fbpx

Bálnales Izlandon

Izland látványosságai közé tartoznak a bálnák. Egyik szabadnapomon elmentem meglesni őket! A sok kaland közül ez volt a kedvencem. A régi horgászhajó és a tengeri élőlények látványa egy teljesen más világot mutatott be.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Izlandon májustól októberig sok helyen van bálnales! Sőt, vannak olyan túrák, ahol horgászhatsz is. Persze nem bálnákra, hanem kisebb halakra. Én szeptember végén voltam az egyik munkatársammal, és bíztunk benne, hogy még nincs késő, fogunk látni pár példányt. 

bálnales izlandon

Hauganes-be utaztunk, ami egy 140 fős halászfalu. Főleg sózott halakat, heringet és tőkehalat forgalmaznak. A település nevének jelentése halom-félsziget. Az itt található gyár a nyári hónapokban éttermet és hot tubs-t is üzemeltet. Nemcsak bálnákat, de fókákat is meg tudunk lesni, illetve innen Hrísey és Grímsey szigetei is meglátogathatók. Ezen a területen, ha szerencsések vagyunk hosszúszárnyú bálnát, delfint, kardászárnyú delfint, palackorrú bálnát de akár még kék bálnát is láthatunk.

Mikor odaértünk egy nagy konténerépületet kerestünk, ahol bejelentkeztünk. Itt kaptunk egy jó vastag overált és együtt átsétáltunk a hajóhoz. Fából készült, klasszikus halászhajóval mentünk a tengerre, ami nagyon megalapozta a hangulatot. És kezdődött is a bálnales! Nem kellett sokat mennünk, hogy az elsőt meglássuk. Én bevallom, előtte kicsit aggódtam, hogy a nyíltvízen leszünk, de mivel körbevett minket a sziget, egész barátságos volt a tenger. Az időjárással is szerencsénk volt, nemcsak csapadék nem volt, hanem még a szél sem fújt.

A hosszúszárnyú bálnák

Mi hosszúszárnyú bálnákat (humpback whale) láttunk. Egy túravezető segítségével tudtuk mindig, hogy hova nézzünk, így egyszersem szalasztottuk el a látványt. Amikor kiszúrtunk egy bálnát, a hajó egyből a lehető legközelebb ment hozzá. Elképesztően gyönyörű teremtmények. 

Ezeknek a bálnáknak a hossza 11-19 méter, súlyuk 20-40 tonna között mozog. Körülbelül 40 000 él belőle a Földön. Testfelépítésük zömök, hátuk és oldaluk fekete, hasuk fehér vagy pöttyös. Merüléseik általában rövid ideig tartanak, de van hogy 45 percet is a víz alatt töltenek. Arról is ismertek, hogy sokszor a víz felszínén lebegnek, de az is előfordul, hogy úgy “törik a vizet”, hogy csak a fejük látszódik ki métereken át. Magányos fajta, de van, hogy néhány példányból álló falkát alkotnak. 

A tavaszi, nyári hónapokat a hideg, élőlénnyel gazdag, sarkokhoz közeli vizekben töltik. A túravezetőnk elmondása szerint ezen a területen nagyon minőségi halakkal hizlalhatják fel magukat a télre. Majd ha az idő hidegebbre fordul, és lehűl a víz, több ezer kilométeren keresztül melegebb tájékra úsznak, egészen az egyenlítő közeléig, ahol párosodnak és utódokat szülnek. Ez az egyik leghosszabb ismert vándorlás a Földön.

Miközben gyönyörködtünk a bálnákban, a hajón megkínáltak minket forrócsokival és fahéjas csigával is, és a túravezető ismeretterjesztő történeteit hallgattuk a környékről, illetve az élőlényekről. Három órát töltöttünk végül a vízen, és összesen nyolc bálnát volt szerencsénk megcsodálni. A bálnales életem egyik legjobb élménye volt. 

Izlandi kalandjaimról még itt olvashatsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban