fbpx

Újévi fogadalmak a fenntarthatóság jegyében

Nemsokára itt az újév, vele együtt pedig a jól ismert rengeteg újévi fogadalom. Ha 2021-ben te is szeretnél látványos lépéseket tenni a fenntarthatóságért, inspirálódj velünk!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Összességében úgy gondolom, a környezetbarát életmód egyik alapeleme a tervezés, így nem meglepő, hogy ennek a gyakorlatnak is az első és legfontosabb összetevője ez lesz. Tekinthetsz erre akár úgy is, mint egy első próba: ha hajlandó vagy megtervezni a következő évedet, bátran belevághatsz a kivitelezésébe. Ha akadályokba ütköztél, érdemes átgondolnod, hogy a Földön kívül számodra milyen előnyökkel jár a környezetvédelem, aminek testi és lelki oldaláról például itt olvashatsz.

A „Zöld tervező” kivitelezéséhez szükséged lesz egy A5-ös lapra vagy füzetre, de akár egy határidőnapló is megfelel. Viszont arra készülj fel, hogy ez nem lesz egy gyors procedúra. Először is számba kell venned az eddig elért céljaidat. Legyél büszke magadra, és vezesd fel, hogy eddig milyen területen miket értél el. A legkisebb lépéseket is vedd bele! Kezdve azzal például, hogy 2020-ban nem akadt a kezed ügyébe szívószál, hogy szelektálod a szemetet, hogy beszereztél egy kulacsot, és így tovább. Ennek segítségével körvonalazódni fog, hogy melyik életed melyik részén vagy kiemelkedően zöld, illetve az is, hogy hol van még elmaradásod.

Majd fogalmazd meg a céljaidat, amiket el szeretnél érni a 2021-es év végére, pl.: zökkenőmentesen menjen a szemét szelektálása, részvétel társadalmilag fenntartható eseményeken, vegán étkezésre való áttérés, zero waste életmód, stb.

Ezt követően bontsd az évet hónapokra, és részletezd a célokat apróbb lépésekben. Például, ha szeretnél áttérni húsmentes étkezésre, a januárod célja legyen az, hogy keresel ilyen recepteket és megismerkedsz magával az életmóddal. Majd a következő hónapban főzz legalább egyszer vegetáriánus fogást. Azután térj át heti egyszeri alkalomra, egészen addig, amíg minden nap zsigerből fog jönni az egész. Eszerint a példa szerint gondold át, hogy a saját lehetőségeidhez mérten és a számodra kényelmes tempóban a terveidet hogyan tudod kisebb célokra szedni. Ha szükséged van határidőre, adj magadnak. Ha kell, szólj egy közeli barátodnak, hogy monitorozza a fogadalmaidat, de kizárólag addig, amíg örömödet leled benne! A havi bontás azért nagyon fontos, mert egyrészt a benne leírtak motiválnak majd az egész év során, másrészt ha útközben elakadnál vagy csalódott lennél, visszanézheted az addig elért eredményeket és erőt gyűjthetsz általuk.

A havi bontáson belül alakítsd ki a következő rubrikákat:

  • hulladékcsökkentés
  • vegyszermentes tisztítószerek és kozmetikumok
  • étkezési szokások
  • közlekedés
  • vízfogyasztás
  • energiafogyasztás
  • vásárlás

Ezen pontok szerint gondold át, mit és hogyan tudsz a környezetre nézve beilleszteni a mindennapjaidba.

Íme, pár ötlet, hogy mindezeken belül mire figyelj annak érdekében, hogy környezetünk szempontjából fenntartható lépéseket tegyél:

Hulladékcsökkentés

Ha még nem szelektálod még a szemetet, akkor az első negyedéved célja lehet például a szelektív hulladékgyűjtés.

Hulladékcsökkentés esetében pedig arra érdemes figyelned, hogy az egyszerhasználatos termékeket váltsd le többször használhatóra. Mivel a legtöbb nem lebomló, a környezetre káros hulladék csomagolásból keletkezik, érdemes a környezetbarát kiszerelésű termékeket keresned: papír, újrahasznosított anyagú, lebomló anyagú. Szerezz be saját csomagolásra alkalmas eszközöket, tárolódobozokat, vászontáskákat és kezdj el megismerkedni a csomagolásmentes boltokkal, melyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Vegyszermentes tisztítószerek és kozmetikumok

Ennél a pontnál olyan mérföldköveket lehet elérni, amik főleg a háztartásban és a szépségápolásban mutatkoznak meg. Ha arra nem érzünk affinitást, hogy mi magunk készítsük el ezeket, akkor válasszuk a boltok polcain található vegán, természetes alapanyagokból összeállított termékeket. De ha ezeket drágálljuk, akkor elég erős érv szól a csináld magad opciók mellett. Ráadásul a kellékeket minél nagyobb kiszerelésben vásárolod, annál kevesebbet fogsz értük fizetni. Így akár összehívhatod a barátaidat is, hogy együtt alkossatok szappant, mosógélt, arclemosót. Tisztítószer-recepteket itt, kozmetikum-recepteket pedig itt találsz.

Étkezési szokásaink

Ökológiai lábnyomunk nagyságát leginkább a húsfogyasztásunk növeli. Talán a legszemléletesebb tény, amit a tudatosvasarlo.hu egyik cikkében olvastam, hogy egy hamburger elhagyásával annyi üvegházgáz-kibocsátást spórolhatunk meg, mintha 200 kilométerrel kevesebbet autóznánk. Gondoljunk csak bele, az állattartáshoz szükséges etetés, itatás, helyigény, továbbá az erőforrások a feldolgozáshoz, mind csak növelik ezt a számot.

Ha úgy érezzük, nem tudjuk nélkülözni a húst, eleinte csak ismerkedjünk a húsmentes receptekkel, és heti egyszer ütemezzük be a vegetáriánus vagy vegán fogásokat, majd ennek számát bármikor növelhetjük.

Vásárlás

Ez a bekezdés sajnos kevésbé fekete-fehér, és sokan még a mai napig vitatkoznak a legjobb megoldásokon. Amire én bátorítani szoktam mindenkit elsősorban nem az, hogy magyar terméket vásároljunk, vagy, hogy ne műanyag csomagolást válasszunk, vagy, hogy figyeljünk oda az összetevőkre. Ennél eggyel fontosabb lépés, ami a fenntartható vásárlás alapjaként kell, hogy berögzüljön, hogy ne pazaroljunk. Hogy ne landoljon a szemetesben az étel, hogy ne romoljon meg a hűtőben semmi. Használjunk fel mindent, amit megveszünk. Ezen kívül fontos még a mértéktartás. Szerintem ezek a legjelentősebb lépések, lépés, ami után jöhet a többi részlet analizálása: a gyártási hely, az összetevők, és a csomagolás.

Elektronikai eszközök és ruhavásárlás esetén pedig mindenkit bátorítanék a használt termékek beszerzésére.

Közlekedés

Ennél a pontnál több szinttel kell megismerkednünk.
Például, ha nem tudjuk elengedni az autót, akkor első lépésként osztozzunk az üres üléseken. Ha munkahelyre járunk vele, akkor érdeklődjünk a kollégáknál, hogy kit tudunk munka előtt vagy után fuvarozni. De ha nem ódzkodunk a közösködő megoldásoktól, használhatjuk a közösségi autókat is.

Ezt követően tegyük fel magunknak a kérdést, hogy autó helyett nincs-e kevésbé légszennyező megoldás? Ha tömegközlekedéssel is járhatnánk, akkor eleinte heti egy alkalommal vezessük be ezt a hétköznapokba, majd egyre gyakrabban. Jó idő esetén pedig elővehetjük a biciklit! 

Vízfogyasztás

Gondoljuk át, milyen tevékenységeket folytatunk folyóvíz (haha) mellett: fürdés, fogmosás, mosogatás, mosás. Vezessünk be víztakarékos megoldásokat: kádban fürdés helyett, ami 130-150 liter víz elhasználásával jár, zuhanyozzunk, ami során ezt a mennyiséget legalább a felére csökkenthetjük. Főleg, ha nem időzünk sokat a zuhany alatt. Vagy ha például te is megvárod zuhanyzás elején, míg bemelegszik a víz, tegyél a lefolyóhoz egy vödröt! Meg fogsz lepődni milyen mennyiségű víz gyűlik össze. Ezt használhatod akár főzéshez vagy virágok öntözéséhez is.

Továbbá sokat számít, ha a szennyes edényeknél nem várjuk meg, amíg rászárad az ételmaradék, hanem egyből elmosogatjuk azokat. A mosogatás például lehet minden nap egy cél. Hosszútávon meglátod majd, mennyivel hatékonyabb ez a módszer, és a felesleges áztatások idejének megspórolását sok más hasznos dologgal töltheted.

Energiafogyasztás

Vegyük számba, hogy milyen eszközök fogyasztanak áramot a házban. A mosógép például nagy áram- (és víz-) fogyasztó, csak akkor használjuk, ha tele tudjuk rakni szennyes ruhával. Ezen kívül a vasalás is elképesztően magas CO2 kibocsájtással bír. Jó megoldás lehet, ha vasalás helyett a ruhákat beakasztod a fürdőszobába, a párától engednek a gyűrődések.

De tarthatunk például heti egy elektronikai kütyümentes napot, azokból, amik a legtöbb áramot fogyasztják. Kapcsolódjunk ki olyan tevékenységekkel, amikhez nincs szükség áramra: kirándulás, olvasás, sportolás.

Honnan informálódhatunk további ötletekért?

Már egyre több hiteles képviselője van a témának itthon is, akikről gyűjtéseket itt és itt találhatsz. De kövessétek továbbra is a Kollektív Magazin környezetbarát rovatát, hogy részletesebben is képet kapjatok a jövőben ezekről az alpontokról.

Amit pedig fontos szem előtt tartanunk, hogy ne akarjunk minden területen egyesével 100%-ot teljesíteni. Ha ezt a célt tűzzük ki magunk elé, sokkal hamarabb fogjuk feladni. Helyette haladjunk apró lépésekben, és inkább egyensúlyozzuk lassan a kevésbé környezetbarát lépéseinket egy-egy könnyebben megvalósítható fenntartható alternatívával.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek