fbpx

A női test működése: a fehér folyás

Mindannyian találkozunk életünk során a fehérfolyás fogalmával, amitől alapvetően nem kell megijednünk, hiszen bizonyos mértékig teljesen normális, sőt szükséges dolog. Mégis sokan titkoljuk, kínosnak érezzük.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mind nőként, mind férfiként megannyi problémának hitt, valójában teljesen normális funkcióval találkozunk testünkkel kapcsolatban. Ezekről sokszor nem beszélünk, mert azt gondoljuk, valamiféle tökéletes Barbie-babákként kellene léteznünk, akiknek szervezete semmilyen eltérést nem mutat egymásétól. Aztán egy barátság eljut arra a szintre, hogy meg merünk nyílni egymásnak és beszélgetünk többek között aggodalmainkról is testünkkel kapcsolatban. Ekkor kiderül például az a tény, hogy fehér folyása nagyjából mindannyiunknak van, csupán eltérő időszakban vagy mennyiségben jelenik meg.

Ennek ellenére még mindig azt érezzük, hogy ez nincsen rendben, és szégyelljük, hogy tisztaságibetét van a bugyinkban, mert az nem szexi. Nem is csoda, hogy ez kialakult bennünk. Talán te is láttad azt a TikTok videót, amiben egy srác szörnyülködve mutogatja barátnője bugyiját, és nem érti mi az, amit lát rajta. Más kérdés, hogy az illető milyen eq-val rendelkezik, hogy a párja fehérneműjét mutogatja nyilvánosan, de ezt majd máskor elemezzük ki. Az viszont tény, hogy mi nők keveset beszélünk ezekről a témákról még egymás között is, nemhogy férfi társainkkal, mert – ahogy említettem – egyszerűen tökéletesnek akarunk tűnni a szemükben és a saját szemünkben is. Ideje azonban elfogadnunk, hogy általános működésünk a tökéletes, nem pedig az irreális, elképzelt, ideális kép a fejünkben. Éppen ezért beszéljünk most a fehér folyásról nyíltan!

Mitől alakul ki a fehér folyás?

A fehérfolyást tiniként vehetjük észre először, a menstruációnk megjelenése előtt, mert ez a nemi fejlődésünk része. Valójában egy teljesen természetes funkciója a női nemiszervnek, ami a tisztulásért felel, tehát tulajdonképpen az egészségünket védi. Maga a folyás egy fehéres árnyalatú vagy átlátszó, savas nedvesség, aminek feladata, hogy a különböző rossz baktériumoktól mentesítse a vaginát. Mennyisége, színe és szaga is teljesen változó mindenkinél, illetve mindez függhet a ciklustól is. Ovuláció alatt például lehet bővebb, mert összefüggésben van a hormonrendszerünkkel. Tehát összességében ez egy abszolút normális és természetes jelenség minden nő esetében, ahogy az is, hogy mindannyiunknak különböző.

Mikor kezdjünk aggódni?

Probléma akkor lehet, ha a folyás az átlagostól hirtelen eltér. Ezt könnyedén észrevehetjük, hiszen normális esetben mindig nagyjából ugyanolyan formában jelenik meg egy adott személy esetében. Ha azonban például a színében vagy a szagában érzékelünk elváltozást, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk. Mert ennek okai lehetnek gyulladásos, vagy gombás fertőzések. Például okozhatja a candida túltermelődése, aminek jelenléte egyébként szintén rendben van, ám ha túltenyésztődik, okozhat problémákat a mindennapjainkban. Különösen figyeljünk oda, ha várandósak vagyunk! A normális fehérfolyás ekkor is természetes, ám ha felborul a ritmusa egy betegség okán, ami nincs időben kezelve, akkor az veszélyeztetheti a magzatot is.

Fontos kiemelni még, hogy kisebb változásokat okozhat az életmódunk is, hatással lehet a fehér folyásunkra a stressz, vagy a fogamzásgátlónk és egyéb gyógyszerek, például az antibiotikum. Ilyenkor a folyás pár nap után visszaállhat normális állapotába, de ha nem, akkor forduljunk mindenképpen szakszerű segítséghez. Jellemző még, hogy ha valamilyen fertőzésünk van, akkor nem csak a folyásunkban érzékelünk változást, hanem az párosulhat alhasi fájdalommal, viszketéssel is, közösülés során is felmerülő fájdalommal. Ezek a tünetek már egyértelműen gondot jeleznek, és annak ellenére, hogy sokféle házi praktika áll a rendelkezésünkre, a legjobb mégis az, ha megkérdezzük nőgyógyászunkat a megfelelő kezelés érdekében.

Kikérhetjük a véleményét például a candida-diétáról is, ami az egészséges szervezetben sem tesz kárt, megtisztítja azt és hatására megszűnik a túltermelődés. Ezt egyébként is érdemes lehet bizonyos időközönként beiktatni az életünkbe, mert a candida túlzott jelenléte okozhat fáradékonyságot, haspuffadást, alvási problémákat is, amik szintén megnehezítik életünket.

Hogyan éljünk együtt vele?

Amit mindenképpen megtehetünk, hogy tisztasági betétet, vagy ennek alternatíváit viseljük. Ezeknek a termékeknek a polcokon található igen széles palettája is mutatja, hogy a fehér folyás nem olyasmi, amivel csak kevesen találkozunk a mindennapjaink során. Érdemes mindig tartani magunknál plusz bugyit vagy betétet, és hogy ha zavar például a betét, akkor szexuális együttlét előtt vegyük ki, majd utána tegyünk be egy másikat. Mindazonáltal egy tartós, szeretetteljes kapcsolatban az ilyen természetes dolgok nem okozhatnak gondot. Beszélgessünk ezekről, és lehet, hogy pozitívan csalódunk, mert esetleg a párunk is tartogat magában valamit, amit addig nem mert elmondani. Így együtt feloldozhatjuk saját nyíltságunkkal kapcsolatos szégyenérzetet. Egy kapcsolat egyik alapja mindig a tiszta, őszinte kommunikáció, próbáljunk erre hajlani az élet minden területén.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32