fbpx

Elstartolt a műanyagmentes július!

Ma, július 1-jén kezdődött el a műanyagmentes július kihívás, amiben idén én is részt veszek. Mai cikkemben arról számolok be, hogy kik lesznek ebben a segítségemre!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pár nappal azután, hogy megírtam az első műanyagmentes júliusról szóló cikkemet, Facebookon elém került egy poszt, ami a Ligeti Bolt kihívásáról szólt. Céljuk, hogy megmutassák követőiknek, hogy a műanyagmentesség nem egy lehetetlen életforma. Ezért olyan személyek jelentkezését várták, akik az ő mentorálásuk során részt vennének a műanyagmentes július kihívásban. Küldtem nekik egy rövid bemutatkozást, és pár napra rá már a Ligeti Home & Caféban ültem, átbeszélni a részleteket. Nem szeretnék sokat spoilerezni, a lényeg, hogy heti kétszer fogok bejelentkezni náluk videós beszámoló formájában, amely keretében a tapasztalataimról mesélek majd. A mai napon már láthatjátok is a bemutatkozó videómat az Instagram oldalukon:

A Ligeti Boltról

Sipos Melinda, a bolt alapítója, 2016-ban egy Bea Johnson előadás hatására indult el a minimalista, zero waste mindennapok felé. Majd hamarosan megfogalmazódott benne a gondolat: miért ne indíthatna el ő maga is egy zero waste kezdeményezést? Így született meg akkoriban még a piliscsabai csomagolásmentes bolt gondolata. De mivel a helyszín ott kicsinek bizonyult, Melinda megcélozta a fővárost, és mára már három Ligeti bolt tulajdonosa!

Forrás: Ligeti Bolt

A Ligeti Bolt pedig nem csak egy csomagolásmentes bolt. Természetesen tele van jobbnál jobb alternatívákkal, amikkel elkerülhetjük a műanyag és úgy összességében az összes, nem lebomló és környezetre káros hulladék keletkezését: széleskörű választékban élelmiszert, számtalan higiéniaieszközt, sőt még takarítószereket is találunk náluk a többször használatos megoldások mellett. Az élelmiszereket tekintve mind frissek és természetesek, nem tartalmaznak felesleges tartósítószereket, adalékanyagokat, állagjavítókat! A legtöbbjük közelről, országon belülről érkezik. Ráadásul a beszállítókat is ugyanazon filozófia vezeti, mint a boltot. Éppen ezért a Ligeti tökéletesen képviseli a minimalizmus és a slow élet minden területét. Social media posztjai során felhívja a figyelmet, és segít annak érdekében, hogy könnyen átállhassunk a környezetbarát életmódra. Számos receptet és tippet találunk náluk, és olyan kezdeményezéseket, amikkel népszerűsítik a környezetileg fenntartható mindennapokat.

Találkozásunkkor megajándékoztak egy kezdőcsomaggal, melyben egy vászontáskát, két befőttesüveget, három különböző méretű vászonszatyrot és egy betétdíjas Cupler kávés repoharat kaptam.

Fotó: Domján Júlia

Ezekkel fogom megtenni az első műanyagmentes vásárlásomat a napokban, amiről hamarosan beszámolok nektek! Ha ti is részt vesztek idén a kihívásban, azt javaslom, szerezzétek be ezeket a termékeket. Segítségükkel környezetbarát módon helyettesíthetjük az egyszer használatos nejlontáskákat, és további műanyagból készült csomagolásokat.

Milyen elvárásokkal kezdek bele a műanyagmentes júliusba?

A múltheti bemelegítő cikk és Melindáékkal a találkozó segített abban, hogy lelkileg felkészüljek az elkövetkezendő egy hónapra. Na, nem úgy mintha a Mount Everestet készülnék megmászni, de például fejben már átgondoltam, mik azok a termékek, amikre más alternatívát kell találnom, és hogy ezeket hol tudom beszerezni. És felkészültem azokra a párbeszédekre is, amiket olyan személyekkel fogok folytatni, akik megkérdőjelezik a kihívást. Nem szeretnék egyoldalúan kommunikálni róla, helyette az a célom, hogy megmutassam, ez nem egy kivitelezhetetlen életmód.

Ezen kívül pedig ismerem magam annyira, hogy ha valamibe belekezdek, akkor 110%-kal szeretnék teljesíteni, és nagyon kompetitív tudok lenni. Viszont a környezetvédelem nem ilyen. Fontos, hogy közösségben, nem egymást elnyomva haladjunk benne. Nincs egy konkrét útmutató, amit végig járva teljesen nullára csökkenthetem az ökológiai lábnyomomat. Emiatt ez az egy hónap nekem kicsit arról is fog szólni, hogy elfogadjam, ha hibázok, és ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan előre elterveztem. Mivel szeretném a valóságot tükrözni, nem biztos, hogy nulla mennyiségű műanyaggal fogok végezni a hónap végén. Nem is ez a célom. Helyette szeretném csökkenteni azt a számot, amit eddig termeltem a mindennapjaim során, és ezért mindent meg fogok tenni. És persze nagyon boldog leszek, ha tényleg sikerül kiviteleznem a teljes műanyagmentességet. De azt is el fogom fogadni, ha a tempóm most arra elég, hogy a mennyiséget a lehető legkevesebbre redukáljam. Javaslom, hogy ti is keressetek egy párhuzamot a kihívás és az életetek között, egy személyes kapcsolódást, ami motiválni fog abban, hogy örömmel csináljátok végig!

Borítókép forrása: Ligeti Bolt

Mik azok a csomagolásmentes boltok? Olvassátok el a témában ezt a cikkünket is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek