fbpx

Mi rejlik a cukor utáni sóvárgás mögött? 1. rész

Mindig is édesszájú voltam, minden étkezés után beiktattam 1-1 kocka csokit. Volt, hogy kihagytam a főétkezést és egy kis cukorkával pótoltam, vagy ha nassolni szerettem volna egyből édességhez nyúltam.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Így teltek a napjaim többé kevésbé 28 évig. Persze mindeközben keringett körülöttem a sok óva intés és olvasmány, hogy a fehér cukor mennyire nem egészséges, és jó lenne egyensúlyba tartani vagy akár kiiktatni a fogyasztását. Az utóbbi időben sok egészséges táplálkozásról, intuitív étkezésről szóló anyag került a szemem elé. Elkezdtem beiktatni ezeket a tippeket a mindennapjaimba, és így került a sor a cukor csökkentésére is: lecseréltem a tejcsokit 80%-os étcsokoládéra, és baromira büszke voltam magamra.

Aztán Izlandon az egyik munkatársam teljesen cukormentes étkezést folytatott. Számomra meglepő módon, bármit kínáltam neki, mindről kiderült, hogy tartalmaz cukrot. Akkor jöttem rá a turpisságra: hiába cseréltem le a tejcsokit keserűre, a félkész ételekben szinte egytől egyig ott maradt a cukor, így valójában csak magamat vertem át azzal, hogy azt gondoltam, ennyivel kiiktattam a cukrot az étrendemből.

Ezt követően elkezdtem figyelni, hogy a kosaramba került termékek összetevői között ne legyen cukor, és hogy itthon egyébként se fogyasszak belőle túl sokat. Amit megengedtem magamnak, hogy vendégségben vagy étteremben ettem desszertet. Az elején a lelkesedés kitartott, majd nem sokkal később jelentkeztek a cukor utáni sóvárgós tünetek, amit akkor elsőre nem is értettem, hogy ehhez van  van köze. Úgyhogy utánaolvastam a témának, és hoztam egy átfogóbb cikket erről a jelenségről.

Miért sóvárgunk annyira a cukor után?

Legtöbbször ez a vágy a vércukorszintünk kiegyensúlyozotlanságából ered. Amikor szervezetünk cukrot vesz fel, vércukorszintünk megugrik, a testünk pedig inzulint bocsát ki, hogy biztonságosabb szintre csökkentse azt. Ha az inzulin túl alacsonyra viszi a vércukorszinted – ami gyakran előfordul -, a testünk olyan ételek után sóvárog, melyek megemelik azt, és rövid távon növelik az energiádat. Így a vércukorszintünk egy hullámvasútra kerül, amiből nem könnyű kiszállni.

Vércukorszintünk egyensúlyozásának a kulcsa, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek megakadályozzák a túl sok inzulintermelést, ilyen egyébként a fehérje, egészséges zsír, és kis mennyiségű cukrok. Én a témában Jessie Inchauspé instagram oldalát követem, akinek magyar fordítású könyvét is jó szívvel ajánlom.

Hogyan leszünk cukorfüggők?

A cukorfogyasztás egy rövid ideig tartó jóérzést és energialöketet nyújt a szervezetnek. Ugyanakkor a cukor okozta dopamin felszabadulást is nagyon szoktuk szeretni. Egyes tanulmányok szerint pont ezért a cukor ugyanolyan függőséget tud okozni, mint a kokain.

Ha állandó kimerültségtől, fáradtságtól szenvedünk, akkor gyakrabban nyúlunk a szénhidrátban gazdag, cukros ételek után, hogy feltöltsenek minket. Biztosan neked is van „vigaszételed„, ami pont ezt biztosítja. Emellett a cukor endorfint is szabadít fel a szervezetben, és más vegyi anyagokkal kombinálódik, ami rövid energiahullámot eredményez, ezt gyakran cukorsokként szoktuk emlegetni. 

Amennyiben valaki mentálisan összekapcsolja, hogy a cukortól lesz energiája, általában akaratlanul a függőjévé válik. Ennek eredménye, hogy elkezdünk sóvárogni az édes után az ingerlékenység, az érzelmi mélypontok és más állapotok ellensúlyozására. Ilyenkor már nehezebben lehet kontrollálni az étkezési szokásokat, vagyis cukorfüggőség alakult ki. 

De ebbe a listába beleillik még a stresszes életmód is.

Továbbá ha nem vagyunk tudatában annak, hogy milyen összetevőjű ételeket fogyasztunk, észrevétlenül rengeteg cukrot vihetünk be a szervezetünkbe. Ez is nagyban elősegíti a függőséget.

Cikkem második részében arra térek majd ki, hogy milyen tünetekkel jár, ha elhagyjuk vagy csökkentjük a cukor mennyiségét, illetve hogy milyen technikák segítenek abban, hogy ne kaparjuk le a falat a cukorsóvárgásunk következményeképp.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32