdekelnek a borászattal, szőlészettel kapcsolatos tanulmányok, mindenképp olvasd el Horváth Botonddal készült interjúnkat, aminek keretein belül a szőlész-borász képzésekről beszélgettünk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör