fbpx

Tisztitókúrák, méregtelenítés: hatásosak vagy csalás?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az igazi egészségkultusz évszázadát éljük. Vitaminok, öregedésgátlók, teák: mindenhol egy csodarecept, ami az örök fiatalság és egészség ígéretét hozza el. Az egyik ilyen módszer, ami nagyon megosztó, az a tisztítókúra. Valóban szüksége van rá a szervezetünknek? És ha igen, akkor hogyan lehet jól csinálni?

Mi az a méregtelenítés

Ezeknek a kúráknak a lényege elvileg az lenne, hogy megszabadítsuk a szervezetünket a benne fellelhető méreganyagoktól. Elérhetjük ezt léböjtkúrával, detox diétákkal és különböző gyógyteákkal is. A méregtelenítés során a szervezet kiválasztó szerveit, mint például a májat szabadítjuk meg a bennük rejlő méreganyagoktól.

Elsőre nagyon jónak hangzik a gondolat, hogy megszabadítjuk magunkat a felesleges és mérgező anyagoktól. Hiszen a méreg rossz. Ráadásul ezek az étrendek és tisztítókúrák általában arra ösztönöznek, hogy együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és rostot, na meg igyunk sok vizet. Ezekkel pedig kár lenne vitatkozni, hogy hasznos és jó dolgok.

Mégis, a méregtelenítő étrend hatása tudományosan nem igazolt. Aki méregtelenít, az azt feltételezi, hogy a szervezete magától nem tudja eldönteni és eltávolítani jól a számára haszontalan és káros anyagokat. Sokan gondolják úgy, hogy a méregtelenítéssel meg tudnak előzni bizonyos betegségeket vagy gyógyítani is tudják azokat.

Aki helyesen táplálkozik, vagyis változatosan étkezik, az természetesen jobban érzi magát, jobb a közérzete. Azonban arra nincs bizonyíték, hogy egy ilyen étrend mellett a szervezet több méreganyagtól szabadulna meg.

Ha orvosi szempontból nézzük, a méregtelenítés teljesen mást jelent: ezt a kifejezést súlyos mérgezés, toxinok esetében használjak. Az alternatív gyógyászat kreálta a méregtelenítés és a tisztítókúrák fogalmát.

Ezeknek népszerűsége töretlen, hiszen az emberek egy ilyen kúra után általában jobban érzik magukat, azonban ez főleg pszichés alapon működik, mintsem valóban méregtől szabadultak volna meg.

Persze, attól ez még mindenképp jobb választás, mint nem törődni önmagunkkal. Hiszen egy ilyen tisztítókúra folyamán van idő magunkra fókuszálni, fizikailag és pszichésen is. Bármi, ami csökkenti a stresszt, az biztos, hogy jó hatással van ránk.

méregtelenítés
Mikor veszélyes?

Azonban vannak olyan drasztikus és nem jól átgondolt méregtelenítő kúrák és csodaszernek beállított dolgok, amelyek többet ártanak, mint használnak.

A szervezetünk egy tökéletesen összehangolt gépezet, amelyben minden szervnek és sejtnek meg van a maga szerepe.  Ezek a tisztító kúrák sokszor okoznak fogyást, ám azonban ezek csalóka kilók, hiszen ilyenkor megvonunk magunktól dolgokat, és igazából csak folyadékot veszítünk, ami kis időn belül visszatér. Ráadásul, ezek a megvonások sokszor szédüléshez, alacsony vérnyomáshoz is vezethetnek.

Az anyagcsere folyamatunk pont arra van kitalálva, hogy a szervezetünk számára nem hasznos anyagokat kiválassza. Ha az ezekben szerepet játszó szerveink jól működnek, akkor ez a folyamat minden esetben hibátlanul folyik. Még ha nem éppen jó anyagokat viszünk is be a szervezetünkbe, azt akkor is ki tudja választani például a  májunk. A probléma akkor adódik, ha rendszeressé válik ezeknek a bevitele, mint mondjuk az alkoholé.

Minden olyan kúra, amely túlzott vizelet vagy salakanyag ürítésre kényszeríti a szervezetünket, az hosszú távon veszélyes lehet. A vízhatjók akár vese elégtelenséget is okozhatnak. Ilyen esetekben fennáll a kiszáradás veszélye, illetve, hogy hasznos ásványi anyagokat is veszítünk.

Mi a megoldás?

A megoldás, mint mindig, most is a mértékletességben rejlik. Ne kéthetes tisztítókúráktól várjunk csodát és egészséget. Át kell gondolni az egész életmódunkat.

Mit viszünk be a szervezetünkbe rendszeresen? Milyen rossz, egészségtelen szokásaink vannak? Mennyit pihenünk és alszunk? Sokszor stresszelünk-e?

Ha ezekre a kérdésekre őszintén válaszolunk, akkor már közelebb kerültünk egy egészségesebb életformához. A megoldás sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk és semmi varázslat és gyógytea nem szükséges hozzá.

Oda kell figyelni magunkra, a testünk jelzéseire. Próbáljunk változatosan, és rostban gazdagon étkezni. Mindig legyen zöldség és gyümölcs az asztalon és próbáljuk beiktatni a halevést is a nehéz húsok helyett. Na meg a vízfogyasztás és a sport fontossága is kiemelendő. Egy teljes életmódváltás, amelynek része a stresszmentesség és a lelki egyensúly is, adhatja meg az esélyt arra, amelyre mindannyian vágyunk: egy hosszú, boldog és egészséges életre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32