fbpx

Európa lélegzetelállító botanikus kertjei

Számomra nincs utazás botanikus kertek nélkül, és eddigi tapasztalataim alapján ezeket a gyönyörű helyeket még azok is értékelik, akik nem feltétlenül növényimádók. Ebben a cikkben bemutatunk párat, ahova legalább egyszer érdemes ellátogatni, ha az adott országban járunk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Botanischer Garten, Berlin

Hogyha Berlinben jársz, és igazi növénykedvelő vagy, talán nem fogod bánni, hogy egy teljes napot kell rászánnod az ott található botanikus kertre. A 43 hektáron fellelhető parkban megcsodálhatunk növényeket, amik a világ többi tájáról, de mégis hasonló földrajzi régiókból származnak. Ezen kívül az itt lévő trópusi üvegház 25 méter magasan ágaskodik a botanikus kert keleti szélén, ami körül még további különböző 14 üvegház található. De elragadó látványt nyújt még a Victoriahaus, ami egy több mint 100 éves üvegház. Ebben az üvegpavilonban trópusi mocsár és vízi növények is helyet kaptak. Ezen kívül érdemes betekinteni a Botanikus Múzeumba is, ahol az egykori királyi gyűjteményt bővítették éveken át.

botanikus kert
Keukenhof, Lisse mellett

Keukenhof Amszterdam és Hága között található, gyakran Európa kertjének is nevezik. Évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek, amiket a kert különböző részeiben és külön pavilonokban csodálhatunk meg. Igazán fantasztikus gyűjtemény virágzik, többek között tulipán, jácint, nárcisz, orchideák, rózsák, szegfű, liliom és még sok más virág. De nem csak a színek, az illatok is varázslatosak! Nem is csoda, hogy ez a kert minden évben közel 1 millió látogatót vonz. Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy a virágok március közepétől május végéig pompáznak, így a kert is csak ekkor látogatható.

Jardín Botánico Marimurtra, Blanes

Spanyolországban, Barcelonától körülbelül 70 kilométerre található a tengerparti város Blanes. Ezen az idilli, nyugodt helyen a tengerparton kívül egy több mint 3000 egzotikust növényfajnak otthont adó botanikus kertet is meglátogathatunk. Itt a part mentén húzódó meredek sziklák tetején a kilátás mellett élvezhetjük a növények adta különleges atmoszférát. A park három különböző részre van osztva: szubtrópusi, mérsékelt és mediterrán fajokra. Ez a legrégebbi kert Katalóniában.

botanikus kert
Botanisk Have, Koppenhága

Koppenhága 10 hektáros botanikus kertje a város központjában található, és az év minden napjában mindenki számára nyitva áll. A kert több mint 13 000 féle növényfajt tartalmaz, köztük helyi, évelő, egynyári, illetve Közép és Dél-Európában hegyvidéki területekről származó növényeket. A 27 üvegház közül a legnevezetesebb a 16 méter magas Pálmaház. A kertben található lepkeházba viszont már belépőjeggyel tudunk csak bejutni, ahol közelről felfedezhetjük a különböző lepkefajok lenyűgöző életét.

botanikus kert
Jardim Botânico da Universidade de Lisboa, Lisszabon

Lisszabon egyetemi botanikus kertjének beültetése 1873-as évre nyúlik vissza, magát a kertet pedig 1878-ban avatták fel. Az itt található gyűjtemény a botanikai kutatások különböző területeit szolgálják, bemutatva az odalátogatóknak a növényi fajok és a különféle ökológia folyamatok sokszínűségét. A kert fontos és hatékony módszerrel szolgál a védett és a ritka fajok fennmaradásában is. Külön említést érdemel az itt fellelhető pálmagyűjtemény, melyben minden kontinensről található egy-egy pálma. A kert különösen gazdag trópusi fajokból Új-Zélandról, Ausztráliából, Kínából, Japánból és Dél-Amerikából, ezzel tökéletesen szimbolizálja az enyhe éghajlatot és a különleges mikroklímákat.

botanikus kert

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban