fbpx

Amszterdam, Észak Velencéje

Amszterdam egy igazán sokoldalú város a maga sajátos építészetével és csatornarendszerével együtt. De kulturális lehetőségekben is bővelkedik, így rengeteg opciónk van igazán kikapcsolódni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amszterdam Hollandia fővárosa, és egyben legnépesebb városa. A köznyelvben Észak Velencéjének nevezik, ugyanis nagyon sok csatornája az UNESCO Világörökség részét képezi.

Amszterdam művészeti örökségeiről, kidolgozott csatorna rendszereiről, keskeny, díszes és lépcsőzetes oromzattal rendelkező épületeiről ismert. Fő látnivalói közé tartozik többek között a Rijksmuseum, vagyis Hollandia nemzeti múzeuma, a Van Gogh Múzeum, az Amszterdami királyi palota, az Anna Frank ház, a Heineken múzeum, a botanikus kert, és a vörös lámpás negyed. De a város az éjszakai életről és fesztiválokról is jól ismert. Ráadásul a világ vezető vállalatai közül a Netflix, az Uber és a Tesla székhelye is itt található.

Hollandia fővárosa az egyik “legmultikultibb” hely, ugyanis 177 nemzet képviselteti magát.

Amszterdam városképe és építészete

A mindenkit elbűvölő csatornarendszer tudatos várostervezés eredménye. A 17. század elején az építészek egy átfogó tervet dolgoztak ki, amely négy kanálison alapult. Ebből három lakossági fejlesztést szolgált, illetve védekezést, vízgazdálkodást, közlekedést bonyolítottak rajtuk keresztül. Majd az évek során számos csatornát feltöltöttek, melyek utcákká vagy terekké alakultak.

Ami Amszterdam építészetét illeti, a 16. században lerombolt faépületeket téglaépületek váltották, melyből sok reneszánsz stílusban épült. A lépcsőzetes oromzat kifejezetten a holland stílust testesíti meg, vagyis Amszterdam gyorsan kialakította saját reneszánsz építészetét. Majd az évek haladtával megjelennek barokk, gótikus épületek egyaránt.

Az utolsó építészeti ág, amely Amszterdamban népszerű volt a modern kor előtt, az Art Deco. Ezen belül Amszterdamnak megvolt saját változata, amit Amsterdamse School-nak hívtak. Egész kerületek épültek ebben a stílusban, ilyen például a Rivierenbuurt. Az Amsterdamse School-ban tervezett épületek homlokzatának figyelemre méltó jellemzője, hogy rendkívül díszítettek és furcsa alakú ablakokkal és ajtókkal vannak megspékelve. Így nem csoda, hogy a régi városközpont a 19. század vége előtti összes építészeti stílus fókuszpontja.

Emellett rengeteg a park és a zöldterület a városban. A Vondelpark, a város legnagyobb parkja, az Oud-Zuid negyedben található. Ezen kívül az Amsterdamse Bos („Amszterdami erdő”), Amszterdam legnagyobb rekreációs területe. Évente csaknem 4,5 millió ember keresi fel az 1000 hektáros parkot, amely körülbelül háromszor akkora, mint a Central Park. Érdemes ezeken a helyeken időzni kicsit ottlétünk során.

Amszterdamban eltöltött napunk

Mi most kifejezetten kerültük a turistalátványosságokat, de ezzel nem azt mondom, hogy nem érdemes őket megnézni. Nagyon jó elvegyülni a belvárosban, hagyni, hogy a tömeg vigyen, kulturálódni a múzeumokban, pihenni a parkokban, viszont idei holland utazásunk során csak egy napot voltunk Amszterdamban, és azt szerettem volna nem rohanva, nyugodtan eltölteni.

Ide is vonattal mentünk Hágából, és ahogy már említettem, a holland vonatközlekedés nagyon jól szervezett. Amellett, hogy pontos, sűrűn járnak járatok. Ha online vesszük a jegyet, pár eurót spórolhatunk. A vasútállomás egyébként a belvároshoz, a vörös lámpás negyedhez nagyon közel található. Miután kijöttünk az állomásról, egyből megpillantottuk a tipikus amszterdami épületeket, amik nem hazudok, meseszépek. Nem csoda, hogy ennyi turistát vonz ez a város!

Míg a csapat egyik fele a Bordello A Parigi-t – ami többek között az italo disco zenei szcénát képviselő lemezbolt – vette célul, ketten fogtuk magunkat, és elindultunk villamossal Pansy boltja felé.

Erről a kis üzletről azt kell tudni, hogy egy nagyon kedves kanadai lányé, és kerámiáktól kezdve, printeken át, zinekig minden megtalálható itt. Még a tulajdonos kedves kutyája is, Ginger. Miután itt ragadtunk 1 teljes órát, és bezsebeltünk szebbnél szebb kiadványokat, úgy döntöttünk, hogy maradunk ebben az utcában, amit megannyi tervező üzlete díszített, és megiszunk egy kávét. Ugyanis annyira hangulatos volt ez a városrész! Nem volt se tumultus, se forgalom, igazán kellemes volt a légkör, könnyen beolvadtunk a helyiek életébe. Végül a De Koffie Broeder kávézó teraszán töltöttünk el egy kis időt, amit szintén nagyon ajánlok.

amszterdam
De Koffie Broeder

Ezt követően meglátogattunk egy risográf műhelyet, ahol szintén számtalan risográf technikával készült kiadványt lapozgathattunk végig, és beszélgethettünk az alapítókkal. A műhely neve Terry Bleu, és nagyon ajánlom, ha téged is érdekel ez a terület.

Ezután visszamentünk a belvárosba, és a vörös lámpás negyed sarkán, a lemezbolttól nem messze, ittunk egy koktélt az olasz diszkó hangulatát életre keltő Bordello Aperitivo bárban. Ennek a helynek a tulajdonosa ugyanaz, mint a lemezbolté, így nem meglepő, hogy az italok mellet sokszor dj-k szolgáltatják a zenét. Ezt követően vacsoráztunk a szomszédos libanoni étteremben, és miután mindenki jóllakott, vissza vonatoztunk Hágába.

Amszterdamot sokan beskatulyázzák a marihuána, vörös lámpásnegyed és biciklik háromszögébe. Pedig ennél sokkal-sokkal több. Szerintem nagyon megéri a sokszínű építészete miatt idelátogatni, illetve esélyt adni a városnak, és felfedezni a kevésbé ismert, felkapott helyeket, kilépni a turista-szerepből és beolvadni a helyiek közé. Én még sose csalódtam, ehelyett nagyon kedves embereket és nagyon különleges helyszíneket ismerhettem meg.

Az utazás során eltöltött hágai napokról itt, a rotterdami kirándulásról pedig itt olvashatsz bővebben.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban