fbpx

Esküvői ajándék etikett

Egyre gyakoribb, hogy az ifjú pár pénzt kér a nagy napon. De vendégként mennyi legyen az annyi? És ha mi mégis szeretnénk kiegészítésképp személyes ajándékkal kedveskedni, mit adjunk?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Pénz

Alapvetően a pénz valljuk be, egy elég személytelen ajándék, de esküvők esetében ez a szemlélet kivételt képez. Hiszen ha pénzt adunk, biztosan nem fog a pár feleslegesen felhalmozni használhatatlan dolgokat. Továbbá így is segíthetjük őket elérni a céljaikat, legyen szó közös otthonuk megteremtéséről vagy egy gépkocsi vásárlásáról. Nem utolsó szempontból pedig, nem lőhetünk mellé vele akkor sem, ha távolabbi rokon vagy kevésbé közeli ismerős az ifjú pár.

Az íratlan szabály a mennyisége kapcsán úgy szól, hogy mindenkinek legalább akkora összeget illik adni, amiből kijön az étele, itala, esetleg szállása az esküvő napján. És ezt szokás kiegészíteni még annyival, hogy a házaspárnak is jusson belőle.

A pontos összeg sok tényezőtől függ, de 10.000 és 40.000 forint között érdemes számolni fejenként. Ha közeli ismerősünk az ifjú pár, ne féljünk megkérdezni tőlük, mennyibe kerül egy fő nekik az esküvő és lakodalom során.

Amennyiben szeretnénk személyesebbre venni az ajándékozást, a pénzt kiegészítjük olyan aprósággal, mint egy személyes üdvözlőlap, egy közös kép, de akár még pár kaparósorsjegy is jópofa lehet.

Ajándéktárgy

Ha nincs meghatározva, hogy pénzt vagy pontosan milyen ajándékokat kér a pár, az mindig egy kicsit nagyobb fejtörést okoz. Hiszen egyrészt fontos, hogy hasznos ajándékot válasszunk, másrészt pedig, hogy ne olyat, amiből rajtunk kívül még mások is ajándékoznak. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, elengedhetetlen, hogy jól ismerjük az ifjú párt. Ha távoli ismerősök, rokonok vagyunk, akkor mindenképp vegyük fel a kapcsolatot családdal, barátokkal, közeli hozzátartozókkal. Ugyanis léteznek olyan ajándékok, amiknek mindenki örül! Legyen szó babaruháról, egy személyes fényképalbumról vagy háztartási eszközökről, esetleg lakberendezési tárgyról. A lényeg, hogy ismerjük a pár stílusát és igényeit.

Élmény

Véleményem szerint, ha semmi nincs meghatározva az ajándék kapcsán, érdemes az élmények mellett dönteni! Bár ebben az esetben is hasonló feltételek érvényesek, mint a tárgyi ajándékoknál. Jó, ha ismerjük az ifjú párt, és ennek megfelelően választunk úti célt vagy tevékenységet. De ha nincs ötletünk egy borkóstolóval vagy egy wellness hétvégével, esetleg a kettő ötvözetével biztosan nem lövünk mellé! Amire figyeljünk, hogy ne egy fix dátumot jelöljünk ki, hanem az utalvány egy hosszabb időintervallumra szóljon, hogy a párnak legyen lehetősége választani időpontok közül.

Melyiket válasszam?

Ha nehezedre esik dönteni, gondold végig az itt leírtak alapján, hogy melyik ajándékozási módszer a számodra legmegfelelőbb.

A pénz természetesen akkor a legjobb választás, ha a pár előre kiköti a meghívóban, hogy azt kérnek. De ez jó megoldás lehet még, ha nem ismerjük a házaspárt, vagy ha nincs ötletünk ajándék terén, és nem szeretnénk felesleges tárgyat adni. Ha pénzt adunk, a pár nagyobb eséllyel választ olyan dolgot magának, amire szüksége van!

Az ajándéktárgy akkor jó megoldás, ha ismerjük a párt, illetve stílusukat és tudjuk, hogy amivel meglepnénk, nagy sikert fog aratni. Továbbá még abban az esetben lehet opció, amikor kívánságlistát kapunk az ajándékokhoz.

Végezetül, az élményt pedig arra az esetre javasoljuk, amikor tudjuk, hogy a pár előnyben részesíti az utazásokat, kalandokat a tárgyaknál. Ilyenkor igazán emlékezetes esküvői ajándékkal tudunk előrukkolni! Plusz pont, ha jól ismerjük őket, és tudjuk, mi az a helyszín, aminek látogatásáról már régóta álmodoztak.

A magazinon olvashatsz még esküvő témában kültéri helyszín-, ruha-, dekor-, tortakészítő és fotósajánlóról.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32