fbpx

Optimális napi rutin

Meglehet, hogy egy szakértői javaslatok mentén összeállított napi rutint átültetni a gyakorlatba felér a világ megváltásával, mégis a jobbá válás egyik alapkövetelménye. Sajáttestes teszt következik!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Minél többet tud valaki, annál kevésbé érzi magát tájékozottnak. A jó pap holtig tanul. Teher alatt nő a pálma. Nem a cél számít, hanem az oda vezető út. Ilyen, és ehhez hasonló életbölcsességeket flesseltem folyamatosan, mikor a cikk témájául szolgáló tökéletes napi rutin összeállítására vetemedtem. Mindezt azért, hogy a gyakorlatba ültetve megtapasztaljam, miként hajtható végre a különböző szakértői csoportok által javasolt gyakorlat egy a hétköznapokban mozgó ember számára. Vagyis alvási idő, étkezések száma, összetétele, gyakorisága és időpontja, fizikai aktivitás, kikapcsolódás, mentális készségek fejlesztése. De senkit ne tévesszen meg a felsorolást elvágó pont, a javaslatokat gyakorlatilag a végtelenbe nyúlóan folytathatnám. Ha nem az lenne a teszttel a célom, hogy a tudatosabb létforma felé vezető sztrádára tereljem az arra nyitott olvasókat, akkor bizonyára ekképp is tennék. Szándékaim azonban tiszták, így tessék csak nem kétségbeesetten az első adandó lehajtót célba venni, hanem velem tartani ezen a terveim szerint tökéletesen optimális, de azért nem görcsösen az eddigi rutinomtól eltérő napon.

Amit természetesen már az ébredést követő háromtized másodpercben hazavágtam a minden valamirevaló napindításhoz elengedhetetlenül szükséges kávé-cigi kombóval. Mert minden előzetes ismeretem és igyekezetem ellenére sincs az a megveszekedett Jóisten, hogy akárcsak a pillanat törtrésze ébredésem és napi kezdőrutinom közé álljon. A gyenge kezdés utáni erőteljes visszaesés tipikus esete, hogy a szakértők ráadásul nem is javasolják az ébredést követő órában a kávéfogyasztást, hiszen az ilyenkor alapból magas kortizolszint miatt minden kétségbeesett vágyunk ellenére sincs rá szükségünk. Ennek az egyébként egészségtelen, senki által nem javasolt reggeli szeánsznak a konzekvenciákat levonó összegzésben lesz még szerepe. Ha előzetesen biztos is voltam valamiben, akkor az a napi fizikai aktivitással kapcsolatban tett javaslatok minden gond nélküli abszolválása volt. Hiszen annak ellenére, hogy a konditermes edzés tekintetében pihenőnapom volt, a munkám miatt így is felülről fogom súrolni a fellelhető értékeket. Harminc perc tekerés a melóba, harminc az otthon kényelmébe, a kettő közt meg nagyjából 10-15 kilométer séta, amivel nemcsak hogy a napi 30-40, más források szerint hetente összesen 150 percben meghatározott középintenzív kardiós edzés kritériumait, de a közszájon pörgő, már-már mágikus szintre emelt napi 10 000 lépést is teljesítettem. Minden kezdet nehéz, ugye.

Ha az optimális napi rutin kialakításának alfája a fittségünk megőrzése érdekében végzett testmozgás, omegája minden bizonnyal a helyes, tápanyagban gazdag táplálkozás, mely sokszoros összetettsége révén egyben a legproblémásabb aspektus is. Elvégre a napi 30-40 perc aktívkodás viszonylag nehezen félreértelmezhető, üdítően egzakt, fogod oszt megmozdítod magad, kész-passz. Persze ez esetben is bárki készséggel megnehezítheti a saját dolgát a túlzott perfekcionizmusból fakadó agyongondolással, mindez még mindig játék és mese, ha a helyes táplálkozás kialakítására kerül a hangsúly. A makrók helyes aránya, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag források, ételérzékenység, preferenciák, az étkezések ideje, az étkezések ideje közti idő, reggel ezt, edzés előtt azt, utána meg amazt, este hat után ne, este hat előtt ne, meg úgy egyébként semmikor se. A gazdaságosabb karakterkihasználás, és követhetőbb egyszerűség érdekében én az elmúlt másfél évhez hasonlóan ezen a napon is csak az optimális fehérje- és vitaminbevitelre koncentráltam, ami a Cronometer tanulsága szerint különösebb erőlködés nélkül sikerült is. A napi ajánlott rostbevitel közel kétszeresét hoztam, nem haladtam meg a telített zsírok maximális értékét, miközben minden lényeges ásványi anyag és vitamin a helyére került. Üröm az örömben, hogy pont a legjobb D-vitaminban gazdag forrásokat vetem meg, és az egészséges zsírok javát még akkor sem venném a számba, ha fizetnének érte, így ezen hiányosságaimat étrendkiegészítők formájában pótoltam a nap folyamán.

Kikapcsolódás, relaxáció, énidő, semmittevés. Noha felkeresett forrásokként változó a saját mentális egészségünk fenntartása szempontjából elengedhetetlen feltöltőidő mennyisége, abban megegyeznek a vélemények, hogy a kötelezőségek alól felszabadító szabadidő jótékony hatással van nem pusztán a fizikai, de pszichikai egészségre is. Az üres órák kitöltése persze személyes preferenciák, érdeklődések és lehetőségek szerint egyénenként változó. Kinek egy barátja felhívását, kinek egy könyv fellapozását, kinek egy film megtekintését jelenti, míg mások egy kellemes túrától, egy újonnan nyílt étterem felkeresésétől vagy épp a kanapén való magunkból kifele bambulástól kapják meg a mindennapok teendőinek elvégzéséhez szükséges plusz energiát. Esetemben a kérdéses napon ez a 10 órás műszakot követő youtube-os feliratkozások új tartalmainak végig böngészése volt és a hetekkel ezelőtt elkezdett videójáték egy új fejezetének végig vitele.

Konklúzió

Ahogy egy korábbi tesztemből kiderült, hogy kvázi kivitelezhetetlen a környezeti szempontból tökéletesen fenntartható életmód kialakítása, úgy minden részsiker ellenére levonható, hogy a hibátlan napi rutin sem létezik, ha más nem, hát a tökéletességre való törekvés okozta görcsösség mindenképp rontani fog az összképen. Megmagyarázhatatlan forrásból eredő álmatlanság, munkahelyi stressz miatti dekoncentráltság, éghajlatváltozási érzékenység miatti gyengeség, labilis környezeti körülmények okozta általános levertség. Tökéletességre való törekvés helyett legtöbbször elég az igyekezet, hogy önmagunk lehető legjobbjává váljunk az útunkat megnehezítő hibák felismerése és kijavítása által.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32