fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A sötét színű szőlő zúzásával és erjesztésével készült vörösborokat hosszú évek óta tanulmányozzák, és több tudományos cikk, illetve táplálkozási szakember alátámasztotta, hogy mértékkel való fogyasztása a szívre és elmére jótékony hatással bír. Azt biztosan mi is észrevesszük magunkon, hogy pár korty hamar jókedvre derít. Bár könnyen áteshetünk fogyasztásával a ló túloldalára, akár még problémánk is akadhat a mértéktartással. Az alkohol fogyasztásának motivációjáról, megoldásokról ebben a cikkben írtunk. Most azonban szeretnénk a kis mértékű fogyasztás lehetséges előnyeit megosztani veled.

Megóvhatja a szívet

A vörösbornak számos a szív védelmét szolgáló hatása lehet. Egy nemrégiben készült kutatás során kiderült, hogy a vörösbor fogyasztása esetén a szívbetegségek kialakulásának csökken az esélye. Persze ez a kutatás csak akkor állja meg a helyét, amit fontos szem előtt tartanunk, hogyha nincs más ok-okozati összefüggés, illetve egyéb erre hajlamosságot okozó tényező. Többek között például az étkezési szokások nagyon nagy szerepet játszhatnak. Például, ha minden este egy pohár vörösbort megiszunk, és mellette mediterrán diétát követünk, (Ez a fajta étrend főleg Görög-, Spanyol és Olaszországban őshonos, de a pozitívumai miatt több országban elterjedt. Tudományos kutatások alátámasztják, hogy azoknál, akik mediterrán diétát fogyasztanak, jóval alacsonyabb a szív és érrendszeri betegségek kialakulás. Erről többet itt olvashatsz), akkor nagyobb eséllyel élvezheti a szívünk a bor egészséges előnyeit.

Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhet

A vörösbor bőségesen tartalmaz bizonyos polifenolokat, beleértve a rezveratrolt, az antociánokat és a tannint is. A rezervatrol egyébként nem csak a vörösborban található, hanem szőlőben, mogyoróban, csokoládéban és bizonyos bogyós gyümölcsökben. Kutatások szerint a vörösborban található fenolos vegyületek antioxidáns tartalmúak és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. A kutatás pedig nem csak arra utal, hogy a vörösborfogyasztás csökkenti az inzulinrezisztenciát, hanem azon akár túl az oxidatív stresszt is.

vörösbor
Élesítheti az elmét

A borban található flavanolok megvédhetik a testnek azon sejtjeit, amelyek az egészséges ereket támogatják. Ez pedig kulcsfontosságú élettani előny, mely javíthatja az agy véráramlását. További kutatások pedig azt is alátámasztják, hogy a rezveratrol megakadályozhatja az életkorral összefüggő memóriazavart.

Elősegítheti a hosszú élettartamot

Hosszútávú populációs vizsgálatok a mérsékelt alkoholfogyasztást a hosszabb élettartamhoz társítják. Kutatások szerint a rezveratrol hatását kiegyensúlyozott étrendekkel lehet erősíteni, ami az élelmi rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli tápanyagokban gazdag ételeket hangsúlyozza. Ezért érdemes párosítani egy pohár vörösbort egészséges étellekkel.

Hangulatjavító hatással rendelkezhet

Talán sokunk számára ez a leginkább tapasztalt és látványos hatása. Tanulmányok is bizonyítják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jobb hangulathoz vezet. Azok az emberek, akik egy pohár bort fogyasztottak el kellemetlen környezetben, ugyanolyan mértékű pozitív hangulatváltozást tapasztaltak, mint azok, akik kellemesebb környezetben élve nem fogyasztottak alkoholt.

Mindezek után viszont muszáj tudatában lennünk a lehetséges ártalmas hatásoknak is, mivel a túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre! A májkárosodás, elhízás, agyvérzés, csak néhány olyan eredmény, amihez a túlzott alkoholfogyasztás hozzájárulhat. Minél kevesebbet iszunk, annál kevesebb az esélye ezen betegségek kialakulásának. Nagy mennyiségű fogyasztás esetében és hosszútávon az alkoholfogyasztás súlygyarapodáshoz is vezethet. De nem csak az italok magas kalóriatartalma miatt, hanem azért, mert az alkohol csökkenti a gátlásokat, gyenge döntéshozatalhoz vezet, ami pedig befolyásolhatja az ételválasztást. Ha észrevettünk a környezetünkben vagy magunkon az itallal kapcsolatos kontorllvesztés akár csak kicsi jelét is, mindenképp forduljunk szakemberhez! A Mindset Pszciholgóia honlapján található nagyon átfogó gyűjtés minden ezzel kapcsolatos kérdésünkre választ ad.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32