fbpx

5 szabály, amit jó, ha tudsz, mielőtt környezetbarát életmódba kezdenél

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A környezetbarát vagy a zero waste életmódnak napjainkra már annyi aspektusa lett, hogyha túlságosan belemélyednénk, lényegében az a konklúzió születne, hogy a legjobb lenne, ha mindenki önfenntartó módon élne vagy kizárólag a saját környezetéből szerezné be a neki szükséges termékeket, szolgáltatásokat. De mi van akkor, ha én élni akarok azzal a lehetőséggel, hogy elfogyasszak egy banánt vagy egy avokádót? Vagy húsevőként jóízűen megehessek egy hamburgert? És ha véletlenül belecsúszik a kosaramba egy nejlonzacskó? Akkor én már nem is védem a környezetet?

A címkézéssel már több cikkünkben foglalkoztunk, és most nem is erre szeretnék kitérni, helyette inkább pár klímaszorongást enyhítő, és az orrunk előtt lévő tanácsot osztanék meg, ami elősegítheti azt, hogy jó szívvel gondoljunk a környezetkímélő életmódra, ne pedig egy lehetetlen kihívásként.

Nem kell, hogy a környezetbarát életmód lemondásokkal járjon

Ha elkezdett érdekelni ez az életmód, és szívesen tennél te is a környezetkárosítás ellen, akkor nem kell egyből a teljes életedet átstrukturálnod. Higgy nekem, én elkövettem ezt a hibát. Elkapott a csomagolásmentes-láz, miközben csak hazai termékeket tettem a kosaramba, kerültem a műanyagot, és hetek után azt vettem észre magamon, hogy rengeteg elvárással magam felé még egy csokit vagy chipset se tudtam megvásárolni. (Tudom, hogy már mindkettőre van alternatíva ezekhez a csomagolásmentes boltokban, de három éve még nem volt.) Lehet, hogy akkor egy zöldhősben mindez úgy csapódott volna le, hogy igen, ez megéri! De nekem akkor is hiányzott például az a mennyei mogyorós tejcsokoládé vagy a kekszes-barackos boci csoki.

De ugyanígy nem kell, hogy lemondjunk például új elektronikai eszközökről. Olyan gyorsan jönnek ki új és új modellek, hogy a sok „nekemmindenbőlalegújabbkell” beállítottságú személy évente akár többször is cseréli a mobilját. Ezért a használt telefon vagy laptop üzletekben például szinte teljesen új, jól működő és még megbízható eszközökhöz is juthatsz, ráadásul megfizethető áron.

A közlekedést tekintve én mondjuk kifejezetten szeretek sétálni, biciklizni, és a tömegközlekedést se vetem meg. De tudom azt is, hogy könnyű az autó adta kényelemhez gyorsan hozzászokni. Pedig ha egyszer a megszokást feloldva otthon hagynánk a slusszkulcsot, és biciklire szállnánk, hamar rájönnénk, hogy valójában így három legyet ütünk egy csapásra: testmozgás, pénzspórolás, kikapcsolódás.

Azzal pedig, ha odafigyelsz arra, hogy a víz-, villany- és gázfogyasztásod ne legyen sok, hidd el, nem csak a természetnek teszel jót, hanem a pénzügyeidnek is.

Nem kell már az első naptól zero waste-nek lenned

Szerintem a környezetbarát életmód alapja a folytonos törekvés. Ami nem egyenlő azzal, hogy neked már holnaptól egy Bea Johnsonéhoz hasonló házban kell élned. Egyrészt azzal, ha hirtelen a közepébe ugrasz, csak sokkal inkább nagy falatnak fogod fel ezt a folyamatot. Ellenben ha apró lépésenként, a neked kényelmes tempóban szoktatod magad a változásokhoz, azt a környezeted is sokkal jobban megfogja hálálni. Vagyis ne mondj nemet a karácsonyi ajándékra azért, mert műanyagból van. Vagy ne dobj ki hirtelen mindent a háztartásodból, amik nem természetes alapanyagokból készültek. Használd el őket, és a következő vásárlásnál válassz környezetbarát alternatívákat.

Haladj a saját tempódban, inspirálódj hiteles influenszerek, bloggerek, vloggerek által, akiktől mindig tanulhatsz.

környezetbarát
Nem kell minden zöld tevékenységhez a legújabb hozzá illő terméket venned vagy szolgáltatást kipróbálnod

Van egy nagyon kreatív ismerősöm, aki, amikor én éppen ebben a kezdeti zero waste lázban égtem, sokszor felnyitotta a szemem. Sajnos engem könnyen elvarázsolnak a környezetbarátnak tűnő termékek, legyen szó 6000 forintos coffe cupról, vagy 12000 forintos telefontokról. Szerencsére ez a kedves ismerős mindig ott volt velem a bajban, és ráébresztett arra, hogy nem szükséges megvenni ezeket a termékeket, hiszen például egy kávétermosz esetében lényegében használhatok egy régi dunsztosüveget egy vastag zoknival, hőtartóként. De az ehhez hasonló kedvenc példám az a termék, amiket egy varrógéppel vagy ügyes ismerős segítségével mi is meg tudunk csinálni: szütyő a bevásárláshoz, például régi függönyből! Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a mai fogyasztói társadalomban a piac célja az, hogy mi mindent megvegyünk, ami szembe jön velünk, ha szükségünk van rá, ha nincs.

Természetesen vannak olyan termékek is, amiket megéri megvásárolni, és ezzel nem is azt akartam mondani, hogy ne támogassunk környezetvédelemmel foglalkozó cégeket, az üzenetem inkább annyi lenne, hogyha lehet, nézzünk az orrunkon túl. Fontos, hogyha vásárolunk, akkor inkább az alulról szerveződő, megbízható, hiteles kiskereskedéseket támogassuk, és ne azokat a cégeket, akik csak marketingfogásként építették be a zöld termékeket a palettájukba.

Bátran nyúljunk vissza a gyökereinkhez

Biztos vagyok benne, hogy a nagyszüleimnél nem volt szemetes. Ők mindent újrahasználtak, újrahasznosítottak, komposztáltak (maximum akkor még nem úgy hívták) vagy a maradékot megetették az állatokkal. Szezonálisan étkeztek, magyar termékeket vásároltak, piacoztak, sőt, termelték maguknak a lehetőségeikhez híven a zöldségeket, gyümölcsöket. Húst heti egyszer ettek, és szórakozni se jártak el nap mint nap. Az biztos, hogy ők jó példaképeink lehetnek a tudatos, lassú, nem fogyasztásalapú mindennapjainkban.

Tény, hogy akkoriban nem voltak reklámok, nem vett minket körül ennyi fejlesztés, innovatív technológia. Nem is gondolom, hogy ezeket teljesen szükséges lenne kiszorítani az életünkből, de sokszor úgy érzem, hogy pont a kettő keresztmetszete, az aranyközépút lehet a megoldás a környezetbarát élethez. És az, ha nem a rövid életű, egyszer használatos termékeket vásároljuk, amivel a mi hozzáállásunk is egyre felületesebb lesz, hanem adunk a minőségre, a kézzel készített dolgokra, és nem halmozunk újabbnál újabb tárgyakat feleslegesen, ahogy annak idején a felmenőink se tették.

És jó példa lehet még ide Rami legutóbbi cikke, hogy hogyan használja az év minden szakában nagymamája szoknyáját!

Ne halmozzunk felesleget semmiből

Biztos, hogy jó nekünk az, ha a tárgyak birtokolnak minket? Elképzelhető, hogy nem is tudod, mire gondolok ezzel… De emlékezz vissza, milyen érzés volt benned a tavaszi szanálás után? Megkönnyebbülés, ugye? Éppen ezért érdemes átgondolni a szükségleteinket, és minden vásárlás új program előtt megkérdezni magunktól, hogy ez biztosan kell-e nekünk? Sőt, az se garantált, hogy valóban boldoggá tesz minket az, ha minden negyedévben repülővel más tájegységekre utazunk. És az sem, hogy miénk a legnagyobb autó, amivel egyébként csak havi egyszer járunk el bevásárolni. A halmozások legtöbbször csupán kompenzációk. Érdemes lehet eszerint átgondolni a tárgyak jelentőségét és mennyiségét az életünkben, amik körbe vesznek minket. Helyette javaslom, hogy töltsünk együtt minőségi időt, tárgyak helyett élményeket gyűjtsünk, és általuk találjuk meg önmagunkat és a szabadságunkat!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek